Tien tips voor het perfecte zelfportret

© PXimport

Tien tips voor het perfecte zelfportret

Netwerk

Geplaatst: 12 oktober 2020 - 02:08

Aangepast: 25 november 2022 - 10:35

Stefanie Katzenbauer

Staat jouw hoofd ook altijd maar half op de foto als je een selfie neemt? Of ben je standaard over- of juist onderbelicht? Dan kun je wel wat selfie tips gebruiken. Tenslotte kunnen de smartphone van vandaag de dag enigszins wedijveren met professionele camera’s. De perfecte selfie ligt dus binnen handbereik met deze tien selfie tips.

1 Zoek het natuurlijke licht op

Natuurlijk licht is altijd mooier op een foto dan je flits of het licht van een lamp. Om dus een echt mooi resultaat te krijgen, moet je dit natuurlijke licht opzoeken door bijvoorbeeld bij een raam te gaan staan. Wist je trouwens dat bewolkte dagen de beste dagen zijn om foto’s te maken? Fel zonlicht kan op foto’s namelijk voor donkere schaduwen en harde lijnen zorgen. Voor het maken van selfies kun je hier natuurlijk mee spelen maar als je een object zou willen fotograferen, is een harde schaduw onwenselijk.

2 Veeg je lens schoon

Als je wil dat je foto mooi scherp is, zonder gekke vlekken of vegen, dan moet je je lens schoonhouden. Een schone lens zorgt namelijk voor kraakheldere en goed gefocuste foto’s. Microvezeldoekjes die soms als brilpoetsdoekjes worden verkocht, lenen zich erg goed voor het schoonmaken van je lens.

3 Gebruik je timer

De selfie waarbij je je smartphone op een armlengte afstand houdt, is natuurlijk bij iedereen bekend. Het levert echter niet altijd de mooiste foto’s op. Maak daarom gebruik van de timer op je telefoon zodat je meer dan alleen je hoofd en nek op de foto kan zetten. Bij veel telefoons kun je handgebaren instellen voor bepaalde acties. Je kunt dus zelf een timer instellen of kijken of er een handgebaar beschikbaar is dat je in kunt stellen om je timer te activeren.

© CIDimport

4 Perfectioneer je pose

Een goede houding is het halve werk van een geslaagde selfie. Kijk daarom welke hoek het beste voor jou werkt. Over het algemeen geld dat foto’s die van onderaf worden genomen, je gezicht dikker maken of je lichaam kleiner. Let er ook op dat je geen lichaamsdelen tegen elkaar aandrukt maar deze iets van elkaar afhoudt. Ook beweging doet het goed op foto’s. Doe bijvoorbeeld alsof je loopt en loop heel langzaam richting de camera. Of begin met lachen om een echte oprechte lach op te wekken. Kun je wat inspiratie of tips gebruiken? Op Youtube en sociale media zijn er talloze video’s te vinden van fotografen die uitleggen hoe je het beste kunt poseren. Zoek hiervoor op ‘how to pose’ of ‘posing tips’. Het is misschien niet comfortabel, maar het levert wél een goede foto op.

5 Wees creatief

Wil je een unieke foto maken? Dan zijn er eindeloze mogelijkheden om je selfie een creatief randje te geven. Maak bijvoorbeeld gebruik van wat props zoals planten, boeken of iets anders dat er uitspringt op de foto. Ook in je houding kun je veel creativiteit leggen. Een foto voor een witte muur terwijl jij in het midden van het beeld staat met je armen langs je lijf, is weinig uitdagend. Probeer eens wat nieuws, trek een gekke bek of ga op een andere manier zitten. Of zoek bijvoorbeeld een interessante locatie op om aan de slag te gaan. Jouw fantasie is grenzeloos dus maak er gebruik van!

© CIDimport

6 Gebruik hulpmiddelen

Statieven en selfiesticks kunnen écht heel handig zijn om net dat beetje extra afstand op je foto te creëren. Schaam je dus niet wanneer je je selfiestick op vakantie uit je tas haalt. Het ding heeft tenslotte niet alleen een goede foto als voordeel, je hoeft ook geen andere mensen te vragen een foto van je te maken én je houdt zelf de regie. Daarnaast werkt een statief ook goed als je thuis foto’s wil maken. Zet het statief met je telefoon bijvoorbeeld op een tafel met een stapel boeken om een betere hoek voor je foto te maken. Bewerkingssoftware telt overigens ook als een hulpmiddel dat je niet links moet laten liggen. Door het bewerken van je foto en het spelen met de kleuren en het licht, kun je je plaatje tot leven wekken.

© CIDimport

7 Zet je grid/raster aan

Om een esthetisch mooie foto te maken, is het zowel bij selfies als bij gewone foto’s belangrijk dat het beeld dat je schiet in balans is. Het aanzetten van je grid/raster helpt hierbij. Hiermee kun je namelijk zien waar op de grid/op de foto je object of persoon staat en zodoende kun je de gouden regel van drie toepassen. Deze compositieregel van derden zorgt ervoor dat de foto automatisch als een sterker geheel overkomt.

8 Gebruik de camera aan de achterkant

Het is natuurlijk een stuk overzichtelijker om de camera aan de voorkant van je telefoon te gebruiken wanneer je selfies schiet. Zo kun je jezelf tenslotte steeds zien en je houding aanpassen. Deze camera is echter altijd van mindere kwaliteit dan de camera aan de achterkant van je telefoon. Wil je dus voor perfectie gaan? Zet dan je telefoon in een statief, gebruik de timer en wissel naar de camera op de achterkant van je telefoon.

© CIDimport

9 Focus

Hoewel de meeste telefoons een autofocus modus hebben, kun je je toestel ook een handje helpen. Tik bij het maken van een foto altijd op je scherm op het object waarop je wil focussen. Dat geldt ook voor het maken van een selfie. Ga maar eens bij een raam staan en kijk wat het verschil is als je wel en niet op je gezicht tikt voordat je een foto maakt. Tip: tik ook eens op het lichtste deel van je gezicht waar het (zon)licht op valt. Hiermee kun je spelen met licht en schaduw en creëer je een interessant effect.

10 Vraag iemand anders om hulp

Goed, als je deze tip opvolgt, is het officieel geen selfie meer maar een portret. Desalniettemin kan het erg helpen om iemand anders om hulp te vragen. Zeker wanneer deze persoon ervan houdt om foto’s te maken en hier goed zicht op heeft. Deze persoon kan je ook aanwijzingen geven over wat mooi staat of hoe je je gezicht of lichaam moet draaien voor het beste resultaat. Daarnaast kan het een leuke oefening voor jullie beiden zijn en kunnen jullie afwisselen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000