© PXimport

Satellieten zoeken met iOS

Geplaatst: 12 december 2017 - 09:13

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Ronald Smit

Nu de dagen weer korter worden is staren naar de sterren nog altijd een leuke hobby voor velen. En behalve sterren tref je in het oneindig zwerk ook satellieten en ander ruimtetuig aan. Allemaal makkelijk op te sporen met de gratis iOS app Orbit.

Als je zo 's avonds tijdens een heldere nacht naar boven kijkt stikt het van de sterren. Met een beetje geluk zie je ook nog iets van de Melkweg. En ook is de maan altijd een aardig onderwerp om te bekijken met een verrekijker. Daarnaast zie je regelmatig kleine, vrij snel bewegende stipjes. We hebben het dan niet over 'vallende sterren' of vliegtuigen, maar dingen die een heel stuk hoger zweven: satellieten, ruimteschroot en het International Space Station (ISS). Om deze te spotten moet je precies weten wat zich waar precies op welk tijdstip bevindt. En daarvoor komt de kosteloze iOS-app Orbit prima van pas. Je ziet in één oogopslag welke satellieten zich boven je hoofd bevinden. Standaard staat de app ingesteld op de meest heldere satellieten (Brightest). Tik op Brightest om een andere selectie te maken. Wil je bijvoorbeeld weten waar het ISS uithangt, dan selecteer je dat in de lijst. Ook is het mogelijk om via Satellite (rechtsboven) op specifieke satellieten of achtergebleven raketonderdelen te filteren.

© PXimport

Iridium flares

Een aparte tak van sport vormt het spotten van Iridium Flares. De Iridium-satellieten zijn bedoeld voor een wereldwijd communicatienetwerk waarmee vanaf elke plek van de wereld gebeld kan worden. Nu beschikken die satellieten over grote, vlakke antennes die ook als een soort spiegel fungeren als het zonlicht er op weerkaatst. Een en ander is natuurlijk erg afhankelijk van de kijklocatie, plus de stand van de zon en de plek van de satelliet. Gelukkig is dat allemaal prima berekenbaar en is een app als IridiumFlares (iOS, €2,29) daarvoor goed inzetbaar. Je ziet na installeren in één oogopslag wanneer een flare bij jou in de buurt is te verwachten en hoe helder de flits zal zijn. Alles wordt mooi op een kaart getoond, dus als er geen wolken aan de hemel zijn te vinden is missen haast onmogelijk.

© PXimport

AR erbij

Krijg je de smaak van het satellietjagen echt te pakken, dan is het misschien tijd om de portemonnee eens te trekken. Heel goedkoop is GoSatWatch voor iOS met een prijs van €10,99 helaas niet. Maar je krijgt er wel een all-in-one app voor terug, inclusief Iridium Flares. Erg praktisch is de AR-modus waarmee je je iPhone of iPad gewoon ronddraait om satellieten te vinden. Maar we kunnen ons voorstellen dat de aanschafprijs wellicht net iets te veel is voor minder hardcore spotters...

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000