Gratis videobewerking in Windows 10: Blackmagic Design DaVinci Resolve 16

© PXimport

Gratis videobewerking in Windows 10: Blackmagic Design DaVinci Resolve 16

Geplaatst: 13 oktober 2019 - 09:05

Aangepast: 14 december 2022 - 13:25

Richard Veenstra

Het is haast te bizar voor woorden, maar DaVinci biedt met Resolve al jaren een enorm softwarepakket gratis aan waarmee je professionele video’s kunt editen. Versie 16 is nu in de publieke bètafase beland en nemen we hier onder de loep.

Op het moment van schrijven heeft versie 16 de fase van 5e publieke bèta bereikt. De software is op Blackmagicdesign.com te downloaden. De gratis versie is al extreem uitgebreid en zeker geen lightversie. De studioversie kost 299 dollar, maar de aanschaf daarvan is alleen zinvol als je commercieel met videobewerking bezig bent.

Krachtig

Blackmagic Design is in eerste instantie een fabrikant van hardware voor de tv- en filmindustrie, Resolve werkt daarom ook perfect samen met alle hardwareproducten van het Australische bedrijf. Resolve is ook prima zonder hardware te gebruiken. Je hebt wel een krachtige pc nodig; het bedrijf beveelt 16 gigabyte ram aan. Het programma is voor zowel Windows, macOS als Linux te downloaden en vanaf de downloadpagina kies je of je de bètaversie van versie 16 wilt gebruiken of de oudere versie 15. Nieuw in versie 16 is de Cut-pagina. Dit is een aparte tijdlijn waar je snel bepaalde bewerkingen kunt doen, zoals transities tussen scenes creëren en het toevoegen van titels. Handig is ook dat Resolve nu een Quick Export-optie heeft zodat je snel een filmpje kunt uploaden naar YouTube. Je video wordt niet in allerhoogste kwaliteit gerenderd, maar al toegesneden op YouTube.

 

© PXimport

Kleuren en audio

Kleurcorrectie is met de nieuwste versie van Resolve ook een stuk makkelijker, het programma heeft namelijk een heleboel nieuwe opties op de Color-pagina gekregen.

Zo kun je kleureigenschappen van een “node” (vergelijkbaar met een “layer” in Photoshop) nu kopiëren naar een andere node. Ook op het gebied van audio heeft Resolve veel nieuws: audio kan gestretched worden en het programma heeft nieuwe plug-ins voor audio-analyse aan boord. Met de betaalde versie krijg je naast 3d-gereedschappen ook de beschikking over de DaVinci Neural Engine. De software kan hiermee bepaalde functies van jou overnemen, zoals gezichten herkennen en automatisch kleurcorrectie op een shot toepassen. Deze eerste functie is handig om snel bepaalde opnames weer te vinden op basis van personen die in een opname voorkomen.

Conclusie

Resolve 16 is een perfecte upgrade van versie 15 en herbergt enorm veel functies voor een gratis programma. De nieuwe toevoegingen op het gebied van kleurcorrectie en audio zijn handig en de Cut-pagina een welkome aanvulling.

 

© PXimport

9,0

Ons oordeel

Blackmagic Design DaVinci Resolve 16

Pluspunten

Nieuw handige Cut-pagina

Quick Export

Veel nieuwe kleurcorrectie-opties

Audio-timestretch

Minpunten

Krachtige hardware nodig

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Engels **OS** Windows XP/Vista/7/8/10; macOS 10.13.6; Linux **Website** [www.blackmagicdesign.com](https://www.blackmagicdesign.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000