Meer informatie over een bestand in macOS

© PXimport

Meer informatie over een bestand in macOS

Geplaatst: 10 september 2018 - 02:32

Aangepast: 24 november 2022 - 13:15

Ronald Smit

Wil je alles wat er zo ongeveer te achterhalen valt over een bestand in macOS bekijken, dan kan dat op een eenvoudige manier.

Soms kom je in Finder of op je macOS bureaublad een bestand tegen waarvan het doel niet helemaal duidelijk (meer) is. Of opent het na een dubbelklik niet in het programma dat je zou willen. Dat is allemaal eenvoudig te achterhalen of aanpassen via een rechter muisklik op het betreffende bestand. Klik (dus) met de rechter muisknop eens op een bestand (in Finder of waar dan ook) en klik vervolgens in het geopende contextmenu op Toon Info. Een (lang) langwerpig verticaal venster opent met alle informatie over het geselecteerde bestand die je maar kunt wensen. Bovenaan vind je de meest belangrijke zaken, zoals bestandstype en grootte. Gaat het om een afbeelding, dan vind je bij Meer info ook nog aardige extraatjes als de resolutie, eventueel het merk en type camera waarmee een foto gemaakt is en meer. Deze laatste gegevens worden overigens uit de zogeheten EXIF-data gehaald die vrijwel iedere camera bij het maken toevoegt aan de afbeelding.

Standaardprogramma

Een stukje lager in het Info-venster van macOS wordt het onder Open met interessant. Hier kan je namelijk het standaardprogramma instellen waarmee je een bepaald bestandstype wilt openen. Gebruik je bijvoorbeeld een specifieke fotoviewer, dan wil je waarschijnlijk niet dat een afbeelding telkens in de standaard voorvertoning van macOS wordt geopend. Selecteer daarvoor eerst het gewenste programma onder Open met. Komt jouw programma niet voor in het lijstje, klik dan op Andere en selecteer het gewenste programma in de software-lijst. Klik dan op Wijzig alles... en tot slot in het geopende venster op Ga door. vanaf nu opent het bestandstype waarvan je de info hebt opgevraagd na een dubbelklik standaard in het gewenste programma! Je kunt dit voor elk soort bestandstype regelen, waarmee je je systeem weer net een stukje meer naar eigen hand zet.

Meer informatie over een bestand in macOS-15082296

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten