Waar blijft het nieuwe OS X eigenlijk?

© CIDimport

Waar blijft het nieuwe OS X eigenlijk?

Geplaatst: 15 maart 2013 - 06:32

Aangepast: 16 november 2022 - 10:06

Redactie ID.nl

Apple loopt achter op schema nu de previewversie van OS X 10.9 nog steeds niet is verschenen. Maar een langere tijd tussen releases kan wel eens goed nieuws zijn voor Mac-gebruikers.

Vorig jaar kwam Apple met de aankondiging een releaseschema voor OS X te zullen hanteren waarbij er na een jaar een nieuwe versie zou verschijnen. Dat was op de onthulling van Mountain Lion op 16 februari 2012 – inmiddels 13 maanden geleden. Dus waar blijft de OS X met de codenaam ‘Next’?

OS X in augustus

De afgelopen jaren hanteerde Apple steeds hetzelfde schema met een previewversie in februari en dan een release in juli. Als het bedrijf dit wil blijven volhouden, loopt het inmiddels achter op schema. Afgaande op de vorige releases waarbij in er vorig jaar 161 dagen tussen preview en release zaten en het jaar ervoor 147 dagen, zou een aankondiging vandaag van de nieuwe OS X een release opleveren tussen 8 en 22 augustus.

Dat is dus later dan voorgaande jaren, maar past wel binnen het uitrolritme van Apple, zegt een analist van Gartner. Michael Gartenberg van Gartner Research hoorde van Apple dat OS X voortaan op een jaarlijks schema wordt uitgerold. “Er kan best een maandje flexibiliteit inzitten”, aldus Gartenberg.

Next is geen Lynx

Met dat in het achterhoofd, hangt een aankondiging en previewversie van het besturingssysteem met de werktitel Next dus duidelijk in de lucht. En over de naam van het nieuwe besturingssysteem gesproken: welk wild dier gaat Apple deze keer gebruiken? Diverse blogs speculeren over ‘Cougar’ of ‘Lynx’, twee merknamen die Apple in 2003 registreerde, maar deze namen zouden wel eens niet beschikbaar kunnen zijn.

Apple’s merknaam ‘Lynx’ is in december 2007 komen te vervallen en in mei 2008 onderging ‘Cougar’ hetzelfde lot. Volgens patentbureau USPTO was dat in beide gevallen omdat Apple niet tijdig op de proppen is gekomen met een aanvraag voor verlening. Ook (variaties op) ‘Leopard’ en ‘Tiger’ worden besproken door Apple-liefhebbers.

Ondersteuning lastiger door fragmentatie

Een sneller releaseschema waarbij elk jaar een versie van OS X verschijnt – Leopard in 2007, Snow Leopard in 2009, Lion in 2011 en Mountain Lion in 2012 – zorgt voor meer fragmentatie van de besturingssystemen omdat er meer oudere versies in gebruik zullen zijn. Volgens de statistieken van Net Applications heeft zelfs de minst gebruikte van de laatste vier versies een marktaandeel van meer dan 7 procent.

Deze verdeling van besturingssystemen zal de komende tijd niet zo sterk veranderen. Als je de data van Net Applications extrapoleert, zal rond juli van elke vijf Macs er één Snow Leopard en één Lion draaien. Mountain Lion zal dan op ongeveer de helft van alle Macs staan.

Patchbeleid Apple op de schop?

Het ondersteuningsbeleid van Apple is niet helder. Er wordt niet gezegd hoelang een OS X-versie nog patches tegemoet kan zien. Met een sneller releaseschema moeten er meer versies gepatcht worden of er gekapt moeten worden met de ondersteuning van versies die nog veel in gebruik zijn. Voor welke van deze twee opties Apple ook kiest, het zal een behoorlijke koerswijziging inhouden.

Apple heeft zijn patchschema al gewijzigd omdat er nu twee jaar op rij OS X’en zijn verschenen (Lion en Mountian Lion). Apple patcht alleen versies ‘N’ en ‘N-1’, waarbij ‘N’ staat voor de nieuwste versie en de nummers erna voor eerdere edities. Ondersteuning van ‘N-2’ werd al gestopt op het moment dat N verscheen. Daarvoor in de plaats werd Snow Leopard pas in de herfst gepatcht, maanden nadat Mountain Lion verscheen.

Microsoft zelfde probleem als Apple

Als in juli of augustus OS X Next verschijnt, draait Snow Leopard nog op zo’n 23 procent van alle Macs. Apple zal daarom mogelijk gedwongen zijn om ook N-3 te blijven ondersteunen, wat afwijkt van het beleid in het verleden. Microsoft kan tegen hetzelfde probleem aanlopen als het bedrijf overstapt op een jaarlijkse release. Windows Blue, dat jaarlijkse updates zou garanderen, wordt naar verwachting deze zomer uitgerold.

Apple onthult zijn nieuwste besturingssysteem altijd officieel op zijn eigen congres WWDC. Dat wordt in juni gehouden. De upgrade wordt dan enkele weken later aangeboden. Het congrescentrum Moscone Center in San Francisco, waar Apple de WWDC houdt, heeft alleen nog plek vrij in de week van 10 tot 14 juni. Als dat de week van Apple wordt, krijgen we op de keynote op maandag 10 juni de nieuwe OS X te zien.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten