Synology NAS als AirPrint-server

© PXimport

Synology NAS als AirPrint-server

Geplaatst: 20 augustus 2018 - 03:03

Aangepast: 16 november 2022 - 10:33

Ronald Smit

Je kunt een Synology NAS gebruiken om printers op het netwerk mee te delen. En ook om deze printers van extra functionaliteit als AirPrint te voorzien.

De NASsen van Synology beschikken over veel meer mogelijkheden dan 'slechts' het delen van bestanden. Feitelijk zijn het complete computers - servertjes zo je wilt - die naast bestandsdeling nog veel meer diensten aan (kunnen) bieden. Dat kan heel ver gaan in de vorm van bijvoorbeeld een compleet Officepakket dat draait in je browser tot meer technische zaken. Zoals bijvoorbeeld het delen van printers. Zo kan je (nog) een oude USB-printer aan je NAS hangen en deze via het netwerk delen. Nóg, overigens, want in de kleine lettertjes van de releaseinfo betreffende de laatste versie 6.2 van DSM (het OS van de Synology's) staat dat dit de laatste versie is waarvoor nog usb-drivers worden bijgehouden. Jammer, maar anderzijds beschikken steeds meer printers van huis uit over een netwerkansluiting. En dus is die USB-support minder noodzakelijk dan vroeger. Niet getreurd echter, want ook aan netwerkprinters en all-in-ones valt nog best wat te verbeteren. Lang niet al deze apparaten beschikken namelijk over AirPrint. En dat betekent dat je niet kunt afdrukken vanaf je iOS-apparaat zonder complexe kunstgrepen. De NAS biedt uitkomst!

© PXimport

AirPrint aanzetten

Om AirPrint aan te zetten moet je eerst een printer koppelen aan je NAS. Klik daarvoor op de Startknop linksboven in beeld en daarna op Configuratiescherm. Schakel dit naar de geavanceerde modus (link rechtsboven in het venster) als je dat nog niet gedaan had. Klik op Externe apparaten. Klik op de tab Printer en dan op Netwerkprinter toevoegen. In de geopende wizard vul je het IP-adres in van je printer, gevolgd door een klik op Volgende. Geef de printer een naam en laat in principe alle overige instellingen voor wat ze zijn. Klik op Volgende. In de nu voor je staande stap schakel je de optie Apple Wireless Printing inschakelen aan. Kies vervolgens jouw merk en type printer. Hoewel de Synology's zo uit de verpakking een enorme rij printers (inclusief oudere USB-exemplaren) ondersteunen is de kans groot dat jouw specifieke apparaat niet genoemd wordt. Geen probleem, want dan is het tijd om de specs van je printer even te checken. Vaak emuleert vrijwel elke printer een of meer andere printers. Kies dan als merk (bijvoorbeeld) Generic en selecteer een van de hier aangeboden protocollen achter Printerstuurprogramma. Kies in eerste instantie een van de specifiek genoemde printermodellen die in de handleiding worden genoemd. Vind je niks, probeer dan een van de Generic printers.

Google Cloudprinter

De liefhebbers kunnen hier eventueel ook de optie Google Cloud Print inschakelen aanzetten. Daarvoor moet je je wel eerst bij deze (gratis) Google-dienst aanmelden. Is dat eenmaal het geval, dan koppelt de Synology je printer aan de dienst en kan je voortaan van overal van de wereld documenten naar je printer mailen waarna deze automatisch worden afgedrukt. Maar in dit voorbeeld gaat het vooral om AirPrint. Schakel ook de optie Aanpassen aan pagina in, om te voorkomen dat er pagina-inhoud wegvalt bij het afdrukken. Klik op Toepassen als je alle gewenste opties hebt aangevinkt. Klik op OK als je gevraagd wordt om de poort behorende bij Bonjour aan de Firewall toe te voegen. Om te controleren of het werkt start je bijvoorbeeld Safari op je iPad of iPhone; klik dan op de deelknop bovenaan deze browser en kies voor Druk af. Als het goed is zie je de net toegevoegde printer met de door jou gekozen naam achter Printer staan. Of tik even op de tekst achter Printer en kies alsnog je printer. Mocht je printer niet afdrukken, dan moet je mogelijk een ander protocol proberen. Selecteer de net toegevoegde printer in het rijtje en klik op Printerbeheer en dan op Printer instellen. In geval van een Brother HL7120W bijvoorbeeld, hadden we succes met het protocol LPR en als wachtrijnaam BINARY_P1. En voor de puristen: als printermerk Brother kiezen; als Printerstuurprogramma Brother DCP-1200.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000