© CIDimport

Games uit den ouden do(o)s

Geplaatst: 30 maart 2012 - 09:55

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:04

Redactie

Misschien kent u ze nog wel, spellen als Blake Stone, Rise of the Triad of Outcast, om er maar wat te noemen. Al deze vervlogen herinneringen zijn nu legaal (en wel tegen voor zeer prettige prijsjes) te koop. Bovendien kunt u ze probleemloos spelen, zelfs onder Windows 7!

© CIDimport

Gog (www.gog.com) verkoopt oude games, waaronder een scala aan Dos-spelletjes. Het idee daarachter is dat met name de ‘oudere jongere’ natuurlijk nog altijd warme herinneringen heeft aan de arcade-achtige games uit het Dos-tijdperk. Toen nog niks geen Windows, en áls er al Windows was dan was dit – zeker voor gamen – meer een ongewenste vertragende factor dan een serieus spelplatform. Dos was ‘the way to go’, zelfs de eerste 3D-spellen draaiden onder dit aloude tekstgeoriënteerde besturingssysteem. De populairste grafische modus die door spellen gebruikt werd was 320 x 240 pixels bij maximaal 256 kleuren per pixel. Het leuke is dat juist door die beperkingen heel aardige spellen ontstonden die beslist een hoge arcadefactor hadden – en hebben.

Probleem is alleen dat sinds Windows Vista de Dos-ondersteuning grotendeels is verdwenen, in de 64 bit-versies van deze besturingssystemen zelfs helemaal. Gog heeft dat heel handig opgelost door gebruik te maken van de Dos-emulator DOSBox, die prima draait onder welke Windows-versie dan ook.

© CIDimport

1. Kopen en downloaden

Om te beginnen gaan we dus naar www.gog.com. U treft hier behalve de echt antieke Dos-spellen ook een scala aan modernere Windows-spelletjes aan. De klassieker Rayman bijvoorbeeld, altijd erg leuk om zo’n consolespel weer eens te laten herleven op de pc. Voordeel van een Windows-spel is natuurlijk de naadloze integratie, alles is aangepast voor gebruik onder Windows 7, iets wat ook geldt voor de antiekere Windows-games. Kwestie van installeren en spelen.

De Dos-spellen werken op exact dezelfde wijze. Kies allereerst op de homepage een game van uw gading. Dat doet u door naast de tabbladen Bestsellers en New Releases op All games te klikken. In de lijst klikt u dan op de link met de spelnaam. Controleer vervolgens even goed of het door u gebruikte besturingssysteem ondersteund wordt (er zijn nog een aantal spellen die alleen tot en met Windows XP werken). In ons voorbeeld pakken we de Dos-klassieker Rise of the Triad; om ‘m te kopen (deze game kost 5,99 dollar) klikt u op de knop Download. Na registratie en invullen van de gewenste gegevens belandt u op uw accountpagina, een virtuele boekenplank met al uw aankopen op een rijtje. Ideaal: verwijdert u ooit eens iets per ongeluk, dan kan de zaak opnieuw gedownload worden.

Om het gekochte spel na betaling via PayPal of creditcard te downloaden, klikt u op de verpakking in de kast. U kunt een speciale Gog-downloader gebruiken, maar bij de huidige snelle internetverbindingen is dat nergens voor nodig; klik dus op de link download using browser. Het downloaden begint direct zonder dat u eerst extra software hoeft te installeren.

© CIDimport

2. Installeren zonder denken

Installeren kost geen denkwerk; u dubbelklikt simpelweg op het binnengehaalde bestand en doorloopt de installatiewizard. U vindt het spel vervolgens netjes terug in het menu Start onder Alle programma’s, GOG.com en dan – in dit voorbeeld – Rise of The Triad. De meeste Dos-games starten in een schermvullende modus. Wilt u dat niet, druk dan op de sneltoets Alt-Enter om te schakelen tussen schermvullend of binnen een venster.

© CIDimport

3. Op een oude pc

Goed, op uw moderne pc werkt het dus. Maar het wordt nog leuker als u ergens op zolder nog een oude in vergetelheid geraakte Dos-pc hebt staan! Ga dan liefst wel uit van een exemplaar voorzien van tenminste een 386-processor, liever nog zo’n iets snellere 80486. Gewapend met eveneens tenminste een vga-kaart en natuurlijk de onvermijdelijke geluidskaart kunnen oude tijden dan écht herleven. De meeste moderne platte lcd-beeldschermen zijn nog altijd voorzien van een vga-aansluiting, dus uw oude bakbeestje kan daarmee zelfs aan een hypermoderne full hdmonitor gekoppeld worden (of zelfs de full hd-tv in de huiskamer). Soms moet u even wat rommelen met de instellingen om geen extreem horizontaal uitgerekte breder-dan-breedbeeld te krijgen, lees daarvoor de handleiding van uw tv of beeldscherm door. Hebt u eenmaal een draaiende computer (we gaan ervan uit dat de harde schijf het nog doet én dat er een werkende Dos-versie is geïnstalleerd), dan kan de pret beginnen. Controleer ook of de noodzakelijke cd-rom-speler het doet en onder Dos benaderbaar is. Stop daarvoor een cd-rom in de speler (geen dvd, dat gaat niet werken in een cd-romspeler) en typ na het opstarten achter de Dos-prompt d: gevolgd door een druk op Enter.

Eventueel kunt u bij geen succes nog een van de andere letters uit het alfabet proberen, maar meestal is ‘d’ de juiste letter. Type dan het commando dir gevolgd door Enter. Ziet u dan de inhoud van het geplaatste schijfje, dan is alles in orde.

© CIDimport

4. Op cd 

Gog installeert alle Dosspellen in een eigen map. Het aardige van Dos is dat u simpelweg alle bestanden in een spellenmap naar een andere Dosmachine kunt kopiëren, waarna het spel daar (meestal) ook werkt. Jaja, kopiëren was in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw érg eenvoudig! Omdat we geen fysieke link tussen onze moderne Windows 7-machine en de oude Dos-bak hebben, maken we gebruik van de cd-recordable als overdrachtsmedium. Dit betekent dat we dus eerst een cd’tje gaan branden met de inhoud van onze spelmap, nog altijd Rise of The Triad. Alle Gog-spellen belanden tijdens de installatie in de map C:\Program Files(x86)\GOG.com\ {spelnaam}, waarbij u {spelnaam} natuurlijk door iets toepasselijks dient te vervangen. Door vervolgens met uw cd-brandsoftware naar deze map te bladeren en álle daar aanwezige bestanden en eventuele mappen (minus de onder Dos overbodige map DOSBOX) op een cdrom te branden, hebben we alweer een horde genomen.

© CIDimport

5. Kopiëren

Plaats de net gebrande schijf in het cd-rom station van de oude Dos-pc en tik achter de Dos-prompt d: en druk op Enter. Tik vervolgens het commando dir gevolgd door Enter om te controleren of alle bestanden aanwezig zijn. Typ dan het commando xcopy *.* c:\triad /e. De tekst ‘triad’ kunt u uiteraard vervangen door een andere spelnaam. Druk op Enter en druk op D voor directory als u gevraagd wordt of het doel een map of een bestand (directory) is. Alle bestanden inclusief (sub)mappen worden in één klap gekopieerd.

© CIDimport

6. Starten

Na het kopiëren tikt u c: gevolgd door een druk op Enter. Typ daarna het commando cd triad en druk weer op Enter. Uiteraard kunt u in plaats van triad ook een alternatieve mapnaam invoeren als u in de vorige stap voor iets anders hebt gekozen. Eenmaal in de map aanbeland typt u het command dir *.bat, daarna weer op Enter drukken. Sommige Dos-spellen starten door de naam van het dan gevonden bestand in te tikken en daarna op Enter te drukken. In dit geval vinden we alleen het bestand CONNECT.BAT, wat iets anders dan een spel doet vermoeden. Een goede tweede optie is dan het commando dir *.exe gevolgd door een druk op Enter. Nu hebben we meer succes: rott.exe (ofwel: rott als commando met daarna even op Enter drukken) start het spel. Met setup.exe (ofwel setup als commando) kunnen veel Dos-spelletjes geconfigureerd worden. Ons spel werkt en daarmee is het doel bereikt. Retro-gaming in optima forma.

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 2, jaargang 2012.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000