Screenshots van hele sites maak je zo

© PXimport

Screenshots van hele sites maak je zo

Geplaatst: 24 mei 2022 - 13:08

Aangepast: 14 december 2022 - 12:38

Dirk Schoofs

Er zijn verschillende manieren om een schermafdruk te maken in Windows. Lastiger is het wanneer je screenshots van hele sites wilt maken, dus van een webpagina die langer is dan de hoogte van je beeldscherm. En toch zijn er prima oplossingen om een scrollend screenshot te maken.

In Firefox

Sinds de Quantum-versie van Firefox heeft die browser een tool om een scrollend screenshot vast te leggen. Hierdoor is Firefox de enige browser die deze functie aanbiedt, zonder dat daar een aparte extensie voor nodig is.

Klik op het menupictogram in de rechterbovenhoek (de knop met de drie streepjes), ga naar Meer hulpmiddelen en vervolgens naar Werkbalk aanpassen. Zoek in de aangeboden pictogrammen naar het icoon Schermafbeelding en sleep dit naar de werkbalk van Firefox. Nu kun je naar de pagina surfen die je wilt vastleggen.

Klik op het nieuwe screenshotpictogram en kies de optie Volledige pagina opslaan. Hierdoor verschijnt er een voorvertoning van de volledige pagina die je ergens op de pc kunt bewaren.

Lees ook: De beste gratis tools voor schermafbeeldingen en -video’s

 

© PXimport

In Chrome

In Chrome moet je wel een extensie installeren. In de Chrome Webshop zoek je de extensie GoFullPage. Als je de Chrome-extensie hebt geïnstalleerd, klik je op het GoFullPage-pictogram boven in de rechterhoek van de browser.

Zie je die knop niet meteen, klik dan op het puzzelstukje: in de lijst met extensies die dan wordt geopend, tref je wel het pictogram van GoFullPage aan. Je kunt op het pennetje ernaast klikken om het permanent in de browserbalk vast te maken. Zodra je op de nieuwe knop klikt, wordt de volledige webpagina omgezet in een schermafdruk.

 

© PXimport

Of probeer PicPick

Tenslotte is er PicPick, Windows-software die je gratis mag inzetten voor persoonlijk gebruik. Deze freeware heeft zeven modi om schermopnamen te maken: volledig scherm, actief venster, vensteronderdeel, bladerend venster, bereik, vast bereik en vrije hand.

Met de optie Bladerend venster maak je met slechts een paar muisklikken een scrollend screenshot van een webpagina. Houd Ctrl+Alt ingedrukt en druk vervolgens op Prtscn. Er verschijnt een rechthoekig vlak dat in rood is gemarkeerd. 

Sleep met de muisaanwijzer over de webpagina en laat vervolgens de linkermuisknop los. Je zie nu dat er automatisch langzaam omlaag wordt gescrold over de pagina. Daarna wordt het hele venster vastgelegd.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000