Firefox Quantum -‘s Werelds uitgebreidste browser

© PXimport

Firefox Quantum -‘s Werelds uitgebreidste browser

Software

Geplaatst: 19 juli 2019 - 04:08

Aangepast: 14 december 2022 - 11:13

Redactie

Voor doorsnee computergebruikers voldoet Microsoft Edge prima, terwijl Google Chrome hoge ogen gooit onder mensen die veel waarde hechten aan rappe surfsessies. Firefox Quantum moet het hebben van zijn uitgebreide verzameling aan functies. Zo maak je eenvoudig schermafbeeldingen van websites en laat je online artikelen voorlezen.

Een krappe twee jaar geleden introduceerde Mozilla onder de naam Firefox Quantum een browser met een kersverse engine. Het voornaamste doel van deze wijziging was snelheidswinst, maar op dit gebied lukte het niet om Google Chrome van zijn troon te stoten. Inmiddels zijn we sinds de lancering van de Quantum-engine negen versies verder en scoort Chrome in veel benchmarks nog altijd net iets beter. Dit verschil is bij normaal gebruik overigens te verwaarlozen. Bovendien valt er veel te zeggen voor de flexibele gebruikersomgeving en talloze functies van Firefox Quantum.

© PXimport

Eigen smaak

De makers van Firefox Quantum houden al enige tijd vast aan een donkere titelbalk met lichtgekleurde menu’s. Traditiegetrouw pas je de menubalk naar eigen wens aan. Voeg bijvoorbeeld een bladwijzerbalk toe en integreer knoppen voor add-ons, e-mail, privénavigatie en afdrukken. Verder maak je desgewenst gebruik van een zijbalk en deel je naar eigen smaak de startpagina in. Geef bijvoorbeeld eigenhandig aan hoeveel rijen topwebsites en highlights je wilt weergeven.

Interessante functies

Na de installatie vraagt de browser om een Firefox-account aan te maken. Hiermee synchroniseer je onder meer bladwijzers, de geschiedenis en wachtwoorden met verschillende (mobiele) apparaten. Verder heeft Quantum nog allerlei interessante extra’s voor je in petto. Zo kun je met Firefox Send grote bestanden delen, al werkt deze functie ook in andere browsers. Een optie die wel is voorbehouden aan Mozilla’s surfprogramma is het maken van schermafbeeldingen. Handig wanneer je (een gedeelte van) de website als afbeelding wilt opslaan. Dit werkt in de praktijk uitstekend. Daarnaast bevat de leesweergave een voorleesfunctie, maar voor Nederlandse webpagina’s is deze optie helaas niet beschikbaar. Tot slot staat er ook nog een uitgebreide bibliotheek met add-ons voor je paraat, zodat je de functionaliteit naar behoefte uitbreidt.

© PXimport

Conclusie

Wie veel tijd spendeert op internet, beleeft zonder twijfel veel plezier aan Firefox Quantum. Het programma is op papier misschien niet zo snel als Chrome, maar tijdens surfsessies reageert deze browser uiterst vlot. Daarnaast zijn diverse originele functies zeer de moeite waard!

9,0

ONS OORDEEL

Firefox Quantum 66.0.2

Pluspunten

Zeer veel functies

Gebruiksvriendelijk

Flexibele interface

Minpunten

Iets langzamer dan Chrome

Voorleesfunctie niet in Nederlands

Conclusie

**Taal** Nederlands **OS** Windows 7/8/10; macOS; Linux **Website** [www.mozilla.org](https://www.mozilla.org/nl/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000