Facebook-app verzamelt 700 gegevens per sessie

Dat Facebook veel informatie over ons verzamelt, komt niet als verrassing. Maar wist je dat de smartphone-app maar liefst 700 verschillende dingen over je telefoongedrag te weten komt? En dat gebeurt dat per individuele sessie...

Dat ontdekte de ontwikkelaar xXCallMeGreenyXx, die op Reddit zijn bevindingen plaatste. De ontwikkelaar bouwde een tool die bekeek welke processen Facebook op je telefoon volgde.

Details

De conclusie is dat maar liefst 684 processen door de app minitieus in de gaten worden gehouden. Zo bekijkt Facebook onder andere hoe lang je naar een post kijkt, hoe vaak je refresht, langs hoeveel pixels je scrollt, en hoe lang het duurt voor je app is opgestart.

Telefooninformatie

Daarnaast houdt de app ook informatie bij over je telefoon, die niet eens perse met Facebook zelf te maken heeft. Denk maar eens aan de naam van je wifi-netwerk, welke netwerken nog meer in de buurt liggen, en welk type creditcard je gebruikt op je telefoon.

Is het erg?

Ook worden veel processen bijgehouden over andere apps, zoals hoe vaak apps zich op de achtergrond opstarten en verversen, en hoe lang het duurt voor apps geladen zijn. Op het forum waar de ontwikkelaar zijn bevindingen plaatste, is inmiddels een discussie losgebarsten of het wel zo erg is dat Facebook die informatie over je weet. Volgens veel participanten weet het bedrijf sowieso al veel van je, en worden de meeste functies gebruikt om de app te verbeteren.

Niet alleen kun je vraagtekens zetten hoeveel je wil dat Facebook nou echt weet over wat je in de app doet, maar al die processen zijn bovendien een grote aanslag op je batterij.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000