Paragon Backup & Recovery 2012 Free

De laatste keer dat we Paragon Backup & Recovery werd het nog verkocht door Easy Computing. De nieuwste editie is te krijgen bij Paragon zelf en voor thuisgebruik helemaal gratis.

Standaard opent Backup & Recovery 2012 Free in de eenvoudige interface. Die biedt toegang tot de belangrijkste wizards. Hoofdmoot is het backuppen en terugplaatsen van partities en complete schijven. De duidelijk benoemde Backup- en Restore-wizards leiden je door het proces. Je kunt backups van iedere partitie of schijf maken, waarbij je bestanden uit kunt filteren op basis van extensie. Andere criteria zijn niet in te stellen, want eigenlijk wil Paragon dat je de betaalde Home-editie koopt als je losse bestanden wilt backuppen. Je kunt wel een backup branden of opslaan naar een schijf, eventueel als verborgen partitie (Backup Capsule), zodat je de backup niet per ongeluk kan verwijderen.

Systeem gecrasht?

Onder Tools vind je een paar losse opties die van pas kunnen komen om gecrashte systemen weer tot leven te brengen. De Backup Capsule kun je hier instellen. Met een eenvoudige wizard wordt een verborgen partitie aangemaakt waar het pakket vervolgens je backups kan opslaan. Ook is er de Recovery Media-wizard, waarmee je een boot-cd of –usb-stick kunt maken. Dat kunnen we zeer aanraden. Zeker bij het gebruik van een usb-stick is Paragon erg snel en handig om data van een mogelijk gecrashte pc terug te halen. In de Home-versie is de boot-cd gebaseerd op Linux, in plaats van het wat professionelere Windows PE. Hij is echter functioneel genoeg en werkt zonder problemen samen met onze van Windows voorziene test-pc.

Geavanceerd

Mocht je in de basismodus niet genoeg mogelijkheden vinden, dan kun je altijd nog omschakelen naar de geavanceerde interface. Je krijgt dan, zoals in veel schijftools, een uitgebreid scherm te zien met alle schijven en hun partities op een rij. Je kunt dezelfde wizards doorlopen als in de eenvoudige modus, maar ook een paar andere opties uitvoeren. Zo is het maken van een differentiële backup (alleen de verschillen met de vorige backup) een eitje met de daarvoor bestemde wizard. Ook kun je bestaande backuparchieven op integriteit controleren. Ingeplande backuptaken staan op een rijtje op de Scheduled Tasks-tab.

Windows 8-incompatibel

Paragon schermt met de gegarandeerde compatibiliteit met Windows 8. Dat besturingssysteem is nog niet uitgekomen, waardoor de claim twijfelachtig wordt. Bovendien blijkt dat het bedrijf Backup & Recovery alleen getest heeft op de verouderde Developer en Consumer Preview-versies. Op de nieuwste Release Preview start het programma helemaal niet. Vroege Windows 8-gebruikers kunnen dit programma beter nog even links laten liggen.

Registratie

Voor het gratis verkrijgen van Backup & Recovery moet je een kleine tegenprestatie leveren: registratie, inclusief e-mailadres, is verplicht. Spam hebben we vooralsnog niet ontvangen, maar als je het desondanks niet vertrouwt kun je altijd een gratis Hotmail- of Gmail-adres aanmaken. Zoals meestal bij dit soort uitgeklede versies zul je geconfronteerd worden met reclame voor betaalde upgrades, in dit geval voor de $ 40 kostende Home-editie. Met de gratis tools kom je echter al een heel eind. De grootste ontbrekende feature is bestandsbackup; de gratis editie doet alleen partities en schijven (waarbij je wel bestanden uit kunt filteren). Daarnaast mist de Undelete-mogelijkheid en kun je alleen een Linux-gebaseerde boot-cd maken. De Windows PE-variant is wegens licentiekosten voorbehouden aan de betalende gebruikers.

7,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

gratis

professioneel schijven backuppen

goed recoverymedium

Minpunten

geen file-backup

er zijn uitgebreidere alternatieven

Conclusie

De gratis versie van Backup & Recovery 2012 kan je aardig uit de brand helpen. Voor het maken van backups is het echter niet de meest uitgebreide tool. Vooral het ontbreken van file backupmogelijkheden is voor veel gebruikers niet handig. Paragon richt zich vooral op het backuppen en terughalen van complete systemen – en daarvoor is het een prima gereedschapskist....
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000