Nest Protect (tweede generatie) - Eindelijk echt slim

© PXimport

Nest Protect (tweede generatie) - Eindelijk echt slim

Software

Geplaatst: 10 november 2015 - 07:15

Aangepast: 14 december 2022 - 15:10

Jeroen Boer

Nests slimme rook- en koolmonoxidemelder Protect was nog geen jaar in Nederland te koop of de opvolger lag al in de winkel. De tweede generatie Nest Protect heeft een fraaiere vormgeving, maar bevat ook andere slimme verbeteringen. Wij hebben hem getest en vergeleken met de eerste variant.

Qua vormgeving lijkt de nieuwe Protect veel op de eerste uitvoering, maar is hij net wat strakker vormgegeven. Belangrijker is dat de rooksensor is verbeterd, nu worden zowel langzame als snelle branden gedetecteerd. Daarnaast is de sensor beter afgeschermd om een vals alarm te voorkomen (ik heb met de eerste Nest Protect één keer een vals alarm gehad). De installatie is erg eenvoudig, je scant de QR-code en de Protect wordt aan je account toegevoegd. Fijn is dat Nest de montageplaat voor plafond of wand heeft verbeterd. Dat is vooral handig als je de rookmelder op een bestaande inbouwdoos op het plafond wil installeren.

Bij de vorige variant was de Nest Protect lastig uit te lijnen met de muren. Dat is geen probleem meer omdat je de nieuwe Protect kunt draaien op de montageplaat.

De Nest bevat een ingebouwd lampje voor statusmeldingen dat optioneel ook als nachtlampje is te gebruiken. Handig als je de Protect op de overloop hebt hangen, zo hoef je het licht niet aan te doen. Via de app kun je de status van de rookmelder opvragen en krijg je een waarschuwing als er alarm is. In huis hoor je dan geen vervelende piepjes, maar een prettige doch luide stem die ook vertelt waar er alarm is.

© PXimport

Via de app kun je het alarm testen, geen trapje meer nodig!

Via de app testen

Op de eerste generatie Nest Protect kon je de alarmmelding alleen testen door op de ronde knop te drukken. Je zou dat regelmatig moeten doen, maar in de praktijk heb ik dat vrijwel nooit gedaan omdat ik er lastig bij kan.

De nieuwe Nest Protect kun je zoals ik verwacht via de app checken. Een onverwachte bonus is dat ook eerste generatie Nest Protect-rookmelders vervolgens automatisch mee gecontroleerd worden. Bij de nieuwe Nest Protect is zelf testen zelfs niet nodig, dankzij een ingebouwde microfoon kan de rookmelder zichzelf op een zelf in te stellen tijdslot testen. Net als bij de eerste generatie worden de sensoren, stroomtoevoer en wifi-verbinding ook automatisch getest.

Conclusie

Door de mogelijkheid om nieuwe Nest Protect zowel via de app als automatische te testen heb ik eindelijk het idee dat de Protect echt slim en veilig is. Bij de eerste variant had ik dat niet, daar moest je nog steeds op een knopje drukken. Het grootste nadeel blijft de prijs: 119 euro is een hoop geld voor een rookmelder die je eigenlijk nooit nodig hoopt te hebben.

Meer lezen?

Enthousiast geworden? We hebben ook de overige Nest-producten voor je getest.

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Testen vanuit de app

Uitgebreide zelftest

Waarschuwingen via app

Nachtlampje

Minpunten

Erg prijzig

Conclusie

Nest Protect 2e generatie ------------------------- **Prijs** € 119,- **Website** ...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000