© CIDimport

Review: Pebble Time Steel

Software

Geplaatst: 5 november 2015 - 12:42

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:20

Redactie

Pebble was enkele jaren geleden een van de eerste merken die enigszins succesvol was met een smartwatch. De Time is het tweede horloge dat wordt uitgebracht. Ook hier werd weer enthousiast op gereageerd, getuige de crowdfunding-actie die heel erg snel het benodigde geld opleverde en zelfs vele malen over het doelbedrag heen ging.

Van de Time is inmiddels ook de speciale Steel-versie verschenen. Met een prijs van 299 euro is hij voor een smartwatch redelijk normaal geprijsd, al zijn er goedkopere modellen te krijgen.

Rvs

De kast van de Time Steel is (zoals de naam al een klein beetje verklapt) voor het grootste gedeelte gemaakt van staal, roestvrijstaal om precies te zijn. Dat geeft het geheel een stijlvol uiterlijk. De versie die wij hebben getest, heeft daarnaast een fraai leren bandje. De vier knoppen zijn overigens wel van plastic. Het feit dat er zoveel knoppen aan weerszijden van het horloge zitten, geeft al aan dat we hier niet te maken hebben met een aanraakscherm. Op zich geen enorm probleem wat ons betreft, omdat touch op een scherm van dit formaat (net iets groter dan 3 centimeter) vaak niet echt handig is. De verhoudingsgewijs enorme randen rondom het paneel, doen wat ons betreft wel behoorlijk afbreuk aan het verder stijlvolle uiterlijk.

E-paper met kleur

Het scherm van de Time Steel is best bijzonder. Het maakt, net zoals dat van zijn voorganger, gebruik van e-paper, wat ook gebruikt wordt op e-readers. Dit keer is het echter een kleurenscherm. Niet eentje dat (zoals lcd- of amoled-schermen) vele miljoenen kleuren kan weergeven: deze is beperkt tot 64 kleuren. Het is dan ook niet vreemd dat een van de voorgeïnstalleerde wijzerplaten ‘Mondriaan’ heet. De primaire kleuren kunnen namelijk uitstekend worden weergegeven door dit scherm.

Eén van de grote voordelen van dit type scherm is dat het in vrijwel alle omstandigheden af te lezen is, ook in direct zonlicht. Dit is mogelijk omdat het niet werkt met een backlight achter het scherm dat moet opboksen tegen het omgevingslicht (en die strijd vaak verliest). Dit houdt echter ook in het scherm in het donker standaard niet af te lezen is. Gelukkig heeft Pebble eraan gedacht om verlichting toe te voegen, waarmee dit probleem is opgelost.

Een ander voordeel van e-paper is het lage stroomverbruik. Er wordt namelijk alleen stroom verbruikt bij het wisselen van scherm. De accuduur van dit horloge is dan ook uitstekend. Wij hielden het tijdens het testen langer dan een week vol op een enkele acculading. Erg goed voor een smartwatch.

Mogelijkheden

Het eerste wat opvalt als we kijken naar de mogelijkheden, is dat dit horloge overweg kan met zowel Android als iOS. Dat is overigens niet uniek, want de nieuwste Android Wear-horloges kunnen dit inmiddels ook. Verder is de Time Steel met name erg handig voor binnenkomende notificaties. Ook de tijdlijn die recent is toegevoegd, vinden we nuttig. U kunt hiermee in één oogopslag de planning voor de dag bekijken en u kunt bijvoorbeeld ook zien welke telefoontjes u gemist hebt. Er zijn inmiddels behoorlijk wat apps verkrijgbaar in de app store van Pebble. Uiteraard zijn veel daarvan gericht op het verwerken van notificaties, maar ook e-health-apps en apps gericht op schema’s van (openbaar) vervoer en taxi’s komen behoorlijk veel voor. Een stappenteller-app is er ook al.

Telefoneren is niet mogelijk met dit horloge, want er zit geen luidspreker op. Wel is het mogelijk om een telefoontje aan te nemen en via de geïntegreerde microfoon snel te laten weten dat u even niet bereikbaar bent.

Conclusie

Uitstekende smartwatch die over het algemeen wel minder kan dan Android Wear-modellen en de Apple Watch, maar een erg goede accuduur heeft.

Pluspunten:

Accuduur, e-paper met kleur, veel apps beschikbaar, handige tijdlijn.

Minpunten:

Randen rondom het scherm zijn erg fors, mogelijkheden standaard relatief beperkt.

Adviesprijs: € 299,–

Voor meer informatie: https://pebble.com

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000