Nieuwste versie uTorrent zonder cryptovaluta-miner

Vanaf heden is er een nieuwe versie van de populaire torrentsoftware uTorrent beschikbaar. Versie 3.4.3 installeert niet meer stiekem de cryptovaluta-miner van Epic Scale mee. Daarover ontstond vorige maand nog ophef.

uTorrent-gebruikers merkten destijds op dat hun computers op volle toeren bleven draaien, wanneer er eigenlijk geen programma's aan stonden. De boosdoener bleek software die op de achtergrond bitcoins aan het aanmaken was en daarvoor de processors van computers inzette om de nodige complexe berekeningen te maken. De miner van Epic Scale bleek lastig te verwijderen.

De organisatie achter uTorrent stopte de samenwerking met Epic Scale, nadat er klachten van gebruikers binnenkwamen. Download je de nieuwste versie van de uTorrentsite, dan krijg je niet langer het aanbod om de miner van Epic Scale mee te installeren. Iets wat eerder nog werd aangeboden via zo'n vakje dat al is aangevinkt en waar je te gemakkelijk per ongeluk toestemming voor geeft.

Spijt

"Houd er wel rekening mee dat oudere versies van uTorrent (v 3.4.2) op sites van derden Epic Scale mogelijk nog wel meeleveren," zegt uTorrent-topman Jordy Berson in een blogpost, waar tevens de overige patch notes zijn te vinden. "Zolang je versie 3.4.3 bij ons vandaan haalt, ben je er zeker van dat je het Epic Scale-aanbod niet te zien krijgt."

Epic Scale is een bedrijf dat naar eigen zeggen een deel van de aangemaakte Bitcoins doneert aan goede doelen. Dat was dan ook de reden voor uTorrent om ermee in zee te gaan. "We hebben ons verkeken op de manier waarop onze gebruikers de software zouden onthalen," zei Berson eerder al. "En het spijt ons ook dat sommige gebruikers problemen ondervinden met het deïnstalleren ervan."

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000