Blockfolio: zicht op je cryptovaluta

© PXimport

Blockfolio: zicht op je cryptovaluta

Software

Geplaatst: 13 augustus 2021 - 02:05

Aangepast: 25 november 2022 - 11:05

Gertjan Groen

Wie wat (stukjes) bitcoin heeft of andere cryptovaluta en graag het overzicht wil behouden over dergelijke investeringen, kan een portfoliotracker gebruiken. In dit artikel bekijken we Blockfolio, een van de populairste apps voor Android.

Ken je de termen ‘fomo’, ‘fud’ en ‘hodl’? Dan heb je je vast al eens verdiept in cryptogeld, waar je deze termen overal tegenkomt. Misschien heb je net als ongeveer 700.000 andere Nederlanders wel een (stukje van een) bitcoin of andere cryptovaluta of overweeg je die stap te zetten. De achterliggende blockchaintechnologie is razendsnel in ontwikkeling, maar de markt is het Wilde Westen (niet gereguleerd), dus ‘dyor’ is een veelgehoorde disclaimer die we graag herhalen: ‘do your own research’. Wie zich aan crypto waagt, weet dat de hardware-wallet de beste bewaarplek is. Maar misschien staat er ook wat bij een handelsplatform, exchange genoemd, om mee te handelen. Dan raak je al snel het overzicht kwijt. Een portfoliotracker wordt bijna onmisbaar. Daarmee zie je welke cryptovaluta je hebt en hoeveel winst (of verlies) je daarmee hebt gemaakt.

1 Installatie

Er bestaan verschillende apps voor het bijhouden van je cryptoportfolio. Enkele zijn gratis, maar vaak moet je wel bijbetalen voor uitgebreidere features of zelfs een abonnement afsluiten. In dit artikel bekijken we Blockfolio, een van de populairste apps voor dit doel. De app is bovendien als een van de weinige volledig gratis en biedt voor de meeste mensen meer dan genoeg mogelijkheden. Er zijn al meer dan zes miljoen gebruikers wereldwijd.

De app is beschikbaar voor Android en voor de iPhone, maar er is geen iPad-versie. Als je de app de eerste keer start volgt een (korte) rondleiding. Standaard neemt de app de Nederlandse taal aan, een donkere modus en de Amerikaanse dollar als standaardvaluta. Dit alles kun je via de instellingen (zie punt 5) naar voorkeur aanpassen.

© PXimport

2 Overzicht cryptovaluta

Het hoofdscherm geeft je een overzicht van belangrijke cryptovaluta en hier kun je, nadat je transacties hebt toegevoegd, straks ook in een oogopslag je winst of verlies inzien. Je herkent de cryptovaluta aan de afkorting, zoals ‘btc’ voor bitcoin en ‘eth’ voor ethereum. Door het belletje achter het muntje aan te zetten, krijg je meldingen als er belangrijk nieuws over is.

Je kunt ook het tabje met nieuws volgen, onderaan, waar je jezelf op de hoogte kunt brengen van belangrijke ontwikkelingen. Op het hoofdscherm kun je via het plusteken extra munten toevoegen. Er zijn meer dan 8000 cryptovaluta die je vrijwel allemaal kunt vinden via de app. Het markticoontje rechtsboven brengt je naar een lijst met alle cryptovaluta in een soort ranglijst met de marktkapitalisatie, zeg maar de beurswaarde van de cryptowereld. Voor zulke details kun je overigens ook op coinmarketcap.com terecht.

3 Details opvragen

© PXimport

Staan je favoriete cryptovaluta in de lijst? Klik dan op een van die muntjes voor meer details, verdeeld over diverse handige tabbladen. Je ziet bijvoorbeeld op het eerste tabblad direct de koersgrafieken in de gewenste vorm. Handig als je onderweg bent en een snelle update wenst, maar in andere situaties zijn de grafieken van sites als tradingview.com natuurlijk overzichtelijker.

Het tweede tabblad geeft je achtergrondinformatie over het team of bedrijf dat achter de cryptovaluta zit. Je ziet hier ook een optie om de cryptovaluta niet meer te volgen. Ook heel praktisch zijn de alerts die je kunt instellen voor koersveranderingen, zoals een verandering van minimaal drie procent in het laatste uur, of het passeren van een specifiek prijspunt. Wil je bepaalde cryptovaluta kopen op het moment dat de koers flink is gezakt? Dan kun je voor die exacte prijs een alert maken.

4 Transacties toevoegen

Om te kunnen zien hoe de financiën ervoor staan moet je zoals gezegd je transacties aan Blockfolio toevoegen. Veel apps geven je de mogelijkheid om transacties te synchroniseren met een exchange. In de praktijk gaat dat niet altijd goed. Heb je niet heel veel transacties, dan is er weinig op tegen om ze handmatig toe te voegen. Hier vind je in Blockfolio een speciaal tabblad voor. De belangrijkste details zijn het handelspaar (zoals btc/euro) en de prijs waarvoor je de cryptovaluta kocht, in feite de koers op dat moment, naast natuurlijk het aantal dat je hebt gekocht. Voer eventueel ook de transactiekosten in voor een nauwkeurigere weergave.

Op een ander tabblad kun je nu voor deze cryptovaluta precies zien hoeveel winst of verlies je hebt gemaakt. De app kan dit berekenen omdat het de actuele koerswaardes kent voor de gekozen exchange (dit verschilt soms) en ook je transacties. Je ziet bijvoorbeeld welke kosten je hebt gemaakt (in feite je inleg of investering), de actuele marktwaarde en je absolute en procentuele winst. Op het hoofdscherm zie je dit in een overzicht voor alle munten die je hebt toegevoegd, samen met de totale waarde van je portfolio. Dit helpt je bijvoorbeeld bij je strategie om je inleg en eventueel wat winst eruit te halen.

5 Instellingen

Via het instellingenicoontje kun je je portfolio beheren of eventueel extra portfolio’s toevoegen. Voor elke portfolio kun je details instellen, zoals de kleur en de standaard valuta voor ‘gewoon’ geld. Dit zul je misschien van dollar naar euro willen veranderen. Eventueel kun je hier een verbinding met een exchange aan toevoegen. Bitvavo wordt alleen niet ondersteund, Binance al wel.

Duik je verder in de instellingen dan zie je ook een mogelijkheid om een beveiliging in te stellen voor toegang tot de app. Daarmee voorkom je, door het instellen van een viercijferige pincode, dat anderen die toegang tot je smartphone hebben je portfolio kunnen zien. Het wordt vaak aanbevolen om je investeringen in crypto geheim te houden, zodat er geen misbruik van kan worden gemaakt.

Wil je je portfolio met een partner delen? Dat kan door via het instellingenscherm een account te maken. Dit zorgt er ook voor dat je de gegevens kunt terugzetten als je van toestel wisselt. Ook hier geldt natuurlijk dat je daar voorzichtig mee moet zijn, om anderen niet wijzer te maken dan nodig!

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000