Wifi 7-routers betreden de markt: dit wil je weten

Wifi 7-routers betreden de markt: dit wil je weten

Geplaatst: 25 januari 2024 - 13:04

Wesley Akkerman

In de komende maanden kunnen we veel routers met ondersteuning voor wifi 7 verwachten. Er zijn nu al modellen beschikbaar die de standaard ondersteunen, maar de specificaties stonden tot begin 2024 nog niet vast. Daar is nu verandering in gekomen: dit wil je daarover weten.

Om de zoveel tijd kunnen we rekenen op een nieuwe versie van wifi. Dit jaar is het de beurt aan wifi 7, nadat we in 2021 nog wifi 6e kregen. In 2019 verscheen wifi 6, terwijl zes jaar daarvoor wifi 5 verscheen. Als je nu een router gebruikt en daar een draadloos apparaat aan koppelt, dan is de kans groot dat je gebruikmaakt van wifi 5. Dat is in veel gevallen nog steeds de standaard. Veel fabrikanten hebben wifi 6 dus nog niet omarmd, en dat terwijl er ondertussen al twee opvolgers beschikbaar zijn. Over de nieuwste iteratie van wifi, wifi 7, lees je wat je moet weten in dit artikel.

Oplettende lezers weten dat we al een paar maanden routers met wifi 7 kunnen kopen. Dat zijn routers die zonder de benodigde certificering op de markt zijn verschenen. Aangezien het certificeren sinds januari 2024 op gang gekomen is, zou het kunnen zijn dat die eerder verschenen routers alsnog dat certificaat ontvangen. Echter, houd er rekening mee dat dit niet per se hoeft te gebeuren. Een andere kanttekening is dat deze routers waarschijnlijk ‘gewoon’ met wifi 7-apparaten werken, maar met zo’n certificaat geeft meer zekerheid.

Wifi 7-routers betreden de markt: dit wil je weten-I_9x0AOQQ1KYNrwPkUHK-g

Wat je van wifi 7 mag verwachten

De verantwoordelijke partij voor wifi is de WiFi Alliance. Die bepaalt wat de specificaties voor nieuwe wifi-versies zijn. De alliantie meldt in elk geval dat wifi 7 beter is dan voorgaande variant voor als je gaat streamen op een hoge bandbreedte of graag draadloos gamet (met een low latency). Dit is immers de eerste generatie van wifi die echt gebouwd is voor de 6GHz-band. Dat is de band die met wifi 6e geïntroduceerd werd, als alternatief voor drukkere kanalen. Maar voor wifi 7 geldt dat deze band optimaal benut gaat worden, waardoor wifi sneller en stabieler wordt dan voorheen.

Wifi 7 biedt namelijk twee keer zoveel kanaalbandbreedte (van 160 naar 320 MHz) in vergelijking met wifi 5, wifi 6 en wifi 6e. Dat houdt in dat downloads een snelheid zouden kunnen halen van meer dan 2 gigabits per seconde. Uiteraard geldt hiervoor dat de condities dan optimaal moeten zijn. Daarnaast kunnen we rekenen op Multi-Link Operation (mlo). Dit is in feite draadloze linkaggregatie. De verbindingen worden dan verspreid over twee of drie banden (2,4, 5 en 6 GHz), waardoor de verbinding dus sneller en stabieler wordt. Dat komt doordat wifi net even anders werkt dan nu.

Een apparaat maakt namelijk gelijktijdig verbinding met twee of drie banden. Wanneer je dan uit het bereik van de ene band bent, dan hoef je niet te wachten totdat (bijvoorbeeld) je smartphone verbinding maakt met de andere band. Dit gebeurt allemaal op de achtergrond. Verder is het zo dat mlo ervoor zorgt dat routers veel sneller alle informatie kunnen verwerken die binnenkomt en ook verzonden moet worden. Dat komt eveneens doordat alle drie de banden direct beschikbaar zijn, waardoor er geen of minder filevorming ontstaan en apparaten niet op elkaar hoeven te wachten.

Wifi 7-routers betreden de markt: dit wil je weten-Hh1c1OgCR-6E3NWULp3atg

Betere wifi in heel je huis, zelf in afgelegen kamers?

Kies dan een wifiversterker en profiteer van een beter signaal!

Klinkt goed, maar…

Dit klinkt allemaal heel goed, want wifi 7 lijkt daarmee een paar hardnekkige problemen op te lossen met de draadloze verbindingstandaard. Maar het is helaas niet zo dat alle routers straks tegelijkertijd toegang bieden tot de drie banden. Wanneer je namelijk een goedkopere router met wifi 7 zou kopen, dan kan het zijn dat die slechts toegang biedt tot twee banden. Dat is – hoe je het ook wendt of keert – nog steeds beter dan hoe het nu is. Want nu bieden routers toegang aan tot één band, waardoor de snelheid en stabiliteit – ongeacht de router – er dus potentieel op vooruitgaat.

En zo zijn er nog wat voordelen die wat meer technische kennis behoeven. Denk dan aan 4K QAM; kunnen we uitleggen, maar dit onderdeel zorgt ervoor dat de transmissiesnelheid met twintig procent toeneemt. Ook is het zo dat de zogeheten mu-mimo erop vooruitgaat (van 8x8 naar 16x16) en dat de maximale snelheid straks 46 Gbps bedraagt. Wifi 6 en 6e zijn al razendsnel met 9,6 Gbps. Je herkent de nieuwe standaard straks aan de afkorting 802.11be, maar de gangbare term zal gewoon wifi 7 zijn. Het wachten is nu op de eerste apparaten die volop gebruik gaan maken van alle mogelijkheden.


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000