Laat Microsoft Edge sterke wachtwoorden verzinnen en bewaren

© CIDimport

Laat Microsoft Edge sterke wachtwoorden verzinnen en bewaren

Geplaatst: 25 januari 2021 - 09:01

Aangepast: 29 augustus 2022 - 15:42

Redactie

De meest recente versie van Microsoft Edge kan automatisch sterke wachtwoorden aan je voorstellen, zodra je op websites nieuwe accounts aanmaakt. Je hebt daardoor eventueel geen losse wachtwoordmanager meer nodig.

Edge is de standaard browser van Windows 10, die heb je dus al op je pc staan. Maar mogelijk is deze versie niet helemaal up-to-date. Voer in de adresbalk edge://settings/help in en druk op Enter. De nieuwste versie wordt nu gedownload. Herstart daarna de browser. Voor de ingebouwde wachtwoordmanager heb je versie 88 of hoger nodig.

Om er daadwerkelijk gebruik van te maken, dien je de Edge-browser aan je Microsoft-account te koppelen. Heb je dit nog niet gedaan, ga dan naar edge://settings/profiles en klik naast Profiel 1 op Aanmelden. Log in met je Microsoft-accountgegevens en klik bij de pop-up op Synchroniseren.

© CIDimport

Onder edge://settings/passwords zie je nu dat de setting Sterke wachtwoorden voorstellen direct ingeschakeld wordt. Dit hoef je dus zelf niet meer te doen.

Wachtwoord laten genereren

Stel, je wilt nu iets bestellen bij een webshop waar je nog geen account had. Zodra je deze aanmaakt, genereert Edge er een sterk wachtwoord voor. Die wordt ook bewaard én gesynchroniseerd met alle apparaten waarop je Edge ook gebruikt in combinatie met je Microsoft-account. Bijvoorbeeld de mobiele Edge-app voor Android of iOS. 

Hierbij moeten we aangeven dat de functie op het moment van schrijven voor ons niet goed lijkt te werken. Hoewel deze ingeschakeld is op meerdere pc's, stelt Edge daarop alsnog geen sterke wachtwoorden voor. Misschien moet men bij Microsoft ergens nog een extra knopje omzetten. Mettertijd werkt het hopelijk wel naar behoren.  

© CIDimport

Niet de eerste

Microsoft is overigens niet de eerste met dit idee. Mozilla's Firefox biedt een soortgelijke functie al langer aan. Chrome kan daarnaast sinds kort je opgeslagen wachtwoorden controleren. Zo kom je er snel achter welke een veiligheidsrisico vormen. Edge krijgt deze functie weldra ook, onder de naam Password Monitor. Voor nu moeten we daar nog even op wachten.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000