SSD’s doen het goed dit jaar

De komst van ultrabooks stimuleert de toepassing van Solid State Drives. De verkoop van SSD’s zal dit jaar naar verwachting met 165 % toenemen in vergelijking tot 2011. Ook de markt van harde schijven zal zich dit jaar weer herstellen.

Dit blijkt uit een rapport over opslagapparaten van martkonderzoeker IHS. IHS verwacht dat er dit jaar ruim 45 miljoen ssd’s verkocht zullen worden. In 2011 waren dat nog 17,3 miljoen stuks. Ook in 2013 zal de verkoop verdubbelen en de jaren daarna doorgroeien tot ruim 200 miljoen stuks in 2016. Dit komt neer op een gemiddelde jaarlijkse groei van 63 %.

De ssd-cijfers betreffen zowel de traditionele solid state drives, als de cache ssd’s die in harde schijven worden ingebouwd en bijvoorbeeld in Intels ultrabooks worden toegepast. De zogenaamde hybride harde schijven, waarbij de solid state opslag zich buiten de harde schijf bevindt, tellen hier niet mee.

Ssd’s zijn een alternatief voor harde schijven (hdd) in pc’s. Een SSD gebruikt Nand-flashchips in plaats van de traditionele draaiende delen van een harde schijf. De ssd’s zijn populair geworden na de introductie van de MacBook Air. Maar ook als snelle bootdisk in pc’s worden ze steeds vaker toegepast. De opkomst van de ultrabooks zoals die door Intel worden gepropageerd, vormen echter de belangrijkste stimulans voor de verkoop van ssd’s. Intel hoopt dat ultrabooks zullen doorbreken op de consumentenmarkt. Prestaties, snelheid en betaalbaarheid in een compacte behuizing vormen hier de succesfactoren.

Overstroming in Thailand
Vooral eind 2011 nam de verkoop van ssd’s flink toe door de schaarste van harde schijven die ontstond door de gevolgen van de overstromingen in Thailand. PC-bouwers gingen op zoek naar alternatieven. Alle fabrikanten van ssd’s zagen de belangstelling voor hun producten flink toenemen.
Het herstel van de verkoop van harde schijven is onderweg aldus IHS. Er zullen er dit jaar ruim 660 miljoen worden verkocht, 6 procent meer dan vorig jaar. Het gebruik van gecombineerde ssd in harddisks voor ultrabooks zal ook bijdragen aan de groeiende verkoop van harde schijven.

Optische drives
Ondertussen neemt de belangstelling voor de derde vorm van opslagapparaten, de optische schijven verder af. Ook hier speelt de opkomst van de ultrabooks een rol. Om ruimte en kosten te besparen, laten de fabrikanten van ultrabooks de optische drive bij voorkeur weg. In aantallen zullen de ssd’s de optische drives dan ook het komende jaar inhalen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000