De vreemdste apparaten waar Android op draait

Android draait op smartphones en tablets, dat weten we. En het zou heel handig zijn als Google het FIDO2-certificaat inzet om het inloggen zonder wachtwoord makkelijker te maken. Niet alleen voor de tablet en smartphone, want er zijn meer apparaten die handig gebruikmaken van Android als besturingssysteem.

Een e-Bike

Je kunt er 25 kilometer per uur mee, de e-Bike van Ford. Het is niet helemaal een apparaat dat op Android draait: het is meer een apparaat met een Android-apparaat erbij. De e-Bike is een concept om te laten zien wat er mogelijk is: hij laadt zichzelf op terwijl je fietst. In het stuur vind je een scherm dat we kennen van de Samsung Galaxy S2. Daarmee kun je alles in de gaten houden: hoe snel je gaat, hoe hoog je fietst (al zal dat in Nederland tegenvallen) en hoe hard je moet trappen om toch nog op tijd op je werk aan te schuiven. Zeker in fietsland Nederland is dat een gewild item, al moet het wel veilig blijven: straks ben je alsnog alleen maar met je telefoon bezig en dat wordt binnenkort strafbaar op de fiets.

Een koptelefoon

Op zich is het vrij standaard dat je koptelefoon met je Android-telefoon werkt, maar wat als je koptelefoon zelf een scherm heeft waarmee je Android kan bedienen? Dat lijkt een beetje onzinnig: immers heb je het apparaat op je hoofd, dus kijk je er niet naar. Toch probeerde de Admiral Touch-koptelefoon van Nox-Audio (die inmiddels vreemd genoeg niet meer wordt geproduceerd) het toch. Het idee is ook wel mooi: je hebt geen smartphone nodig, omdat apps als Spotify of Skype al in je headset zit. Toch blijft het een beetje vreemd: tijdens het luisteren heb je het scherm op je oor en als je niet luistert, dan gebruik je waarschijnlijk liever je telefoon. Die ligt net even wat beter in de hand.

Een spiegel

Wie dacht dat spiegels die kunnen praten alleen bestonden in sprookjes, heeft nog nooit de apparaten van het Japanse Seraku gezien. Daar is namelijk een spiegel te koop die je ‘s ochtends bij het scheren of het aanbrengen van je make-up alvast kan vertellen of je een korte broek aan kan of niet en of je favoriete voetbalteam heeft gewonnen. Het kan ook persoonlijker: de spiegel kan aangeven hoe hard je de kraan hebt staan en op welke temperatuur. Je hoeft de spiegel nooit aan te raken om hem te gebruiken: dankzij sensoren kun je deze van afstand bedienen. Als een Android-spiegel ook kan worden gebruikt om apps te raadplegen - net als een telefoon - dan is het toch fijn om er iets stevigere beveiliging op te zetten. Dan kan het FIDO2-certificaat goed van pas komen.

Een koffiezetapparaat

In het kantoor van Zipwhip staat een koffiezetapparaat dat menig kantoormedewerker jaloers zou maken. Die koffiemachine draait namelijk op Android. Zipwhip is een bedrijf gespecialiseerd in gratis sms’jes en dankzij Android kun je de koffiemachine een berichtje sturen om deze aan het werk te zetten. Zipwhip heeft ook een andere variant gemaakt van de koffiemachine, die de toepasselijke naam Textspresso draagt. Die werkt op Raspberry Pi, wat betekent dat je zelf thuis ook aan de slag kunt met een keukenapparaat die reageert op berichtjes. Zij gebruiken een apparaat van DeLonghi en leggen hier uit hoe je dit kan instellen.

Een oven

Dat je koelkast straks op Android draait, is geen gekke gedachte: even op kantoor via je smartphone kijken wat er allemaal in ligt en wat de houdbaarheidsdatum is, wat er gekocht moet worden en of de koelkast wel de juiste temperatuur heeft. Een oven staat doorgaans minder vaak aan dan ee nkoelkast, deze an sich minder interessant is voor Android. Dat wil echter niet zeggen dat er geen toepassingen voor te bedenken zijn. De Dacor Discovery IQ is een oven-concept waarbij je een flink touchscreen hebt om in te stellen wat er in de oven ligt en hoe je dat perfect kan bakken. Er is ook een WiFi-connectie mogelijk, waardoor je van een afstand met je telefoon de oven aan kunt zetten. De oven heeft zelfs speakers, zodat je kunt genieten van muziek tijdens het bakken. Het is natuurlijk niet ideaal om een aanraakscherm te gebruiken met vieze handen: daarom zou een biometrische oplossing waarschijnlijk perfect zijn om dieper in de menu’s te komen of op OK te “drukken”.

© PXimport

En dan zijn er nog een heleboel bijzondere apparaten die samenwerken met Android, maar vaak draaien die zelf niet op een pure versie van Android. Het is jammer dat Google Glass een gefaald project is. Zeker nu de stekker uit Google Plus is getrokken, is het nagenoeg onmogelijk geworden om het apparaat nog te gebruiken. Jammer, want als Google FIDO2 inzet om meer biometrische ontgrendeling in te zetten, dan had een Google Glass daar enorm van kunnen profiteren. Nu zijn er tegenwoordig ook skibrillen met een in-screen display, dus wellicht dat die het in hun voordeel kunnen inzetten. Die zien er immers zonder tech al best bizar uit.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000