Waar devolo's dLAN Highspeed Ethernet al een enorme verbetering was boven de eerste-generatie dLAN-producten, moet de dLAN 200 AVdesk de lat nóg een stuk hoger leggen met een theoretische doorvoersnelheid van 200 Mbps.

De dLAN 200 AVdesk ziet er geheel anders uit dan de poweradapters van de vorige dLAN-series. De apparaten lijken nog het meest op ouderwetse modems en moeten met een losse poweradapter op het netwerk aangesloten worden. De twee grote verschillen met de dLAN Highspeed-adapters zijn de verbeterde snelheid (van 85 Mbps naar 200 Mbps) en het toepassen van Quality of Service.

Over de eerste claim kunnen we kort zijn: we hebben de dLAN 200 AVdesk op dezelfde manier getest als zijn voorgangers en we zien maar bar weinig verschil. Waar de 85 Mbps-versie tussen de 1040 en 1330 KB/s schommelde, haalt de dLAN 200 AVdesk overdrachtswaarden tussen de 1250 en 1420 KB/s. Dat is inderdaad een stijging, maar niet zo dramatisch als de theoretische waarden doen vermoeden. Overigens is de PowerLine-techniek nog lang niet zo ver gevorderd als de ouderwetse tp-bekabeling: in eenzelfde test meten we met een directe netwerkkabel een doorvoersnelheid van 8362 KB/s (gigabit ethernet).

Belangrijker is het Quality of Service-aspect van de dLAN 200 AVdesk. Wie gebruik maakt van de poweradapters om videobestanden te streamen of VoIP-gesprekken te voeren is wel degelijk beter uit met de nieuwe adapters. Deze toepassingen krijgen namelijk automatisch voorrang boven het normale netwerkverkeer. U hoeft dus niet bang te zijn dat dankzij een bittorrent-download uw VoIP-gesprek gaat stotteren en kraken. Wel gelden voor de 200 AVdesk dezelfde beperkingen als we al opgetekend hebben bij zijn 85Mbps Highspeed-broertje: het streamen van high definition-bestanden in een andere compressie van wmv zit er waarschijnlijk niet in.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Wat sneller dan dLAN Highspeed

  • Quality of Service-aspecten

  • Niet echt geschikt voor hd-opnames

  • Grotere adapters

  • Flink stuk duurder

De dLAN 200 AVdesk Starter Kit is echt een product voor wie een vlekkeloze werking van VoIP en mediastreaming voorop staat. Gebruikt u internet voornamelijk voor downloaden, surfen en e-mailen dan zijn de extra's ten opzichte van de dLAN Highspeed-kit overbodig en is het prijsverschil te groot.

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000