Earth Hero: verlaag je CO2-voetafdruk

© PXimport

Earth Hero: verlaag je CO2-voetafdruk

Software

Geplaatst: 26 november 2021 - 18:06

Aangepast: 25 november 2022 - 11:17

Gertjan Groen

We worden bijna dagelijks geconfronteerd met klimaatveranderingen, maar wat kun je zelf doen? Binnen het grote assortiment van duurzame apps voor een groener of bewuster leven vonden we Earth Hero. In eerste instantie kun je hiermee je CO2-voetafdruk vast laten stellen. Daarna kun je je impact via zelf te kiezen doelen proberen te verminderen en de impact zichtbaar maken.

Een beter milieu begint bij jezelf, zo luidt de bekende Postbus 51-slogan. Of je als individu genoeg kunt doen tegen klimaatverandering staat wel ter discussie. Grote problemen vragen immers om grote (politieke) bewegingen. Dat neemt niet weg dat het zeker helpt als je je beste beentje voortzet en tevens het goede voorbeeld geeft aan anderen. Wat minder vlees eten bijvoorbeeld, vaker met de trein in plaats van de auto, het kiezen van een groene energieleverancier of (beter) scheiden van afval. We hebben hier allemaal ideeën over, maar wat zijn de effecten van zulke maatregelen en welke zijn het meest zinvol? De app Earth Hero stimuleert je om je CO2-voetafdruk te verlagen en maakt zichtbaar wat je vorderingen zijn. Een mooie stimulans dus!

1 Installatie

Earth Hero is beschikbaar voor zowel Android als iOS. Hier bekijken we de versie voor Android, die je op kunt halen in de Play Store. Na het starten meld je je eenmalig aan, via een e-mailadres of door in te loggen met een Google- of Facebook-account. Er worden direct enkele vragen gesteld, zodat een profiel kan worden opgebouwd met een grove indicatie van je huidige CO2-voetafdruk. Denk aan vragen als het aantal kilometers dat je in het afgelopen jaar hebt gereden, het aantal vluchten dat je hebt gemaakt en hoe vaak je vlees of vis eet. Hierna zie je ook hoe je ‘presteert’ ten opzichte van landgenoten en gebruikers wereldwijd. Vervolgens kun je aan de slag en bepaalde doelen stellen.

2 Navigeren door de app

Nadat je de app hebt gestart, kun je via de tabbladen Home, Actions en My Progress naar de belangrijkste onderdelen van de app. Het eerste tabblad kun je als een soort wegwijzer zien met een overzicht van alles wat je al doet of kunt gaan doen. Via de optie Add an Action to your goals kun je bijvoorbeeld bepaalde doelen aan je actielijst toevoegen. En met Mark Actions you already do kun je afvinken wat je nu al doet om je CO2-voetafdruk te verlagen. Maar je kunt voor deze stappen ook direct naar het tabblad Actions gaan, dat we hierna zullen behandelen. Op het derde tabblad My Progress kun je al je bewaarde acties bekijken en ook je vorderingen zien. Tevens kun je hier je CO2-voetafdruk wat verfijnen via de optie Refine my emissions profile. Je kiest in dat geval eerst een categorie, zoals reizen, voeding, energie, goederen of afval. Hierna krijg je per categorie uitgebreidere vragen en instellingen te zien, die je score beïnvloeden.

© CIDimport

3 Acties bekijken

Op het tabblad Actions kun je zoals gezegd bladeren door alle doelen die je jezelf kunt stellen, met bij elke actie een uitgebreide beschrijving en een indicatie van de impact die het heeft en de moeilijkheidsgraad. Soms is het handig om onderaan de lijst te beginnen, omdat je hier relatief kleine stappen vindt die weinig inspanningen kosten. De lijst met acties kun je via het knopje rechtsboven eventueel filteren per categorie, bijvoorbeeld reizen, energie en voedsel. Ook kun je de sorteervolgorde aanpassen. De acties zijn zeer divers. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om te luisteren naar een klimaatpodcast of een goede documentaire over klimaatveranderingen. Andere voorbeelden zijn het aanschaffen van gebruikte spullen, het plaatsen van zonnepanelen, douchen in plaats van het nemen van een bad en het gebruik van een herbruikbare drinkfles. Steeds zie je praktische tips hoe je dit in de praktijk kunt toepassen.

4 Acties toevoegen

© CIDimport

Bij het bekijken van een actie kun je er via de button Add to my goals een persoonlijk doel van maken. Hierbij kun je ook direct een herinnering toevoegen met een instelbare termijn. Als je een actie interessant vindt maar hier nog niet helemaal klaar voor bent, kun je deze met Save for later bewaren voor later. Heb je de actie al eens uitgevoerd? Dan kun je de button Already do it gebruiken. Je zult daar direct voor worden beloond met extra punten. Als je een actie niet ziet zitten, kun je deze met de button Not for me ook verbergen, zodat je deze niet meer te zien krijgt. Acties die je hebt bewaard of toegevoegd, kun je terugvinden op het tabblad My Progress, onder My Actions.

5 Andere apps

Apps als Changeit, Warmd, Compensate en eevie kennen een vergelijkbare opzet als Earth Hero. Net als bij Earth Hero kies je bepaalde doelen die je impact verminderen. Praktisch aan eevie is dat deze app sinds kort naar het Nederlands is vertaald. Je maakt een selectie uit de verschillende eco-gewoonten, ontvangt slimme herinneringen die je helpen je doel te bereiken en kunt steeds je impact en dagelijkse vooruitgang volgen. De app is niet alleen gericht op individuen maar ook op bedrijven die willen verduurzamen. De app Klima gaat nog een stapje verder en geeft je de mogelijkheid om vanuit de app bepaalde projecten financieel te steunen, zodat bijvoorbeeld extra bomen worden aangeplant om je uitstoot te compenseren. In dat kader mogen we de app Ecosia ook niet onbenoemd laten. Dit is een (gratis) zoekmachine gecombineerd met een op Chromium gebaseerde browser. Het bedrijf verdient aan advertenties in zoekresultaat en gebruikt de opbrengst volledig voor het aanplanten van bomen in kwetsbare gebieden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000