Chrome waarschuwt bij hergebruik gestolen wachtwoord

© CIDimport

Chrome waarschuwt bij hergebruik gestolen wachtwoord

Software

Geplaatst: 11 december 2019 - 08:53

Aangepast: 20 september 2022 - 07:56

Randolf Bouwma

Hergebruik van wachtwoorden maakt het voor cybercriminelen eenvoudig om op meerdere accounts tegelijk in te breken. Google wil je voor dit gevaar behoeden en de nieuwste versie van Chrome moet daarbij helpen.

Chrome waarschuwt bij hergebruik gestolen wachtwoord

De browser waarschuwt vanaf versie 79 wanneer je een account aanmaakt met inloggegevens die eerder al zijn buitgemaakt. Vaak weet je zelf niet of jouw data in verkeerde handen terecht is gekomen. Je moet maar net hebben meegekregen dat de site waarop je een account hebt, getroffen is door een hack. Op een site als Have I Been Pwned kun je dit al handmatig controleren. 

Google vergelijkt de ingevoerde gegevens met accountnamen en wachtwoorden die naar voren zijn gekomen in gelekte databases. Is er een match, dan krijg je daarvan een melding zodat je op tijd een ander wachtwoord kunt kiezen. Overigens gebeurt dit op de achtergrond allemaal met versleutelde informatie. Google ziet je daadwerkelijke wachtwoord niet.

Microsoft-accounts

Dat hergebruik van inloggegevens op grote schaal voorkomt, stipte Microsoft eerder deze week ook al aan. 44 miljoen log-ins van Microsoft-accounts kwamen overeen met de informatie uit hacks op andere sites. Bij wie dat het geval was, drong het bedrijf een wachtwoord-reset op. Tip: gebruik in het vervolg een goede wachtwoordmanager.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000