Zo maak je je online accounts vakantieproof

© PXimport

Zo maak je je online accounts vakantieproof

Netwerk

Geplaatst: 21 juli 2018 - 05:31

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Maikel Dijkhuizen

Knijp je er in de zomer enkele weken tussenuit en ga je volledig offline? Maak je online accounts dan vakantieproof! Je geeft bekenden automatisch antwoord, maakt media offline beschikbaar en zet duurbetaalde abonnementen tijdelijk stop. Zo maak je je online accounts vakantieproof, zodat je met een gerust hart op vakantie kunt.

Tip 01: Gmail

Als je tijdens een welverdiende vakantie je mailbox even links laat zitten, stel je het beste even een automatisch antwoord in. Zo weten je contactpersonen dat je tijdelijk afwezig bent. Gebruik je Gmail, dan klik je rechtsboven op het tandwieltje en navigeer je naar Instellingen. Scrol helemaal omlaag en markeer bij het onderdeel Automatisch antwoord de optie Automatisch antwoord is ingeschakeld. Bij Begint selecteer je in de kalender de datum van de eerste vakantiedag. Vink daarna Laatste dag aan en kies in de kalender de laatste vakantiedag. Verzin verder een geschikte onderwerpregel, bijvoorbeeld Automatisch antwoord. Vervolgens typ je het afwezigheidsbericht in het lege tekstveld. Je vinkt onderaan eventueel de optie Alleen het antwoord sturen naar de mensen in mijn Contacten aan. Zo weten onbekenden niet dat je met vakantie bent. Kies als laatste voor Wijzigingen opslaan.

© PXimport

Tip 02: Outlook.com

Ook in Outlook.com stel je eenvoudig een automatisch antwoord in. Belangrijk is dat de schakelaar voor Outlook (bèta) is uitgeschakeld, want de afwezigheidsfunctie is nog niet in de bètaversie van deze e-maildienst verwerkt. Klik rechtsboven op het tandwieltje en kies voor Automatische antwoorden. Zodra je de optie Automatische antwoorden verzenden activeert, verschijnt er onderaan een tekstvak waarin je het afwezigheidsbericht kunt typen. Vink Antwoorden alleen tijdens deze periode verzenden om een begin- en einddatum in te stellen. Je kunt hierbij zelfs een tijdstip opgeven. Bepaal verder of je het automatisch antwoord alleen naar contactpersonen of naar iedereen wilt verzenden. Uiteraard krijgen alleen de personen die jou mailen een automatische e-mail terug. Bevestig bovenaan met OK.

E-mailclients

© PXimport

Tip 03: Spotify

Wie denkt dat je voor Spotify altijd een actieve internetverbinding nodig hebt, heeft het mis. Bezitters van een Premium-abonnement downloaden de nummers vooraf desgewenst naar hun smartphone of tablet. Zo luister je tijdens de vakantie offline naar muziek. Open in de mobiele app een album dat je wilt meenemen en activeer de schakelaar achter Downloaden. Wil je het Premium-abonnement bij Spotify toch gedurende je vakantie stopzetten? Surf naar www.spotify.com en klik rechtsboven op Aanmelden. Zodra je bent ingelogd, kies je aan de rechterkant voor Abonnement beheren. Via Wijzigen of annuleren zet je met Premium annuleren het betaalde abonnement stop. Als je weer terug bent van vakantie, kun je het abonnement op dezelfde webpagina weer activeren.

Tip 04: Muzikaal bericht

De meeste mensen stellen een zakelijk (en saai) automatisch antwoord in bij hun e-maildienst. Dat kan ook anders! Spotify kent een bijzondere functie waarbij deze muziekdienst op basis van jouw vakantiebestemming een afspeellijst genereert. De link van deze afspeellijst gebruik je samen met het afwezigheidsbericht als automatisch antwoord. Kortom, leuk voor thuisblijvers! Surf hiernaartoe en kies voor Get started. Geef daarna de Engelstalige benaming op van de locatie waar je binnenkort verblijft, bijvoorbeeld Paris, Amsterdam of Barcelona. Via Next typ je het juiste e-mailadres. In de volgende stap bepaal je of de reis een zakelijke insteek heeft of dat je alleen plezier gaat maken. Met de schuifbalk kies je een balans tussen relaxen, avontuur en feesten. Via Create your playlist vul je de inloggegevens van het Spotify-account in. Je klikt op OOO Message om de begin- en einddatum op te geven. Optioneel geef je ook aan wie jouw taken tijdelijk overneemt en wat het e-mailadres van deze persoon is. Bevestig met Create, waarna Spotify passende nummers bij elkaar zoekt. De tekst met de link kopieer je tot slot naar de afwezigheidsveld van je e-maildienst.

© PXimport

Stel een muzikale afspeellijst van Spotify als automatisch antwoord in

-

Tip 05: Netflix

Wat voor Spotify geldt, is ook op Netflix van toepassing. Neem je een laptop, tablet of smartphone mee op vakantie, maar maak je geen gebruik van internet? Sla voordat je weggaat leuke films en series lokaal op. Voor gebruikers van een laptop is de Netflix-app voor Windows een aanrader. Bij de meeste titels klik je namelijk op de knop Downloaden. Ook de mobiele app voor iPhone, iPad en Android bevat een handige downloadfunctie. Tik bij een geschikte film of serie op het pijltje omlaag om de titel binnen te halen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om tijdens je vakantie alleen boeken te lezen. Zeker wanneer je voor een langere periode vertrekt, zet je het abonnement het beste even stop. Log in op www.netflix.com/youraccount en bevestig met Lidmaatschap opzeggen / Opzegging voltooien. Wanneer je binnen tien maanden weer lid wordt van Netflix, blijven je persoonlijke voorkeuren behouden.

© PXimport

Tip 06: WhatsApp

WhatsApp heeft helaas geen functie om tijdens je afwezigheid automatisch antwoorden te verzenden. Wel kun je als status vermelden dat je op vakantie bent en dus nergens op reageert. Tik hiervoor op Status en typ via het potloodje een passende omschrijving. Een nadeel is dat contactpersonen deze statusinformatie alleen zien wanneer zij je profiel bekijken. Verder verdwijnen ze automatisch na 24 uur. De Android-app AutoResponder for WA biedt een doeltreffendere oplossing om contactpersonen netjes over jouw afwezigheid te informeren. Open hiervoor de Play Store en installeer de genoemde app. Nadat je toestemming voor diverse notificaties hebt gegeven, tik je in het hoofdscherm op het plusteken. Geef via All aan dat je alle inkomende berichten wilt beantwoorden. Er verschijnt een sterretje binnen het invoerveld. In het veld Should be sent typ je het automatische bericht. Activeer vervolgens het automatische antwoord via het vinkje rechtsonder. Personen die jou appen krijgen de ingestelde tekst direct te zien. Bij thuiskomst verwijder je de ingestelde regel door in het hoofdvenster van AutoResponder for WA het item naar links te vegen.

Iedereen die jou een WhatsApp-bericht stuurt, ontvangt netjes een automatisch antwoord

-

Tip 07: Facebook-pagina

Zeker in het geval van Facebook (zie kader ‘Wees voorzichtig!’) is het niet altijd even verstandig om te vermelden dat je op vakantie bent. Toch stel je als beheerder van een pagina eventueel wel een automatisch antwoord in wanneer klanten of clubleden een bericht sturen. Zo weten volgers van jouw vereniging, hobbyclubje of bedrijf bijvoorbeeld dat je wegens vakantie tijdelijk geen antwoord geeft. Log met een computer in op www.facebook.com en klik rechtsboven op het kleine pijltje. Vervolgens open je de Facebook-pagina. Klik rechtsboven op Instellingen en kies aan de linkerkant voor Berichten. Bij het onderdeel Reactieassistent activeer je de schakelaar achter Expresreacties sturen naar iedereen die een bericht stuurt naar je pagina. Klik op Wijzigen om het standaardbericht naar eigen maatstaven aan te passen. Je ziet in de animatie hoe het antwoord er in de Messenger-app uitziet. Sla het automatische bericht ten slotte op via Save.

© PXimport

Wees voorzichtig!

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000