Deze Chrome-extensie brengt oude Google-icoontjes terug

© PXimport

Deze Chrome-extensie brengt oude Google-icoontjes terug

Software

Geplaatst: 16 november 2020 - 07:27

Aangepast: 14 december 2022 - 10:43

Wesley Akkerman

Alle verandering is goed, alle verandering is moeilijk. Hoe je het ook bekijkt, de meningen zijn flink verdeeld over de nieuwe iconen van de populairste Google-diensten, waaronder Gmail en Drive. Onlangs introduceerde Google die nieuwe look, waar je niets mee te maken hoeft te hebben wanneer je deze Chrome-extensie installeert.

De veranderingen die nu doorgevoerd zijn aan de Google-iconen werden al in oktober aangekondigd. Maar dan nog gaat het voor veel gebruikers waarschijnlijk te snel. Ook is het zo dat die iconen op meerdere plekken zijn veranderd: op het web, maar ook op je telefoon bijvoorbeeld. Op je smartphone kun je zelf het icoontje aanpassen naar iets wat je zelf prettig vindt, zoals het oude werk van de zoekmachinegigant. Maar op het web gaat het meestal wat moeilijker. Daarom is het fijn om te zien dat er mensen zijn die hieraan denken en er ook wat aan doen.

Breng die oude Google-iconen terug in Chrome

Designer Claudio Postinghel is één van de mensen die je in staat stelt de veranderingen terug te draaien. Maar voordat we zover zijn is het wel belangrijk om te weten waarom Google die veranderingen heeft doorgevoerd. Niet alleen deed het bedrijf dat om beter te kunnen concurreren met Microsoft, ook is er nu meer cohesie aanwezig tussen de verschillende diensten. Als dat meer je ding is, dan kun je alles natuurlijk gewoon bij het oude laten. Geef je daar geen zier om, dan gaan we het nu eindelijk hebben over de extensie die je hiervoor kunt binnenhalen.

© PXimport

Als je nu naar de website gaat van de designer, dan kom je daar twee linkjes tegen: eentje voor Google Chrome en eentje voor Firefox. De versie voor Firefox is nog niet beschikbaar, komt er wel binnenkort aan. Na het downloaden en installeren van de Chrome-extensie kom je al snel tot de conclusie dat die precies doet wat geadverteerd wordt: alle aangepaste iconen worden teruggebracht naar de oude staat. In de reacties op de Web Store-pagina is te zien dat heel veel mensen hier blij mee zijn, omdat ze de oude iconen gewoonweg mooier vinden.

Want laten we voor een moment even eerlijk zijn: de nieuwe iconen zijn niet écht een verbetering. Fijn dat ze nu dezelfde stijl hebben; maar wanneer je meerdere tabs met verschillende Google-diensten open hebt staan, dan is het lastig om snel te achterhalen welke tab je nou precies moet hebben. Bovendien: mensen die kleurenblind zijn hebben het nu waarschijnlijk ook zwaarder. Het gaat dus niet alleen om het niet eens zijn met een nieuw design. De gebruiksvriendelijkheid van de verschillende Google-diensten is er ook op achteruitgegaan.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000