Zyxel XGS1210-12 review -Beheerde multi-gigabitswitch

© PXimport

Zyxel XGS1210-12 review -Beheerde multi-gigabitswitch

Geplaatst: 30 juni 2020 - 06:00

Aangepast: 17 november 2022 - 10:39

Redactie

We testten de Zyxel XGS1210-12, een beheerde multi-gigabitswitch voor thuisgebruik en kleine kantoren. Met acht 1Gbit-ethernetpoorten, twee 2,5Gbit-ethernetpoorten en twee 10Gbit-SFP+-uplink-poorten is deze netwerkschakelaar toekomstbestendig. Hij is klein, licht en stil genoeg om in een woonkamer of werkruimte te installeren. Maar is hij ook eenvoudig te gebruiken? Lees het in dezeZyxel XGS1210-12 review.

De Zyxel XGS1210-12 (voluit ‘12-Port Web-Managed Multi-Gigabit Switch with 2-Port 2.5G and 2-Port 10G SFP+’) is stevig gebouwd. De grijze behuizing is gemaakt van geborsteld aluminium. Het is een erg compacte switch, niet groter dan twee naast elkaar gelegde pocketboeken. Achteraan is er alleen een aansluiting voor de compacte externe voeding (12 V, 1,5 A). Roosters aan de zijkanten voeren de warmte af. Deze switch werkt zeer stil, met minder dan 40 dB(A) geluid. De onderkant heeft twee uitsparingen waarmee je het apparaat tegen een wand of aan het plafond bevestigt.

De Zyxel XGS1210-12 heeft een totale switchingcapaciteit ofwel ‘backplane’-bandbreedte van 66 Gbit/s en een ‘switching forwarding rate’ van 49 Mbit/s. Dat is voldoende snel om te gebruiken in een thuisnetwerk of een klein kantoornetwerk, ook als (in de toekomst) bijvoorbeeld een wifi6-router en/of een glasvezelverbinding wordt toegevoegd.

Alle netwerkpoorten zitten vooraan, netjes genummerd van 1 tot en met 12. De eerste acht zijn gigabit-ethernetpoorten. Nummer negen en tien zijn 2,5Gbit-ethernetpoorten, maar kunnen ook voor gigabit- en fast-ethernet worden gebruikt. Poorten elf en twaalf zijn sfp+-poorten voor een snelle uplink naar een 10Gbit/s-glasvezelnetwerk.

Leds op elke poort tonen de netwerksnelheid: blauw voor 2,5 en 10 Gbit/s, groen voor 1 Gbit/s en oranje voor 10/100 Mbit/s. Helemaal links naast de eerste poort is er nog een kleine powerled. Tussen de 2,5- en 10-Gbit-poorten zijn er twee leds in de vorm van kleine pijlen die de status van een eventuele glasvezel-uplink tonen.

Interface

Het beheer is vanuit de fabriek ingesteld op een vast netwerkadres. Je hebt dus een pc nodig die je tijdelijk in hetzelfde ip-subnet plaatst om de webinterface van de switch te openen. De snelstartgids legt dit zowel visueel als met woorden uit, maar Nederlands is er niet bij. Je logt in met het standaardwachtwoord 1234 en dient uit veiligheidsoverwegingen direct een nieuw wachtwoord in te stellen. Vervolgens log je opnieuw in met het gekozen wachtwoord en kun je de switch verder configureren.

Je kunt deze switch overigens zonder configuratie in je netwerk hangen en hij zal direct werken. Als je de geavanceerde mogelijkheden toch niet gaat gebruiken, is de goedkopere niet-beheerde variant mogelijk een goed alternatief.

De nieuwe firmware die afgelopen maart werd vrijgegeven, wijzigt de standaardinstelling van een vast ip-adres naar een via dhcp verkregen adres. Dat vereenvoudigt de installatieprocedure, maar het is ons niet bekend of Zyxel deze switches voortaan al vanuit de fabriek met die nieuwe firmware levert (en hoeveel ‘oude’ modellen er nog in de winkels liggen).

© PXimport

De Engelstalige beheerinterface is volledig menugestuurd. Die start standaard met het System Information-overzicht waarin je in één oogopslag de ip-gegevens en de individuele status van de poorten ziet. De ip-configuratie wijzig je via Management. De optie energie-efficiënt ethernet (IEEE 802.3az) is standaard uitgeschakeld. Poorten die weinig of geen netwerkactiviteit detecteren, schakelen automatisch over op een energiezuinige werking wanneer dit actief is. Bij een kleine switch zoals deze XGS1210-12, die volgens onze metingen gemiddeld minder dan 7 watt verbruikt, levert deze functie niet veel op; het is vooral interessant bij groter switches met heel veel poorten. Maar omdat alle beetjes helpen, kun je het net zo goed inschakelen.

Meerdere van deze en andere Zyxel-switches beheer je centraal met behulp van het Zyxel ZON-hulpprogramma (Zyxel One Network) voor Windows. Dat is vooral interessant om centraal de ip-configuratie aan te sturen en firmware-updates uit te voeren.

Geavanceerde mogelijkheden

We vermelden nog even enkele van de interessantste geavanceerde mogelijkheden. ‘Loop prevention’ is standaard actief: het zorgt ervoor dat een verkeerd aangesloten netwerkpoort automatisch uitgeschakeld wordt. De lijnsnelheid van beide 2,5Gbit-poorten kun je in het Port-menu desgewenst vast instellen op 1 Gbit. Nodig is dit niet, want alle poorten detecteren in principe zelf de snelheid van de aangesloten kabel.

Onder het menu VLAN vind je opties om virtuele netwerken volgens de IEEE 802.1q VLAN-standaard te maken en configureren. Op die manier koppel je delen van het netwerk los van andere delen, bijvoorbeeld door twee poorten toe te wijzen aan een VLAN speciaal bedoeld voor videoverkeer. Daar kun je kwaliteitsbewaking (QoS, quality of service) aan verbinden, naar keuze op poortniveau of volgens de automatisch gedetecteerde IEEE 802.1p QoS-voorwaarden.

Deze switch ondersteunt tot vier link-aggregatiegroepen of lags. Dat kan interessant zijn om bijvoorbeeld een snellere netwerktoegang te creëren naar een nas-server met twee netwerkaansluitingen. Uiteraard moet de nas dan ook link-aggregatie ondersteunen.

Dankzij ‘IGMP snooping’ verstuurt de switch multicast-netwerkverkeer van bijvoorbeeld videostreams alleen naar apparaten die erom vragen. Eventueel kun je het multicast-verkeer vast naar één enkele poort sturen, maar standaard verdeelt de switch dit verkeer automatisch.

Conclusie

De Zyxel XGS1210-12 is klein, licht en stil, maar krachtig genoeg voor gebruik thuis of in kleine kantoren. Het beheer bevat alles wat je nodig hebt om het netwerkverkeer in huis te beveiligen en te optimaliseren. Het werkt met eenvoudige menu’s, die door iedereen met een beetje netwerkkennis te begrijpen zijn. Spijtig genoeg is de beheerinterface uitsluitend Engels. Maar deze switch werkt ook uitstekend zonder voorafgaande configuratie, al kies je dan beter voor de goedkopere onbeheerde variant.

7,0

ONS OORDEEL

Zyxel XGS1210-12

Pluspunten

Compact en stil

Simpele configuratie

Snel genoeg voor thuis

Minpunten

Engelstalig beheer

Geen Power over Ethernet

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000