IFTTT: bedien je lampen via e-mail

© PXimport

IFTTT: bedien je lampen via e-mail

Netwerk

Geplaatst: 26 maart 2018 - 11:44

Aangepast: 14 december 2022 - 13:42

Martin Gijzemijter Gijzemijter

Leuk hoor, dat je je slimme lampen vanaf een afstandje kunt bedienen met je smartphone. Maar pas écht fenomenaal wordt het als je meer slimme functies aan je slimme lampen hangt! Wij leren je je lampen via e-mail kunt bedienen.

Tip 01: Wat is IFTTT?

IFTTT staat voor If This, Then That. Op de website van IFTTT kun je inloggen bij verschillende diensten en aangeven dat als er iets gebeurt bij de ene dienst (If This) dat er vervolgens iets moet gebeuren bij de andere dienst (Then That). Op die manier kun je heel eenvoudig diensten (en daarmee verbonden slimme apparaten) aan elkaar koppelen die zonder IFTTT helemaal niet met elkaar kunnen communiceren.

© PXimport

Tip 02: Lamp kopen

In dit artikel gaan we een slimme lamp koppelen aan e-mail. Waarom dat nuttig is? Stel je wacht op dat ene verlossende mailtje, bijvoorbeeld dat je hypotheek rond is. Zo’n e-mail wil je niet missen. Een notificatie werkt doorgaans prima, maar als het licht in huis ineens op groen springt, zorgt dat natuurlijk voor een extra euforisch effect. Maar stiekem is het gewoon heel erg leuk dat dit kán.

Je hebt geen specifieke computer nodig, maar wél een specifieke lamp. Een gewone lamp kan niet communiceren en zelfs niet alle slimme lampen zijn in staat om dat te doen. De lamp die je voor dit artikel nodig hebt is een Philips Hue. Deze lampen zijn namelijk verbonden aan een online account en dát is precies wat je nodig hebt voor IFTTT. Helaas zijn deze lampen wel enorm duur.

© PXimport

Met IFFT koppel je diensten aan elkaar

-

Tip 03: Account aanmaken

Voordat je met IFTTT aan de slag kunt, heb je eerst een account nodig. Je maakt dit aan op www.ifttt.com door te klikken op Sign up. Vul een e-mailadres en een wachtwoord in en klik op de bevestigingslink die je daarna ontvangt. Zodra je bent ingelogd kun je direct aan de slag met IFTTT-recepten. Een recept is simpelweg een set instructies die vertelt wat er moet gebeuren (If This, Then That).

© PXimport

Tip 04: Lampen koppelen

Voordat je je lampen kunt koppelen aan je e-mail, moet je uiteraard de lampen wel geïnstalleerd hebben én koppelen aan je online account van Philips. De installatie werkt heel eenvoudig: draai de lampen in de fittingen, steek de stekker van de Bridge in het stopcontact en verbind de Bridge met je router met de meegeleverde kabel. Download de Hue-app, start deze app en druk op de grote ronde knop op je Bridge zodra de app hierom vraagt. Je lampen zijn nu gekoppeld aan je app. In de app druk je op Ontdek en vervolgens op Inloggen bij Mijn hue, waarna je een account aanmaakt (je zult hiervoor weer op de knop op de Bridge moeten drukken). Hierna zijn de lampen verbonden met je account, wat inhoudt dat je ze ook kunt bedienen als je niet thuis bent.

Tip 05: Recepten

De kans is groot dat er al iemand is die het recept heeft gemaakt voor de handeling die jij wilt uitvoeren. Wanneer je inlogt bij IFTTT kun je op recepten zoeken door te klikken op Search bovenin. Zoek op Hue om alle recepten te vinden die te maken hebben met de Hue-lampen. In dit artikel maken we zelf het recept, om te laten zien hoe het werkt, zodat je straks in staat bent om álles te maken dat je kunt bedenken. Klik op de website van IFTTT op My Applets en vervolgens op New Applet. Klik vervolgens op het plusteken. Je komt nu in het gedeelte waarin je je eigen applets (recepten) kunt maken.

© PXimport

Vertel IFTTT wat er moet gebeuren bij welke trigger

-

Tip 06: If This …

In dit voorbeeld willen we de ontvangst van een e-mail koppelen aan het inschakelen van het licht. Voor onze eerste stap zoeken we dus naar de e-maildienst die we gebruiken (dit kunnen alle soorten online diensten zijn, wij pakken Gmail als voorbeeld). Zoek op Gmail en klik op het pictogram dat gevonden wordt en vervolgens op Connect. Je moet inloggen bij Gmail zodat IFTTT toestemming heeft (anders heeft het geen idee wanneer jij een mail ontvangt). Kies nu voor de optie New email in inbox from. We willen immers niet dat het licht bij álle e-mails gaat branden, maar uitsluitend bij een e-mail van een bepaalde afzender. In de volgende stap geef je aan wat het e-mailadres is dat je wilt koppelen aan de lampen en klik je op Create trigger.

© PXimport

Tip 07: Then That!

Nu is het tijd om het tweede deel van je recept te configureren. Klik wederom op het plusteken op de pagina die verschijnt, en zoek ditmaal op Hue. Klik op het gevonden pictogram, en daarna op Connect. Je kunt nu kiezen welke handeling je wilt uitvoeren. In ons geval gaan we voor Turn on lights, maar je kunt uiteraard ook kiezen voor Change color of een andere handeling die je prettig vindt. In de volgende stap geef je aan of dit geldt voor álle lampen of alleen een lamp in een specifieke ruimte. Wij gaan in dit geval voor alle lampen, want we hebben geen idee in welke ruimte we ons bevinden als we de verlossende e-mail ontvangen. Klik vervolgens op Create action om de handeling te maken. In de laatste stap kun je je instellingen nog even controleren, waarna je klikt op Finish om de applet daadwerkelijk aan te maken. Deze is nu direct ingeschakeld en actief. Het enige nadeel? Dat het werkt weet je natuurlijk pas als je de e-mail ontvangt. Dit kun je afvangen door een test-applet aan te maken met een e-mailadres van jezelf, zodat je een testmail kunt sturen.

© PXimport

Tip 08: Meer applets!

Je ziet nu hoe eenvoudig het is om e-mail en licht, twee zaken die absoluut niets met elkaar te maken hebben, aan elkaar te koppelen. Zo zijn er nog eindeloos veel meer mogelijkheden. Denk aan het licht even blauw laten flitsen als het gaat regenen, de thermostaat inschakelen als de temperatuur onder een bepaald niveau zakt buiten (koppeling met weer-app) enzovoort. We raden je aan om eens lekker door de recepten te neuzen en inspiratie op te doen!

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000