OBS Studio - Bouw je eigen televisiestudio

© PXimport

OBS Studio - Bouw je eigen televisiestudio

Geplaatst: 21 juni 2019 - 09:35

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Martin Gijzemijter Gijzemijter

‘Dit was Martin vanuit Renkum, dan schakelen we nu weer over naar de studio!’. Dat klinkt heel professioneel en ingewikkeld, maar dankzij gratis software als OBS (Open Broadcaster Software) kun je heel eenvoudig video’s maken die bestaan uit verschillende feeds en zo live video met andere media combineren.

Niet iedereen zal de ambitie hebben om van z’n zolderkamer een televisiestudio te maken, maar wanneer je met regelmaat tutorials maakt of live video’s streamt op Facebook, YouTube, Twitch of een ander platform, dan ontstaat al snel de wens om het wat professioneler te doen. Daar is heel dure software voor, maar het kan dus ook helemaal gratis, met OBS. Wanneer je de software installeert, dan zie je een interface die complex lijkt, maar dat in werkelijkheid niet is. Aan de linkerkant zie je je montagescherm (oftewel, daar kun je rommelen) en aan de rechterkant zie je wat je uitzendt of opneemt.

Scènes en bronnen

Grofweg werkt OBS met twee onderdelen: scènes en bronnen. Scènes zijn letterlijk scènes die je maakt voor je video, die zijn opgebouwd uit bronnen. Die bronnen kunnen bestaan uit opgenomen video’s, een live feed van je webcam, een afbeelding, een audiobestand, een Windows-venster; noem maar op. In een scène kun je bronnen stapelen, oftewel, je kunt je webcam-feed laten afspelen bovenop een afbeelding of andere video. Stel dat je een scène maakt met een opgenomen video en een scène met een live feed, dan is ‘dan schakelen we nu weer over naar de studio’ ineens niet meer zo moeilijk. De scènes kun je voorzien van soepele overgangen, zodat het er echt uitziet alsof het in de studio gemonteerd is.

Niet ingewikkeld

Het leukste van dit alles is dat OBS Studio totaal niet ingewikkeld is. Je moet natuurlijk even stoeien met de interface, maar als je begrijpt wat wat is, dan flits je door de knoppen heen alsof je nooit anders hebt gedaan. Verbinding maken met live-platformen gaat heel eenvoudig via de voorinstellingen, daar ervaren we zelden problemen mee. Speciale effecten heb je in dit programma niet, daarvoor zul je betaalde software moeten gebruiken.

© PXimport

Conclusie

We zijn heel enthousiast over OBS Studio. Het is eenvoudig, het werkt feilloos en het is ook nog eens helemaal gratis. Er is betaalde software die véél meer kan, maar dit is fantastisch om te kijken of jij uit het juiste hout bent gesneden om een video tot in de puntjes voor te bereiden. Zodra je live video’s op deze manier gaat maken, zal men je heel veel serieuzer nemen. De software is overigens ook te gebruiken om dit soort producties op te nemen in plaats van direct uit te zenden.

10

ONS OORDEEL

OBS Studio

Pluspunten

Veel functionaliteit voor gratis software

Het werkt probleemloos

Kinderlijk eenvoudig

Minpunten

Geen speciale effecten

Geen uitleg (je moet het zelf uitzoeken)

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Nederlands **OS** Windows 7/8/10; macOS; Linux **Website** [www.obsproject.com](https://obsproject.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000