Android wordt aardbevingsdetector: zo werkt dat

© PXimport

Android wordt aardbevingsdetector: zo werkt dat

Software

Geplaatst: 2 september 2020 - 05:28

Aangepast: 25 november 2022 - 10:31

Wesley Akkerman

Google heeft een nieuw initiatief aangekondigd waarmee Android-telefoons ingezet kunnen worden als aardbevingsdetectors. Wanneer er relatief in de buurt een aardbeving plaatsvindt, dan krijg je daar vanzelf melding van op je smartphone. Zo kun je je mogelijk nog voorbereiden op de vervelende schokken.

Vooralsnog werkt het systeem alleen in de Verenigde Staten. Nu is het namelijk nog zo dat Google alleen samenwerkt met de Amerikaanse Geological Survey en de Office of Emergency Services in Californië, een gebied dat veel aardbevingen kent. Aanvankelijk gebruikt het systeem zo’n zevenhonderd seismometers die geïnstalleerd staan in de staat. Het is uiteindelijk de bedoeling dat het systeem leunt op Android-smartphones en mensen over heel de wereld van vroege waarschuwingen voorziet wanneer het misgaat.

Aardbevingsdetector van Google in Android

Aardbevingen komen over heel de wereld voor. En het is heel duur een wereldwijd systeem op te zetten waarmee je vroegtijdig aardbevingen detecteert. Daarom heeft Google dus het Android Earthquake Alerts System bedacht. Android-bezitters krijgen straks de optie om mee te doen met dit netwerk, het wordt dus niet verplicht. Je kunt dit prima vergelijken met de CoronaMelder op je smartphone: het is handiger wanneer je meedoet, maar niemand verplicht je.

In een blogpost legt Google uit dat de snelheidsmeter in je smartphone gebruikt wordt voor het meten van bewegingen en schokken. De accelerometers zijn gevoelig genoeg voor het detecten van een zogenaamde P-golf die uit een aardbeving komt. Die golven zijn minder schadelijk dan S-golven die volgen. Wanneer zo’n golf waargenomen wordt, krijgt het systeem van Google een seintje met (helaas wel) locatiegegevens. Vervolgens wordt er door middel van allerlei gegevens die op dat moment binnenkomen (waaronder van andere smartphones) bepaald of er daadwerkelijk een aardbeving aankomt.

Alle apparaten die vrijwillig aangemeld zijn voor het Android Earthquake Alerts System, leveren data af. En allerlei smartphones in de buurt die mogelijk last kunnen krijgen van de opeenvolgende golven, tonen een melding in beeld dat er een aardbeving aankomt in jouw gebied.

Voorlopig kunnen mensen in VS alleen nog zoeken op de termen “earthquake” of “earthquake near me” om te achterhalen of er iets aan de hand is. De notificaties verschijnen vooralsnog alleen in Californië, omdat daar nou eenmaal een goede seismometer geïnstalleerd is. Het is wel de bedoeling dat het systeem in de komende jaren uitgerold wordt naar andere staten en regio’s.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000