Microsoft Defender Antivirus uitschakelen doe je zo

© PXimport

Microsoft Defender Antivirus uitschakelen doe je zo

Software

Geplaatst: 21 oktober 2020 - 02:15

Aangepast: 25 november 2022 - 10:36

Wesley Akkerman

Het besturingssysteem Windows 10 wordt standaard geleverd met Microsoft Defender Antivirus. Dat programma beschermt je apparaat en bestanden tegen virussen, ransomware, spyware, rootkits, hackers en malware. Maar soms moet je het programma om wat voor reden dan ook even uitschakelen. Hoe doe je dat?

Microsoft Defender Antivirus is een robuust Windows 10-programma, maar soms zit het het dagelijkse gebruik nog wel eens in de weg. En dan gaat het om taken die eigenlijk veilig zijn (waarvan je zeker weet dat ze veilig zijn), maar toch blokkeert het programma dan een specifiek bestand. Zo kan bijvoorbeeld een installatie voorkomen worden die heel wat problemen voorkomt, maar dat is vervelend wanneer je zeker weet dat de bron van het bestand gewoon te vertrouwen is.

Daarom is het handig om te weten hoe je in die situaties het programma uitschakelt, zodat je gewoon verder kunt gaan waar je gebleven was. Let wel op, want dit is dus niet geheel zonder risico. Doe dit alleen wanneer je er honderd procent van overtuigd bent dat het niet fout gaat.

© PXimport

Microsoft Defender Antivirus uitschalen

Je opent het Startmenu en zoekt op Windows-beveiliging. Tijdens het tikken komt er dan één zoekresultaat naar voren, daar klik je dan ook (vergeet het liggende streepje niet!). In het geopende venster klik je Virus- en bedreigingsbeveiliging aan. Onder het kopje Instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging klik je nu op Instellingen beheren.

Op die pagina staat bovenaan een kopje genaamd Realtime-beveiliging, samen met een schuifregelaar die nu blauw is en op Aan staan. Klik op de regelaar, die nu zwart is en op Uit staat. Het kan zijn dat er nog een dialoogvenster in beeld komt die vraagt of je zeker weet dat het programma de instellingen mag veranderen. Bevestig hier je keuze.

© PXimport

Nu de Microsoft Defender Antivirus tijdelijk uitgeschakeld is, kun je je taak uitvoeren en completeren. Het is wel belangrijk dat je het programma na het voltooien van de taak inschakelt. Je gaat dan wederom naar dezelfde pagina (Windows-beveiliging / Virus- en bedreigingsbeveiliging / Instellingen / Realtime-beveiliging) om de schuifregelaar weer blauw te maken.

© PXimport

Regelen via Powershell

Mocht je veel met Windows 10 Powershell werken, dan kun je de Microsoft Defender Antivirus ook daar uitschakelen. Na het openen (als administrator) van de Powershell, tik je de volgende regel in:

Set-MpPreference -DisableRealtimeMonitoring $true

Het inschakelen van het programma gebeurt wanneer je je computer opnieuw opstart of wanneer je de volgende regel overneemt (je kunt dergelijke helaas niet kopiëren):

Set-MpPreference -DisableRealtimeMonitoring $false

Mocht je dus Microsoft Defender Antivirus tijdelijk uitschakelen, vergeet hem daarna niet opnieuw te activeren.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000