Eigen pictogrammen in Windows 10 maak je zo

© PXimport

Eigen pictogrammen in Windows 10 maak je zo

Software

Geplaatst: 24 december 2020 - 07:00

Aangepast: 14 december 2022 - 10:41

Dirk Schoofs

Ieder bestand, programma en iedere map heeft zijn eigen pictogram, maar niets belet je om zelf zo’n pictogram te maken. Zo’n icoontje is niets anders dan een kleine afbeelding in het ico-formaat. Met het gratis programma Clic maak je in enkele seconden van iedere afbeelding een bureaubladpictogram.

Stap 1: Grote en kleine voorstelling

Het programma om snel een pictogram van foto’s te maken heet Clic. Hier vind je de draagbare versie. Dat betekent dat er geen installatieprocedure is en dat je de kleine tool zelfs vanaf een usb-stick kunt laten werken. Leuk aan Clic is de eenvoudige interface. In het grote vierkant links zie je de vergrote voorstelling van het pictogram, in het paneel aan de rechterkant herken je het pictogram aan de ingestelde grootte. Hier lees je ook de eigenschappen van de mini-afbeelding zoals het aantal gebruikte kleuren, de afmetingen, het aantal bits, eventueel de instelling grijswaarden en of er transparantie is.

© PXimport

Stap 2: Transparantie

De foto of afbeelding die je gebruikt, heeft het best een egale achtergrond. Clic accepteert uitsluitend jpg- en bmp-plaatjes. Sleep de afbeelding in het linkervak of kopieer de afbeelding en gebruik de opdracht Edit / Paste to Fit om het formaat van de geplakte afbeelding automatisch aan de ingestelde afmetingen aan te passen. De muisaanwijzer verandert in een kruisje waarmee je op de achtergrond kunt klikken. Hiermee selecteer je de kleur die transparant moet worden. De transparantie herken je aan een bewegend streepjespatroon. Vind je de knipperende transparantieweergave storend, dan kun je die uitzetten met de knop Transparency on/off.

© PXimport

Stap 3: Resultaat controleren

In het begin zul je misschien schrikken van het resultaat. Inderdaad, in het linkervak ziet dat er meestal blokkerig uit, maar dat komt omdat de weergave daar sterk (700 of 900%) is vergroot. Beoordeel het eindresultaat in het kleine vakje Actual Size. In het menu Size kun je verschillende pictogramgroottes selecteren. De opties zijn 16, 24, 32, 48, 64, 72 en 96 pixels (altijd in het vierkant). Ben je klaar, dan gebruik je de knop Save as, je geeft het pictogram een nieuwe naam en het programma slaat het plaatje in het .ico-formaat.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000