Spectre Camera verkozen tot beste iPhone-app 2019

In New York is afgelopen maandag Spectre Camera door Apple verkozen tot beste app van 2019. De tekenapplicatie Flow won verder de prijs voor beste iPad-app en Sky: Children of the Light heeft nu de status van beste game voor iPhone.

Tijdens de jaarlijkse verkiezing van beste apps en games van 2019 heeft Apple de fotografie-app Spectre Camera verkozen tot beste iPhone-app van het jaar. Met de applicatie, mede gecreëerd door de Groninger Sebastiaan de With, is het mogelijk om op eenvoudige wijze indrukwekkende foto’s te maken met een lange sluitertijd en die ook makkelijk te bewerken zijn.

De Nederlander is bijzonder blij met de prijs: “De meeste camera-apps zijn sowieso op iPhone, dus het is niet alsof Apple geen andere keuzes had”, laat hij in New York aan ons weten. “We hebben al een app die echt voor cameramensen en fotografen is gemaakt, Halide, maar wilden nu een app die bedoeld is voor alledaagse mensen die foto’s nemen en geen idee hebben wat diafragma betekent.”

© PXimport

Hoewel Spectre Camera nu gerekend mag worden tot de crème de la crème van de fotografie-apps, is De With een schoolvoorbeeld van een klein, startend bedrijf (LUX) met grote ambities: “Er zijn nog genoeg dingen toe te voegen, zoals nieuwe fotografietechnieken en op die manier blijven we rustig aan uitbreiden. Maar ik kan wel aan mensen meegeven dat het echt niet zo is dat je als app-maker moet beginnen met een dwaas praatje om 25 miljoen op te halen in Silicon Valley en dan een prototype te bouwen. Sterker nog: we zijn begonnen met zijn tweeën en zijn nog steeds met zijn tweeën, zonder kantoor. En dan nog doet onze app het geweldig.”

Op iPad was de kunstapplicatie Flow van Moleskine de grote winnaar. Ben Hamey, een van de oprichters van Moleskin Digital Studios vindt het een grote eer dat Apple ‘zijn’ app koos: “Ik denk dat het ‘t design is geweest: de manier waarop alles vloeit en voelt waardoor de app is opgevallen bij Apple. Veel apps wordt verweten dat ze onnodige afleidingen toevoegen. Wat ons betreft is het precies andersom. Alles moet een duidelijke functie hebben. Apple heeft dat ook.”

Games

De techgigant deelde ook prijzen uit in een aantal gamecategorieën: Sky: Children of the Light, van ontwikkelaar thatgamecompany achtte Apple de beste iPhone-game. Voor iPad viel Hyper Light Drifter in de prijzen. Respectievelijk wonnen ook GRIS (macOS), WonderBoy: The Dragon’s Trap (Apple TV) en Sayonara Wild Hearts (Apple Arcade). Het bedrijf koos zelf de genomineerden en winnaars uit.

Jenny Kong, een van de makers van Sky: Children of Light, vindt het een eer dat de studio de titel heeft verworven: “We hebben zes jaar gewerkt aan Sky, en al meer dan tien jaar aan andere titels als Journey en Flowers, met als doel games te maken die gedreven zijn door positiviteit”, stelt ze. Het feit dat Sky eerst op iOS is verschenen, en niet op console, zoals eerder genoemde voorgangers, heeft volgens haar een hele simpele reden: “We willen onze game beschikbaar maken voor zoveel mogelijk mensen, dus niet alleen de mensen met een gameconsole. En omdat zoveel mensen sowieso hun mobiele telefoon gebruiken om sociaal bezig te zijn, vinden we het een ideaal platform om ons type game uit te brengen.”

© PXimport

Terugkeer van blockbusters

Apple stelt dat de gametrend van het jaar is dat blockbusters terugkeren op iOS, maar in een modern jasje. Dat zou ook verklaren dat de klassieker Wonderboy (het origineel stamt uit 1986) als beste Apple TV-game werd verkozen. De winnaar voor iPad-game van het jaar, Hyper Light Drive, heeft daarnaast wat weg van de actie/avontuur-games uit het 16-bit tijdperk en wordt gezien als een eerbetoon aan games als Zelda: A Link to the Past.

“Deze stijl wordt al snel gelinkt aan emotie, zoals vroeger”, legt Eva Gaspar, CEO van Abylight Studios uit. Haar bedrijf is mede-ontwikkelaar van Hyperlight. “We zijn er enorm trots op dat we hebben gewerkt met ontwikkelaar Heart Machine om de enorm geliefde game uit 2016 te vertalen naar iOS. Wat betreft aversie omtrent mobile gaming is ze stellig: “Nu heb je een telefoon, of een tablet waar je meerdere dingen op doet, waaronder gamen. En dat doen die apparaten tot in perfectie. Dus waarom moet je extra apparaat hebben om te kunnen spelen?”

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000