Plak je scherm vol Sticky Notes in Windows 10

© PXimport

Plak je scherm vol Sticky Notes in Windows 10

Geplaatst: 1 februari 2019 - 09:22

Aangepast: 14 december 2022 - 13:32

Ronald Smit

De welbekende gele plakbriefjes hebben alweer een flinke tijd geleden hun entree gemaakt in Windows. Ook in Windows 10 zijn deze virtuele Sticky Notes nog steeds beschikbaar in app-vorm.

Hoewel het een beetje eighties-atmosfeer schept, zijn de aloude plakbriefjes - bekend als Sticky Notes - nog altijd immens populair. Ze zijn handig om overal rondom je computer te plakken, op de muur, op de ijskast en ga zo maar door. Maar is dat anno 2019 eigenlijk nog wel zo noodzakelijk? Toegegeven: het blijft lollig om die briefjes fysiek beet te pakken en op te plakken. Maar of het nou allemaal zo héél milieuvriendelijk is? En als je gebruik maakt van een Windows (10) computer heb je de papieren versies eigenlijk niet eens meer nodig. In het menu Start vind je namelijk een prima virtueel alternatief onder de naam - hoe kan het ook anders - Sticky Notes. Start je deze app, dan blijkt ie overigens eigenlijk Plaknotities te heten. In het eerste teken van leven dat de app geeft kun je kiezen om je aan te melden bij je Microsoft-account. Heeft als voordeel dat je de plakbriefjes kunt delen met eventuele andere computers die je gebruikt (en via dezelfde account zijn aangemeld). Nadeel is dat er wéér meer gegevens met Microsoft gedeeld worden. Vandaar dat wij maar kiezen voor Niet nu. Ongetwijfeld zal de app in de toekomst dan nog wel blijven zeuren om een aanmelding, maar als je nou maar stoïcijns blijft kiezen voor Niet nu komt het goed.

Gebruik

Het gebruik van Sticky Notes spreekt redelijk voor zichzelf. Gemakshalve is zoals je ziet alvast een exemplaar voor je klaargezet. Je kunt hier naar hartenlust in tikken. De knoppen onderaan de notitie zorgen voor vette, schuine, onderstreepte en/of doorgehaalde tekst. Middels het meest rechtse knopje onderaan het blaadje maak je in een handomdraai een puntenlijst. Bevalt het standaard geel van het blaadje je niet, klik dan eens op de knop met de drie puntjes rechtsboven. Je kunt nu uit diverse pastelkleuren kiezen! Om een nieuw blaadje toe te voegen klik je in het hoofdvenstertje van Sticky Notes op de +. Of klik op de + op een willekeurig notitieblaadje als je dat hoofdvenster al gesloten had. Om het hoofdvenster weer te openen klik je simpelweg met de rechter muisknop op het pictogram van Sticky Notes, te vinden in de balk Snel starten links onder in beeld. Klik dan op Lijst met notities en daar is het venster weer. Om iets aan de (weinige) instellingen te wijzigen klik je op het instellingentandwiel. Check daar of in ieder geval de optie Inzichten inschakelen uit staat. Daarmee voorkom je dat de inhoud van je notities doorgestuurd wordt naar Bing en Microsoft. Verder geldt dat je Sticky Notes een herstart of afsluiten van het systeem ook overleven. Na opnieuw inloggen zie je ze direct weer op het bureaublad staan. Mocht dat onverhoopt eens een keer niet het geval zijn, of heb je Sticky Notes al dan niet per ongeluk afgesloten? Start de app dan gewoon weer vanuit het menu Start en het probleem is al opgelost. Verder geldt dat je via het afsluitkruisje een notitie kunt sluiten. Daarmee is ie nog niet écht weg. In het hoofdvenster met de lijst aan notities zie je hem nog staan. Echt weggooien doe je door daar op het prullenbakje van de betreffende notitie te klikken en deze actie te bevestigen.

Kies uit diverse kleuren Sticky Notes in Windows 10

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten