Czkawka - Duplicaten (en meer) wissen

© PXimport

Czkawka - Duplicaten (en meer) wissen

Software

Geplaatst: 29 november 2021 - 09:01

Aangepast: 14 december 2022 - 12:44

Toon van Daele

Schijven van 4 of 6 TB zijn tegenwoordig heel gewoon. Dat betekent natuurlijk dat die talloze data kunnen bevatten en daar horen helaas vaak ook dubbele bestanden, lege mappen, grote maar overtollige bestanden en andere ongein bij. Zo’n schijf handmatig doorspitten is erg arbeidsintensief. Behalve als je een tool als Czkawka gebruikt.

Czkawka is van Poolse origine (naar het schijnt uit te spreken als ch-kuf-ka, wat ‘hik’ betekent) en wordt als een opensource-project ontwikkeld. Je het zip-archief maar uit te pakken en de portable app te starten. Overigens is er ook een opdrachtregelversie beschikbaar, maar die laten we hier verder onbesproken.

Zoekfunctionaliteit

Het programmavenster van Czkawka bestaat uit twee delen. In het bovenste venster geef je de zoeklocaties op. Je kiest zelf of je submappen wilt laten doorzoeken, of je mappen wilt in- of uitsluiten en of je de zoektocht tot specifieke bestandsextensies wilt beperken. In het onderste venster staan de mogelijke zoekoperaties opgesomd. Naast dubbele bestanden kan Czkawka onder meer speuren naar lege mappen, naar lege, tijdelijke en grote bestanden, naar ongeldige bestanden en symbolische links en naar soortgelijke afbeeldingen en muziek.

Sommige functies bieden extra zoekparameters aan. Zo kun je bij het zoeken naar dubbele bestanden criteria als hash(methode), naam en grootte aangeven en geef je met een schuifbalk te kennen hoe sterk afbeeldingen op elkaar mogen lijken.

© PXimport

Zoekresultaten

Na een druk op een knop gaat Czkawka meteen aan de slag en dat gebeurt opvallend snel. Helaas krijg je alleen bij afbeeldingen een miniatuurvoorbeeld te zien. Bij andere zoektypes is er geen ingebouwde preview en moet je dus zelf nagaan of het bijvoorbeeld wel om duplicaten gaat. Czkawka kent ook enkele handige mogelijkheden voor de zoekresultaten. Je kunt items handmatig selecteren, maar er zijn ook selectieopties als ‘selecteer alles behalve de oudste of grootste’ en ‘keer de selectie om’. Je kunt items bijvoorbeeld meteen van de schijf verwijderen, maar bijvoorbeeld ook één bestand behouden en van de duplicaten symbolische links naar dat ene bestand creëren.

Conclusie

Czkawka mag dan behoorlijk onuitspreekbaar zijn, over de functionaliteit van de tool zijn we alvast wél te spreken. Niet alleen werkt de app indrukwekkend snel, de zoekfunctionaliteit is niet beperkt tot dubbele bestanden, maar ondersteunt onder meer soortgelijke beeld- en muziekbestanden en zet ook snel alle grote bestanden in een lijst. Een ingebouwde voorbeeldweergave voor allerlei bestandstypes zou een welkome aanvulling zijn.

© PXimport

8,0

ONS OORDEEL

Czkawka

Pluspunten

Veelzijdige zoekfunctionaliteit

Snel

Minpunten

Beperkte voorbeeldweergaven

Conclusie

**Prijs**Gratis **Taal** Engels **OS** Windows, macOS, Linux **Website** [www.bit.ly/czkawkadup](https://www.bit.ly/czkawkadup)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000