Draadbreuk: Beste netwerktips- en tools van oktober

Op netwerkgebied komen er iedere maand handige tools bij en met de juiste tips ontdek je mogelijkheden die je eerder nog niet voor mogelijk hield. In deze maandelijkse rubriek praten we je daarover bij. Netwerkbeheerders, opgelet!

Dhcp leasetijd aanpassen

Het dynamic host configuration protocol (dhcp) voorziet de apparaten in een netwerk geautomatiseerd van een correcte ip-configuratie. Dhcp heeft ook nadelen, zoals dat apparaten onverwacht een ander ip-adres kunnen innemen en daarmee onbereikbaar zijn of dat via een rogue dhcp-server een netwerk wordt overgenomen of afgeluisterd. Wil je wel de voordelen, maar niet de nadelen van dhcp, dan is de dhcp-leasetijd een van de instellingen om te veranderen.

De dhcp-leasetijd vertelt het ontvangende systeem hoe lang het over die netwerkconfiguratie kan beschikken. Door met deze dhcp-leasetijd te spelen, kan worden bereikt dat systemen toch over een heel lange tijd een dhcp-adres als hun eigen kunnen beschouwen. Voor de netwerkbeheerder is het dan wel belangrijk een goede leasetijd te configureren. Op veel routers staat die op 24 uur of 1 dag, terwijl het aantal ip-adressen in een /24-subnet doorgaans in een thuissituatie echt niet zo snel opgebruikt wordt. Dan levert 10 of zelfs 100 dagen ook een werkbare situatie op, terwijl het bijna garandeert dat systemen altijd hetzelfde ip-adres hebben.

Media has no description

© PXimport

Netwerkstatistieken opvragen met Opdrachtprompt

Netstat is een van de minder bekende netwerkcommando’s om uit te voeren. Het biedt echter veel opties én vooral ook heel veel informatie. Open een venster met de Opdrachtprompt via Start, typ cmd gevolgd door een druk op Enter. Het algemene commando is netstat en dat laat zich direct al uitvoeren. Zonder enige opties geeft het een overzicht van alle actieve tcp-verbindingen, zowel in- als uitgaand. Bij elke verbinding zie je het ip-adres, het poortnummer, de dns-naam, soms het protocol en de status van de verbinding.

Wil je ook weten welk programma bij een verbinding hoort, gebruik dan de optie -b, dus netstat -b. Voor alleen een snel overzicht van de verstuurde en ontvangen hoeveelheid bytes, is er netstat -e. Je kunt de optie -e ook combineren met -s tot netstat -e -s om deze statistieken uit te splitsen naar de protocollen ipv4, ipv6, icmp, tcp en udp.

Wil je de weergave regelmatig automatisch laten verversen, typ dan het aantal seconden waarin je wilt vernieuwen achter het commando. Bijvoorbeeld netstat -b 30. Je vindt Netstat ook in alle Unix-varianten als macOS en Linux. Dan kent het een aantal specifieke opties zoals netstat -i om de statistieken per netwerkkaart te tonen, een optie die in Windows ontbreekt. De opdracht netstat -r toont ook de routertabel.

Media has no description

© PXimport

Bestanden kopiëren tussen Synology’s

Er zijn vele manieren om bestanden tussen twee Synology nas’en te kopiëren. Sommige van die manieren zijn heel complex en foutgevoelig, andere verrassend makkelijk. Tot de laatste behoort de mogelijkheid om de bestanden eenvoudig met de muis van het browservenster van de ene nas naar dat van de andere te slepen. Log op de eerste nas in en open File Station. Klik op Instellingen en schakel de optie Slepen-en-neerzetten tussen browsers inschakelen in. Klik op OK. Herhaal dit op de tweede nas.

Om het meteen te kunnen testen, is het handig het eerste nas-venster geopend te houden. Gebruik daarom een nieuw browservenster om op de tweede nas in te loggen. Selecteer dan op de ene nas een reeks bestanden in de File Station en sleep die het venster uit, naar het venster waar de File Station op de andere nas geopend is. Laat de muis los en alle bestanden zullen worden gekopieerd van de ene nas naar de andere.

Belangrijk is dat beide browsers via http of beide via https zijn geopend. Verschilt dit, dan werkt het niet. Schakel de automatische overschakeling naar https in via Configuratiescherm / Netwerk / DSM-instellingen / HTTP-verbindingen automatisch omleiden naar HTTPS.

Media has no description

© PXimport

Schakel apparaten op afstand in met miniWOL

Wake-on-lan (wol) is een handige techniek om apparaten in het netwerk op afstand te kunnen inschakelen. Een van de handigste programma’s om dat mee te doen is miniWOL, dat onlangs een flinke update heeft gekregen. Wol vereist dat de netwerkkaart in het apparaat stand-by ondersteunt en in die stand een ‘magic packet’ kan ontvangen. Door vanaf een ander apparaat zo’n magic packet te sturen, start de nas of pc op.

MiniWOL is briljant in al zijn eenvoud. Het is een heel eenvoudig hulpprogramma voor Windows, Mac en Linux. Het verstuurt met een paar klikken een magic packet vanuit het systeemvak in de taakbalk (Windows), of via de menubalk bovenin het scherm (macOS en Linux) of onderin (Linux). Klik op het miniWOL-pictogram om het venster te openen. Geef in de vakken rechts bij Alias een herkenbare naam en vul het IP-adres in of selecteer het uit de ARP-List. Klik daarna bij MAC-Address op Detect om het voor wake-on-lan noodzakelijke mac-adres te detecteren en in te vullen. Eigenlijk is het dan al klaar, al kun je via WOL-Port en Broadcast-Address nog aanvullende opties configureren.

Via Test kun je een magic packet versturen om de configuratie te testen. Handige extra opties zijn Send Wake On LAN to this device when miniWOL starts als je eigenlijk altijd naar dezelfde server(s) een magic packet stuurt. Ook de opties Auto-start miniWOL en Auto-Quit miniWOL zijn handig.

Media has no description

© PXimport

Usb-sharen via nas

Usb en het tcp/ip-netwerk zijn twee heel verschillende zaken, ook technisch. En toch zijn er situaties waarin je de een met de ander wilt combineren, bijvoorbeeld om een usb-apparaat in het netwerk te delen. Iets dat met printers nog wel wil, maar in veel andere gevallen een hele uitdaging is. Onmogelijk is het niet, bijvoorbeeld met VirtualHere dat behalve voor Windows, Linux of macOS ook voor nas’en, Android en Raspberry Pi beschikbaar is. De nas-versie is er voor Synology, QNAP, Asustor en Netgear.

Installeer VirtualHere via de appstore op de nas. Start daarna de service. Plug nu een usb-apparaat dat je wilt delen in de nas; bij de gratis versie is één apparaat tevens het maximale aantal. Schakel nu over naar een pc in het netwerk waar je het usb-apparaat wilt gebruiken.

Ga naar www.virtualhere.com/usb_client_software en installeer de juiste clientsoftware. Klik met de rechtermuisknop op USB-Hubs, kies Specify Hub en voer het ip-adres van de nas in. Bevestig met OK. Klik daarna met de rechtermuisknop op het usb-apparaat dat je wilt delen en kies Use this device. Installeer de driver zoals gevraagd en even later kun je via het netwerk het usb-apparaat dat verbonden is met de nas, op iedere pc gebruiken waarop je de clientsoftware installeert.

Onzichtbaar op het netwerk

Met het commando arp -a dat je kunt uitvoeren op elke computer ongeacht of daarop Windows, macOS of Linux draait, krijg je een overzicht van alle apparaten die op het netwerk gezien zijn. Handig voor heel veel situaties, maar niet altijd. Soms wil je gewoon niet gezien worden. Bijvoorbeeld op een openbaar netwerk, waarin je niet wilt dat alle onbekenden op dat netwerk gaan proberen gedeelde mappen op jouw apparaat te openen. Je kunt dan in Windows 10 ervoor kiezen het netwerk als een openbaar netwerk aan te merken waarop Windows een aantal systeeminstellingen aanpast en ook de firewall maximaal dicht zet.

Maar er zijn ook situaties waarin je niet gezien wilt worden, maar andere functionaliteit toch wilt behouden. In die gevallen kun je ook alleen de zichtbaarheid op het netwerk uitschakelen. Hiervoor klik je met de rechtermuisknop op het netwerkpictogram in het systeemvak en kies Geavanceerde opties voor delen wijzigen. Ga naar het Huidige profiel en kies Netwerkdetectie uitschakelen. Bevestig met Wijzigingen opslaan.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten