Bewaak je eigendommen met Synology's AI-camera's en NAS'en

Bewaak je eigendommen met Synology's AI-camera's en NAS'en

Geplaatst: 24 mei 2024 - 07:23

Edmond Varwijk

Zonder ooit één camera verkocht te hebben, speelde Synology al jaren een belangrijke rol juist op het gebied van videobewaking. Het bedrijf dankte deze rol aan Surveillance Station, de software waarmee je van een NAS een netwerkvideorecorder maakt. Met nieuwe producten zet Synology nu de volgende stap: slimme camera’s en nóg slimmere NAS-apparaten.

Een systeem voor videobewaking bestaat altijd uit een of meer camera’s, en optioneel een netwerkvideorecorder (NVR). Deze laatste is niet verplicht, maar is erg handig als je meerdere camera’s hebt. Zonder NVR moet je elke camera apart configureren en beheren, en staan de camerabeelden daarna verspreid over de camera’s. Mét een NVR regel je alles vanaf één centraal punt. Ook het bekijken van de beelden gaat veel makkelijker, doordat de NVR deze allemaal op een overzichtspagina zet zodat je in één oogopslag ziet of er iets gebeurt.

Gebruik je liever een apart programma of een app op de smartphone om de videobeelden te bekijken, dan heeft ook die na verbinding met de NVR toegang tot alle informatie en opties.

Bewaak je eigendommen met Synology's AI-camera's en NAS'en-BV_bj4DwSQeKeGJVNsflTA

Een NVR brengt beheer en gebruik van alle camera’s samen in één dashboard.

Ideale combinatie

Een NVR kun je los kopen of samen met enkele camera’s, maar ook als extra functionaliteit op een NAS zetten (zoals met de software Surveillance Station van Synology). De combinatie van een NAS met extra software werkt opvallend goed. Een belangrijke functie van een NVR is bijvoorbeeld het opslaan en bewaren van camerabeelden en dat is juist iets wat een NAS heel goed kan. Bovendien biedt een NAS met enkele schijven al snel een veel grotere en flexibelere opslagcapaciteit dan een willekeurige NVR. Met een NAS blijven de camerabeelden veilig binnen het eigen netwerk en bespaar je op abonnementskosten en de lage snelheid van cloudopslag.

Om succesvol te zijn, moet een NVR met zoveel mogelijk camera’s samenwerken. De software Synology Surveillance Station voldoet hier ruimschoots aan en ondersteunt meer dan 8400 camera’s van meer dan 150 merken. Je vind de lijst hier.

Bewaak je eigendommen met Synology's AI-camera's en NAS'en-WqltjctbSJOQOB8mqFCtgg

Als extra toepassing op een NAS profiteert Surveillance Station van alle functionaliteit en kwaliteiten van de NAS.

0

Powered by

logo

Synology-camera’s

Ondanks het succes van Surveillance Station introduceert Synology nu pas z’n eigen beveiligingscamera’s. De BC500 is een bullet-camera en de TC500 een turret-model. Een turret-camera lijkt op een dome-camera, maar beschikt niet over de kenmerkende stof- en waterdichte kap: de lens is direct blootgesteld aan de buitenwereld. De TC500 is ook géén PTZ-camera: de lens kan dus niet draaien, kantelen of inzoomen.

Bewaak je eigendommen met Synology's AI-camera's en NAS'en-F1UPB1NITPeEoC9R4-kTLw

De BC500 is een bullet-camera en kan via PoE worden gevoed (net als de TC500).

Beide camera’s hebben een lens met vast brandpunt en dienen bij de installatie zo geplaatst te worden dat het gewenste object in beeld is. De camera’s zijn uitermate solide gebouwd, hebben een resolutie van 5 megapixel (2880 × 1620 pixels) en nemen op met 30 frames per seconde. Infrarood-nachtzicht gaat tot 30 meter en er is microfoon om op afstand te luisteren. Een speaker om op afstand een indringer toe te spreken, ontbreekt helaas.

Bewaak je eigendommen met Synology's AI-camera's en NAS'en-b-Ep5VI0QBmX71S9Z5tkKg

De TC500 is een turret-camera en daardoor meer geschikt voor plafondmontage dan ophangen aan een muur.

De camera’s zijn geschikt voor gebruik binnen én buiten en hebben een microSD-slot voor kaarten tot 128 GB om beelden te bewaren (niet meegeleverd). Ook een netspanningsadapter wordt niet meegeleverd. Je kunt de camera’s van stroom voorzien via een los aan te schaffen adapter, maar handiger is het om de camera te verbinden met een switch met Power over Ethernet. Het gaat om het 802.3af-protocol (PoE type 1), een dure switch met PoE+ is dus niet nodig. Een netwerkkabel is sowieso nodig, want wifi wordt niet ondersteund.

Beide camera’s hebben zijn standaard voorzien van een gecombineerde voeding- en netwerkaansluiting met een 40 centimeter lange kabel. De LAN-aansluiting daarvan is vrij fors: wil je de camera buiten ophangen en de kabel binnenshuis aansluiten, dan is een gat van maar liefst twee centimeter doorsnede nodig. Een kleinere aansluiting of de mogelijkheid de kabel aan de kant van de camera los te koppelen, was handiger geweest.

Bewaak je eigendommen met Synology's AI-camera's en NAS'en-ASpzSPqySCe4mcmbL7LA0w

De netwerkaansluiting van de camera’s is groot, waardoor je voor installatie buiten een flink gat in de muur moet maken.

Bewaak je eigendommen met Synology's AI-camera's en NAS'en-R0MQegYeRDO3gq_P-Ay3zg

Tijdens de Synology Solution Day in Parijs was de nieuwe CC400W-camera al te bewonderen.

Camera’s met kunstmatige intelligentie

De basis voor de bewaking door een beveiligingscamera is bijna altijd bewegingsdetectie. Daarbij meet de camera verandering in kleur en licht, en slaat hij alarm als die verandering te snel of te groot is. Deze vorm van bewegingsdetectie maakt geen onderscheid tussen een mens of een hond, of tussen een inbreker of een gezinslid. Met veel onterechte meldingen als gevolg.

Een camera met kunstmatige intelligentie kijkt veel meer als een mens naar de camerabeelden. Dat resulteert niet alleen in veel minder onterechte meldingen, maar er ontstaan ook weer nieuwe mogelijkheden. Reden voor Synology om zijn camera’s hiermee uit te rusten. De Synology-camera’s beschikken namelijk naast alle bekende functies over enkele geavanceerde analyses. Ze kunnen personen en voertuigen detecteren en indringers in een specifiek gebied waarnemen. Je kunt ook aangeven pas een melding te willen krijgen wanneer een of meerdere personen een bepaalde tijd rondhangen in een zelf aan te geven gebied. Gebeurtenissen kunnen bestaan uit beweging, maar ook uit plotselinge of harde geluiden. Ook mensen die een bepaald virtueel gebied binnentreden, kan als trigger fungeren.

Integratie met Surveillance Station

Zoals je mag verwachten, integreren de Synology-camera’s perfect met Surveillance Station op een Synology-NAS. Ze worden direct herkend en desgewenst met de juiste instellingen aan de NVR-functionaliteit gekoppeld.

Bewaak je eigendommen met Synology's AI-camera's en NAS'en-TtH-GR0nRUWLQ23ioNqjOw

De Synology-camera’s werken naadloos samen met Surveillance Station en elke Synology-NAS.

Surveillance Station weet ook welke AI-functionaliteit elke camera heeft, waarna die zich daarna ook vanuit Surveillance Station laat configureren.

Bewaak je eigendommen met Synology's AI-camera's en NAS'en-aTkIRxtuQEm1p7CAZPsjkQ

Geavanceerde AI-analyses, zoals detectie van personen en voertuigen, zijn direct vanuit Surveillance Station aan te sturen en te gebruiken.

Synology BC500

⭐⭐⭐⭐

Pluspunten

 • Solide bouw

 • AI-functionaliteit

 • Integratie Surveillance Station

 • PoE

 • Inclusief cameralicentie

Minpunten

 • Prijs

 • Geen voeding meegeleverd

 • LAN-stekker is fors

0

Powered by

logo

Synology TC500

⭐⭐⭐⭐

Pluspunten

 • Solide bouw

 • AI-functionaliteit

 • Integratie Surveillance Station

 • PoE

 • Inclusief cameralicentie

Minpunten

 • Prijs

 • Geen echte dome (stofvrije kap)

 • Geen PTZ

 • Geen voeding meegeleverd

 • LAN-stekker is fors

0

Powered by

logo

NAS’en met kunstmatige intelligentie

Tegelijk met de camera’s introduceert Synology ook twee nieuwe NAS-apparaten met extra analysemogelijkheden op basis van kunstmatige intelligentie en deep learning. Deep learning is de vorm van AI die het meeste lijkt op menselijk denken. Dit is uitermate geschikt voor het herkennen en analyseren van patronen in beeld, tekst en geluid. Synology noemt deze technologie Deep Video Analytics (DVA).

Bewaak je eigendommen met Synology's AI-camera's en NAS'en-b3F9TKinRf2xGdOqa75-WA

Het lijken gewone NAS’en, maar de DVA1622 en DVA3221 zijn een heel nieuwe generatie NVR’s van Synology met geavanceerde analyses op basis van deep learning.

De DVA1622-NAS heeft ruimte voor twee schijven, de DVA3221 voor vier. Ze hebben respectievelijk een Intel Celeron J4125- en een Intel Atom C3538-processor. Voor deep learning is ook de gpu belangrijk: in de DVA1622 is dat de bescheiden Intel UHD Graphics 600, de DVA3221 heeft de krachtige Nvidia GeForce GTX 1650. De DVA3221 heeft anders dan de DVA1622 geen HDMI-poort om beeld direct op een tv of monitor af te spelen, de gpu is vooral beschikbaar voor het AI-rekenwerk.

De DVA1622 en DVA3221 zijn overigens niet Synology’s eerste producten toegespitst op camerabewaking. Eerder was er de NVR-serie, NAS’en waarop Surveillance Station soepel draaide, met een HDMI-poort om bijvoorbeeld een extern beeldscherm aan te sluiten. Die NVR-serie is met de komst van de DVA-modellen uit productie genomen.

Vergeleken met andere apparaten in het assortiment behoren beide DVA-modellen tot de duurdere NAS-modellen en in dat opzicht is het weer jammer dat er niet in multigigabit-netwerkaansluitingen is voorzien. Wel heeft de DVA3221 vier gigabit-netwerkaansluitingen die je kunt combineren of als failover (redundante verbinding) kunt gebruiken.

Bewaak je eigendommen met Synology's AI-camera's en NAS'en-Ppw8tvvLQgqiXWD7oHcoug

De kleinere DVA1622 heeft wel een HDMI-poort voor het aansluiten van bijvoorbeeld een externe monitor, de grotere DVA3221 niet (bij dit model is de gpu vooral voor AI-rekenwerk bedoeld).

Herkenning van kentekens en gezichten

De DVA1622 en DVA3221 kunnen alles wat de Synology-camera’s kunnen en meer. Ze kunnen bijvoorbeeld de Deep Video Analytics-technologie ook zonder Synology-camera’s toepassen, elke compatibele camera met voldoende beeldkwaliteit volstaat. Behalve de eerdergenoemde camerataken als het herkennen van personen en voertuigen, kunnen de DVA-NAS’en ook kentekens en gezichten herkennen. Of voertuigen en personen tellen.

Al deze analyses worden in een database opgeslagen. Aan die database kun je personen toevoegen en afhankelijk van of die persoon herkend wordt juist wel of geen alarm uitsturen. Hetzelfde geldt voor kentekens. De geavanceerde functies integreren weer prima met Surveillance Station, maar de videoanalyses en de gezichtsherkenning zitten wel in aparte onderdelen. Waarom is onbekend, het maakt het namelijk niet altijd makkelijker. Wil je een taak toevoegen, dan moet je vaak wisselen.

Bewaak je eigendommen met Synology's AI-camera's en NAS'en-QUcEiT6OSAqvU4Lsuuwy1A

Gezichtsherkenning is een van de analyses die alleen met de DVA-modellen mogelijk is.

Beperkt aantal taken

Het aantal geavanceerde taken dat een NAS gelijktijdig kan uitvoeren, is beperkt. Op de DVA1622 zijn dat er maximaal twee bij voertuig- en persoonsherkenning, en bij de gezichtsherkenning zelfs maar één. Wil je een taak toevoegen, dan moet je vaak eerst een andere uitschakelen. De DVA3221 scoort beter met maximaal twaalf taken bij detectie en telling van voertuigen en personen. En maximaal zes bij inbraakdetectie en gezichtsherkenning.

Voor de kentekenplaatherkenning staat bij de DVA1622 het voertuig bij voorkeur stil, bij de DVA3221 mag deze maximaal veertig kilometer per uur rijden. In onze tests werkte deze herkenning bij beide modellen ook wel met hogere snelheden, maar Synology wil teleurstellingen duidelijk het liefst voorkomen.

Bewaak je eigendommen met Synology's AI-camera's en NAS'en-Gxdyf2wqQUi9M_Mimc2JPw

Het aantal AI-taken dat de DVA’s gelijktijdig kunnen uitvoeren, is zeker op de DVA1622 beperkt.

Synology DVA1622

⭐⭐⭐

Pluspunten

 • Ook volwaardige NAS

 • AI-functionaliteit

 • AI werkt met elke camera

 • 8 cameralicenties

 • HDMI

Minpunten

 • Prijs

 • Beperkt aantal DVA-taken

 • Geen multigigabit-LAN

0

Powered by

logo

Synology DVA3221

⭐⭐⭐⭐

Pluspunten

 • Ook volwaardige NAS

 • AI-functionaliteit

 • AI werkt met elke camera

 • 8 cameralicenties

 • 4x LAN, 2x eSATA

Minpunten

 • Hoge prijs

 • Geen HDMI

 • Geen multigigabit-LAN

0

Powered by

logo

Cameralicenties

Behalve alle slimme AI-taken en -videoanalyses gebruikt Synology het aantal cameralicenties als middel om zijn eigen hardware aantrekkelijker te maken. Hoewel het gebruik van Surveillance Station gratis is, is het gebruik beperkt tot twee camera’s. Wil je meer camera’s gebruiken, zijn daar extra cameralicenties nodig. Gebruik je een Synology-camera, dan verbruikt die geen van de standaardlicenties. En koop je een DVA-NAS, dan komt die niet met twee, maar met acht gratis licenties. Het maximale aantal ondersteunde camera’s is 16 voor de DVA1622 en 32 voor de DVA3221.

Resultaten

Bewaak je eigendommen met Synology's AI-camera's en NAS'en-eqO5qaOLTzOsOSbAM82tLg

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Conclusie

De entree van Synology in de markt voor surveillancecamera’s en slimme NAS-apparaten is voorzichtig, maar overtuigend. De mogelijkheden van de DVA-NAS’en zijn indrukwekkend, maar smaken vooral naar meer – vooral voor thuisgebruik. De kleinere DVA1622 zit immers te snel tegen zijn grenzen aan, terwijl de grote DVA3221 met een prijs van 2939,65 euro voor thuis veel te duur is.

Met Surveillance Station, de bijbehorende desktop-software en de DS cam-app voor smartphone en tablet heeft Synology zijn surveillanceproducten keurig op orde. Wil je thuis de AI-mogelijkheden in Surveillance Station gebruiken? Dan lijkt op dit moment een gewone Synology-NAS samen met een slimme Synology-camera’s de aantrekkelijkste combinatie.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten