Zo blokkeer je websites in Chrome
Even snel de laatste voetbalstanden bekijken, scrollen op Facebook of een YouTube-filmpje afspelen: voor je het weet ben je een half uur verder. In Chrome kun je afleiding voorkomen door websites te blokkeren. Ook handig als je niet wil dat je kinderen op bepaalde websites kunnen komen. Hoe blokkeer je sites in Chrome?
Het kan handig zijn om het bezoek aan bepaalde sites te beperken of onmogelijk te maken. In dit artikel leggen we uit: hoe je websites blokkeert met een extensie in Chrome | hoe je een hosts-bestand bewerkt om pagina’s af te schermen | hoe je Family Link gebruikt om je kinderen te beschermen online.
Meer lezen? Dit zijn de 10 beste Chrome-functies
BlockSite helpt je websites te blokkeren
De makkelijkste manier om websites te blokkeren, vind je helaas niet in de browser zelf. Daarvoor heb je een extensie nodig, bijvoorbeeld BlockSite. De tool kun je in de Chrome web store downloaden. Nadat je de extensie hebt toegevoegd aan Chrome, moet je BlockSite toestemming te geven om websites die je bezoekt te analyseren. Dit is nodig om te herkennen of een website moet worden geblokkeerd. Druk op Akkoord en je kunt aan de slag.
Als je de tool in de browser opent, zie je linksonder in het scherm de optie Websites blokkeren. Dit opent een menu waarin je een website kunt blokkeren. Doe je dit, dan krijg je iedere keer als je de webpagina bezoekt de melding dat de pagina wordt afgeschermd door BlockSite. Klik rechtsboven in het scherm op de drie verticale puntjes en je kunt bij Blokkeerlijst bewerken zien welke websites er op dat moment geblokkeerd worden. In dit menu kun je gemakkelijk webpagina’s van de lijst toevoegen of verwijderen.
Via Herleiden kun je een omleiding instellen. Merk je dat je toch af en toe een geblokkeerde website probeert te bezoeken, dan kun je bijvoorbeeld een omleiding instellen naar Gmail.com om je eraan te herinneren dat je nog werk moet verzetten en mails moet versturen.
Met de optie Plannen kun je instellen van hoe laat tot hoe laat en op welke dagen de blokkade actief is.
De gratis versie van BlockSite kent wel beperkingen. Zo kun je maximaal drie websites blokkeren. Dat is wat weinig. Een jaarabonnement kost circa 4 dollar per maand.
Vind je de functies van BlockSite toch te beperkt, dan kun je ook op andere manieren websites blokkeren.
Met een antiviruspakket bescherm je je pc
Virussen en hackers maken zo geen kans!
Hosts-bestand bewerken om websites te blokkeren
Een vrij makkelijke (maar ook een wat omslachtige) manier is om het hosts-bestand op je pc te bewerken. Open het kladblok als administrator en klik op Bestand en vervolgens op Openen. Navigeer in Windows naar C:\Windows\System32\drivers\etc en open het hosts-bestand. Het kan zijn dat je dit bestand niet ziet: tik dan in het dropdown-menu boven de knop Openen op Alle bestanden.
Plak onder in het document de website die je wilt blokkeren met daarvoor de code 0.0.0.0. Wil je Facebook blokkeren, dan ziet de complete regel er zo uit: 0.0.0.0 www.facebook.com. Op deze manier kun je meerdere websites onder elkaar zetten om ze te blokkeren. Sla het bestand op (dit kan dus alleen als je het kladblok hebt geopend als administrator) en je zult zien dat je de opgegeven websites niet meer kunt bezoeken in je browser. Wil je een website weer verwijderen, dan haal je de regel in het hosts-bestand weer weg.
Met Family Link bescherm je je kinderen
Wil je alleen websites blokkeren voor je kinderen, dan is Family Link van Google handig. Log in met je Google-account, maak een gezinsgroep aan en voeg je kind toe. Daar is wel een Gmail-account voor nodig. Nadat je dit hebt gedaan, kun je je kind afschermen van bepaalde websites.
👇 Met een kindertablet en de tips uit dit artikel kunnen je kinderen veilig naar hartelust spelen en internetten 👇