Met deze Google Chrome-optie schakel je advertenties uit

© TarikVision

Met deze Google Chrome-optie schakel je advertenties uit

Geplaatst: 17 mei 2023 - 08:02

Wesley Akkerman

Googles Chrome-browser huisvest allerlei verborgen functies waar niet veel mensen van afweten. Door het activeren van zogenaamde vlaggen (we leggen in het artikel hieronder uit hoe dat werkt) kun je die opties toch bereiken en gebruiken. Zo kun je onder meer opdringerige advertenties uitschakelen.

Als je regelmatig online bent, kun je er niet omheen: advertenties. Natuurlijk, we weten allemaal waarom ze er zijn. Veel content (zoals die op deze website) wordt nu eenmaal kosteloos aangeboden. Voor jou – de lezer – is de content gratis, maar voor de aanbieder – het bedrijf achter de website – natuurlijk niet. Omdat de aanbieder toch geld moet verdienen, moet je op een andere manier aan omzet komen, en advertenties vullen dat gat al jarenlang op. Dat is tot op zekere hoogte helemaal prima (en veel mensen zijn er inmiddels aan gewend), maar soms bevat een pagina simpelweg te veel advertenties. Dat kan frustrerend werken.

0

Powered by

logo

Soms kom je die advertenties na elke alinea tegen, ook rondom de tekst en in andere gevallen neemt zo’n reclameblok een complete webpagina over. Je kunt dat oplossen door een advertentieblokker/ad-blocker te installeren, maar die werkt vaak niet perfect. Sommige advertenties komen er nog steeds doorheen, wanneer ze als niet als opdringerig worden ervaren door de aanbieder van de advertentieblokker of -partner. In dat geval komt deze handige Google Chrome-functie van pas, die alle advertenties en andere elementen blokkeert die je tijdens het lezen kunnen afleiden.

Met deze Google Chrome-optie schakel je advertenties uit-45914758

Experimentele Google Chrome-functies

De functie waar we het over hebben is de zogenaamde 'Reader mode'. Wanneer je die modus activeert, verwijder je irritante advertenties, afbeeldingen en andere onderdelen, zodat alleen de tekst overblijft. Je kunt deze modus alleen aanzetten door gebruik te maken van de experimentele Google Chrome-functies, die flags (vlaggen) worden genoemd. Aangezien het een experimentele functie is, moet je er rekening mee houden dat sommige opties niet altijd werken zoals beloofd. Wees dus gewaarschuwd wanneer je met het onderstaande stappenplan aan de slag gaat.

De speciale Google Chrome-functie activeren

Hieronder leggen we in het kort uit hoe je de Reader mode in Google Chrome activeert.

  • Open de Chrome-browser op je computer.

  • Klik op de url-balk en typ chrome://flags/. Druk daarna op Enter.

  • Er verschijnt een nieuwe pagina met een overzicht van experimentele functies.

  • Klik bovenin op Search flags (dat is de zoekbalk rechtsboven).

  • Zoek op Reader mode en druk op Enter.

  • Klik rechts op Default en selecteer Enabled.

  • Rechts onderin staat nu een knop waarmee je Google Chrome opnieuw opstart. Klik daarop. Geen nood: je raakt geen geopende tabs kwijt.

  • Wacht tot Chrome opnieuw is opgestart en je bent er klaar voor.

Met deze Google Chrome-optie schakel je advertenties uit-45914376

Als je nu naar een website gaat, zie je in de url-balk een extra knopje staan (een soort mapje met een paar regels tekst). Klik daarop om de Reader mode te activeren. Door er nogmaals op te klikken, keer je terug naar de reguliere weergave (met advertenties dus).

Als je de Reader mode niet binnen de beschikbare vlaggen kunt vinden, moet je eerst op zoek gaan naar 'Temporarily unexpire M112 flags'. Klik op Enable en start Chrome opnieuw op. Nu kun je op zoek naar de Reader mode en de rest van het stappenplan uitvoeren.

Reader mode op mobiele apparaten

Als je Google Chrome op Android of iOS gebruikt, kan het zijn dat de browser automatisch vraagt of je de weergave wilt veranderen. Die melding verschijnt dan vanzelf in beeld, en met een tik op het scherm verander je dan de complete indeling van de webpagina. Je kunt de optie ook handmatig inschakelen, maar niet via de flags. Daar heb je een aparte app voor nodig, genaamd Leesmodus. Die app is van Google en is helaas niet op iOS beschikbaar, alleen op Android. Je downloadt de app vanuit Google Play en kunt daarna meteen aan de slag.

Met deze Google Chrome-optie schakel je advertenties uit-45914375

Het mooie aan deze app is dat die overal op je smartphone of tablet werkt, en niet alleen in Google Chrome. Na het downloaden moet je de leesmodus handmatig activeren. Daarvoor ga je naar Instellingen > Toegankelijkheid > Leesmodus. Daar tref je een schuifregelaar, die je naar rechts verplaatst door erop te tikken. Klik in de pop-up op Toestaan, anders kan de modus zijn werk niet doen. Nu zie je rechtsonder in beeld een extra knopje staan. Ga naar een website, druk op de knop en zie wat er allemaal verandert – nu kun je ongestoord lezen (of zelfs voorgelezen worden!).

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten