Onrust door nieuwe publicaties Wikileaks

De Amerikaanse overheid noemt de publicatie van 250.000 berichten die vanuit Washington naar de Amerikaanse ambassades zijn gestuurd ‘roekeloos en gevaarlijk’.

De bekende klokkenluiders website Wikileaks had al aangekondigd de documenten naar buiten te brengen en stuurde de berichten naar een aantal gerenommeerde kranten waaronder The Guardian.

Uit de berichten blijkt onder meer dat Amerika van mening is dat Iran de beschikking heeft over Noord-Koreaanse raketten, die West-Europese landen zouden kunnen treffen. Saoedi-Arabië zou er bij de Amerikaanse regering op hebben aangedrongen om Iran te bombarderen.

Verder zouden Amerikaanse beambten in het buitenland zijn ingezet om informatie te vergaren (waaronder creditcard- en DNA-gegevens) over een groot aantal belangrijke politici en hoge functionarissen bij de VN. In de stukken staan kwalificaties van personen waarbij Mahmoud Ahmadinejad (president van Iran) bijvoorbeeld wordt vergeleken met Adolf Hitler.

De Verenigde Staten geeft aan dat de gelekte informatie mogelijk levensgevaarlijk is voor bepaalde personen. Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Defensie gaf aan dat er betere maatregelen genomen zullen worden ter beveiliging van gevoelige informatie zodat informatie ook niet makkelijk via usb-sticks naar buiten is te smokkelen.

[Via The Guardian]

 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000