Bereid je iPhone en iPad voor op iOS 12

© PXimport

Bereid je iPhone en iPad voor op iOS 12

Geplaatst: 17 september 2018 - 16:30

Aangepast: 14 december 2022 - 11:29

Ronald Smit

Naar verwachting rolt iOS 12 nog deze maand uit. Bereid je vast voor op deze grote jaarlijkse upgrade.

De komst van iOS 12 is nabij. Op 12 september organiseert Apple weer z'n jaarlijkse evenement waarop een berg nieuwe hardware wordt aangekondigd. En de releasedatum van een nieuwe iOS - meestal kort daarop - bekend wordt gemaakt. Het betekent dat je trouwe iPhone, iPad of iPod Touch een stevige installatie voor z'n kiezen gaat krijgen. De ervaring leert dat dit meestal zonder problemen verloopt. Toch is het verstandig om in ieder geval een back-up van het apparaat te maken. Laat je dat automatisch doen via iCloud, dan is dat iets wat vanzelf geregeld wordt. Gebruik je iTunes (op de Mac of pc), dan is het verstandig om een dag voorafgaand aan de upgrade-uitrol je apparaat of apparaten even te syncen. Gaat er dan in een uitzonderlijk geval iets mis, dan heb je in ieder geval nog altijd een reservekopie achter de hand waarmee je relatief snel weer 'back in business' bent.

Vrije ruimte

Een van de belangrijkste vereisten om de upgrade goed te laten verlopen is vrije opslagruimte. Op een apparaat met nog maar 1 GB opslagruimte vraag je om problemen. Vaak is het vrijmaken van ruimte gelukkig eenvoudig: verplaats al die gemaakte foto's en filmpjes eindelijk maar eens naar je computer. Dat kan via iTunes, of je doet het handmatig door in bijvoorbeeld de Verkenner naar de map van je i-apparaat te bladeren en alle foto's en films in de op dat apparaat aanwezige mappen te verplaatsen naar bijvoorbeeld een fotomap op je NAS. Of regel het via iTunes, net wat je wilt. Zit het probleem bij jou niet zozeer in zelf gemaakte foto's maar andere zaken, dan helpt tijdelijk de-installeren van apps ook. Met name games kunnen heel veel opslagruimte in beslag nemen. Nadeel van handmatig verwijderen is dat ook al je settings en (bijvoorbeeld) scores kwijtraken. Het is handiger om dan een andere weg te bewandelen. Start Instellingen en tik in deze app onder Algemeen op iPad-opslag (of iPhone-opslag etc.). Tik vervolgens op Schakel in achter Ruim apps op. Vervolgens gooit iOS automatisch alle apps die je niet veel gebruikt van je apparaat af. Maar dan wel met behoud van gegevens en instellingen. Wil je zo'n semi-verwijderde app later weer gebruiken, dan wordt deze op dat moment gedownload en werkt alles weer als vanouds. Wel geldt voor deze optie dat je voldoende vrije opslagruimte op je iCloud moet hebben. Sluit daarvoor eventueel (desnoods tijdelijk) een betaalde variant af.

Maak snel ruimte vrij op je i-device voor de upgrade naar iOS 12

© PXimport

Upgraden maar

Het eigenlijke upgraden is vervolgens vooral een kwestie van wachten. Je kunt op de dag dat iOS 12 uitrolt zo af en toe eens handmatig checken of je de nieuwste versie al kunt downloaden. Dat doe je door in Instellingen onder Algemeen op Software-update te tikken. Als er daar iets nieuws verschijnt, kun je de zaak downloaden en installeren. Ook wachten tot je een melding krijgt (in Instellingen) betreffende de nieuwe versie van iOS is een optie. Hou er rekening mee dat een upgrade - zeker op wat oudere apparaten - flink wat tijd kost. Laat deze klus dus bij voorkeur niet uitvoeren als je mobiel of tablet op korte termijn nodig hebt. Gaat de upgrade in een uitzonderlijk geval helemaal mis, dan belandt je apparaat in de zogeheten recovery-modus. In dat geval moet je je getroffen iPad, iPod touch of iPhone aansluiten op Mac of PC en een herstel/repareer-actie via iTunes uitvoeren. In dat geval komt die recente back-up uitstekend van pas. O ja, last but not least: zorg dat je apparaat aan een lader hangt tijdens het updaten. Want als het proces iets langer duurt dan gepland en de accu raakt leeg, dan zijn de rapen gaar.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000