Eenvoudig veel software installeren met Ninite

© PXimport

Eenvoudig veel software installeren met Ninite

Geplaatst: 22 mei 2013 - 09:11

Aangepast: 16 november 2022 - 10:04

Robbert Brus

Na een schone installatie is het een hele klus om opnieuw al je programma’s te installeren. Denk aan chat-, antivirus-, muziek- en mailprogramma’s of software als Flash, .NET, Silverlight en Java. Alleen bij de gedachte zakt de moed al in de schoenen. Daar is de maker van het programma Ninite vast ook tegenaan gelopen, hij heeft daar een zeer handige oplossing voor bedacht.

Op de website www.ninite.com staat een lange lijst met de meest bekende softwareprogramma’s. Van ftp- tot fotobewerkingsprogramma’s, er is in elke categorie wel een handige tool te vinden. Je kan de gewenste programma’s in de lijst selecteren.

Klik daarna onderaan de pagina op de knop Get Installer om een installatieprogramma te downloaden. Als dit programma wordt gestart gaat het één voor één de geselecteerde programma’s downloaden en installeren. Wees niet bang dat software Engelstalig wordt geïnstalleerd. Tijdens de test werd, indien beschikbaar, de Nederlandstalige-versie van de geselecteerde software automatisch geïnstalleerd.

Bewaar het installatie-bestand dat je zojuist gedownload hebt. Dit kan je later gebruiken om de software te updaten. Als je op een later moment namelijk ditzelfde installatiebestand opent, wordt gecontroleerd of je over alle laatste softwareversies beschikt. Indien dit niet het geval is, wordt de nieuwste versie gelijk geïnstalleerd. Je hoeft dus niet meer per programma wizards te doorlopen.

Pro & Updater

Naast de gratis online service wordt er ook een pro-versie en Ninite Updater aangeboden. De Pro-versie (vanaf 20 dollar per maand) is vooral voor bedrijven interessant. Hiermee kunnen namelijk alle computers binnen een netwerk worden voorzien van de geselecteerde software. Ook hoeft in de Pro-versie geen lijst online samengesteld te worden, maar wordt deze optie aangeboden binnen het programma zelf. Voor Ninite Updater betaal je tien dollar per jaar. Dit programma draait op de achtergrond en geeft je een melding zodra er een update van één van de door Ninite ondersteunde programma’s beschikbaar is.

 

© PXimport

Het aantal ondersteunde programma’s binnen Ninite is behoorlijk groot.

Conclusie

Ninite is een handig programma, dat een grote hoeveelheid werk uit handen neemt. Geen vervelende installatiewizards meer en in één keer alle benodigde software geïnstalleerd. Ook is het een gemakkelijke manier om zo nu en dan te controleren of alle software nog up-to-date is. Ninite.com is een website die zeker niet in je favorieten mag ontbreken.

Ninite

Taal Engels

OS Windows XP/Vista/7/8 en Ubuntu Linux

Pluspunten

Zeer gemakkelijk in gebruik

Geen installatiewizard

Nederlandstalig indien beschikbaar

Minpunten

Te weinig controle over de installatielocatie(s)

SCORE 9/10

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000