Review: Mijn maand met de Withings Pulse

© PXimport

Review: Mijn maand met de Withings Pulse

Geplaatst: 2 augustus 2013 - 14:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:02

Elmar Rekers

De Pulse-gezondheidsmeter; volgens fabrikant Withings dé totaaloplossing voor het digitaliseren en analyseren van je dagelijkse leven. Klinkt goed, toch? Maar werkt het ook? En heeft de zucht naar digitalisering en gemak dan eindelijk eens een positieve invloed op onze gezondheid? In dit artikel ga ik op zoek naar de antwoorden, waarbij ik een maand lang iedere vrijdag – zonder enige schroom - een update zal plaatsen over de geboekte resultaten, de ontdekte problemen en de vele functies van de Pulse-meter en de bijbehorende iPhone-app.

Quantified Self (zie onderstaand kader) staat nog in de kinderschoenen. Toch ben ik er nu al van overtuigd dat we binnen afzienbare tijd alle elementen die invloed hebben op onze gezondheid digitaal gaan bijhouden, analyseren en optimaliseren. Of beter gezegd: dit ‘laten’ we doen door een armband of andere gadget (a la Pulse) met sensoren.

 

© PXimport

Door zijn formaat is de Pulse eenvoudig mee te nemen in bijvoorbeeld je broekzak.

Deze week kwam de Withings Pulse binnen op de redactie, en aangezien ondergetekende degene is die in potentie de meeste winst kan boeken (de sportfreaks, bah), heb ik mijzelf opgeofferd om me een maand lang onder te dompelen in de wereld van Quantified Self. Niet alleen in de hoop gewicht te verliezen (startpunt: 89,2 kg), meer te bewegen (startpunt: amper 1 sportuur in de week) en de nachtrust te bevorderen, maar ook om te kijken of de digitalisering van mijn leven ervoor kan zorgen dat ik me bewuster word van slechte gewoontes en hoe het me zal afgaan deze te veranderen. Kortom: in hoeverre leeft Quantified Self op tegen de hoge verwachting die ik van deze technologische ontwikkeling heb.

Eerste indruk

Als ik de Pulse uit de doos haal, valt direct het formaat op, of beter gezegd het gebrek hieraan. Het apparaatje meet slechts 43 x 22 x 8 millimeter en weegt amper 8 gram. Dit maakt het bij uitstek dus een geschikte gadget om de hele dag bij je te dragen zonder dat je dit merkt. Verder zit er één fysieke knop op de Pulse en bevindt zich aan de voorkant een klein oled-touchscreen (128 x 32 pixels).

 

© PXimport

Handig! Op de achterkant van de Pulse bevindt zich een hartslagmeter.

Het apparaatje voelt gelukkig erg stevig aan. Wel is het jammer dat er direct al enkele krassen op de behuizing zitten, en dat de matzwarte coating bij de fysieke knop wat beschadigd is. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe de Pulse er straks na een maand intensief gebruik uitziet… Achterop de Pulse vinden we tot slot nog een hartslagmeter, zeker een van de meest unieke eigenschappen van deze gadget.

Quantified Self

Quantified Self, wel eens van gehoord? Zo niet, bereid je dan maar vast voor op deze nieuwe trend op elektronicagebied. Het betekent feitelijk dat je als gebruiker verschillende aspecten - die invloed hebben op je dagelijks leven - digitaliseert en analyseert. Wat je eet, wanneer je eet, hoe je slaapt, hoe vaak je beweegt, stressniveau, hartslag, luchtkwaliteit, tal van zaken worden middels sensoren en een verbinding met je smartphone bijgehouden. Verschillende apps en gadgets claimen de gebruiker nu al inzicht te geven in deze zaken, maar verwacht wordt dat de Quantified Self met de komst van apparaten als de iWatch van Apple pas echt een vlucht zal nemen.

Om alle data te verzamelen en bij te houden, is er een Withings-app beschikbaar voor iPhone en Android. Ik neem nu dus ook direct een maand lang afstand van mijn Lumia 920, en stop de iPhone met Withings-app in mijn broekzak. De Pulse zit inmiddels in de meegeleverde siliconen-clip, en hangt aan mijn broekriem. Hoog tijd dus om aan de slag te gaan! Tot over een week…

Lees op de volgende pagina mijn ervaringen in week 1...

[UPDATE WEEK 1]

De Withings Pulse en ik zijn nu een week onafscheidelijk. Het is voor mij de eerste keer dat ik mij inlaat met Quantified Self, en ik moet zeggen dat het je als gebruikers enorm bewust maakt van je dagelijkse activiteiten. Ik check meerdere keren per dag of ik al richting de aanbevolen 10.000 stappen wandel en om te zien hoeveel meter ik al ben geklommen met traplopen.

Hij is klein en enorm licht. Ik heb de afgelopen week vrijwel niet gemerkt dat ik het apparaatje bij me droeg. De Pulse is ook eenvoudig in en uit de meegeleverde silliconenhoes te flippen. Hoewel dit hoesje de Pulse onnodig dik maakt, zit het apparaatje geen moment in de weg als je deze aan je riem of binnenkant van je broekzak clipt. Nadeel is we dat het hoesje, en ook de matte afwerking van de Pulse, ware stofmagneten zijn, dus het ding ziet er al snel vies uit.

Verreweg de interessantste functie is de slaapmonitor. ‘s Avonds schuif ik de Pulse in de meegeleverde polsband, druk op het touchscreen op de slaapknop, en slapen maar. De volgende ochtend presenteert de Pulse direct hoeveel procent van de aanbevolen uren slaap je hebt behaald. In onderstaande screenshot zie je dat ik afgelopen nacht op 80 procent zat, misschien dus slim om vanavond maar wat eerder onder de wol te kruipen.

 

© PXimport

De Pulse maakt je bewuster van je levensstijl. Resultaat na 1 week: 2,2 kilogram kwijt.

Withings-app

De verzamelde data is te zien op het kleine touchscreen, maar krijgt pas echt duiding als je de gegevens synchroniseert met de Withings-app op je smartphone. Dit doe je eenvoudig door de fysieke knop op de Pulse drie seconden in te drukken. In de app kan je vervolgens alle data verder bestuderen en deze vergelijken met voorgaande dagen. Ook hier is de slaapmonitor erg interessant. De Pulse houdt zeer precies bij hoe je hebt geslapen, onder meer dankzij de ingebouwde bewegingssensor. Zo zie je in bovenstaande screenshot dat afgelopen nacht vrij kort was, maar dat er wel redelijk vast is geslapen. Tot op heden heb ik de Pulse nog niet op vreemde metingen kunnen betrappen, en dat is knap.

De ingebouwde hartslagmeter is vooralsnog een leuk extraatje, maar ik gebruik het toch vooral wanneer ik vrienden laat zien welke functies de Pulse allemaal in zich heeft. Het was een echte meerwaarde geweest wanneer de Pulse in de polsband constant je hartslag kon meten. Bij het sporten zou je dan een langere periode je hartslag kunnen meten. Toch is het wel geinig om te zien welke invloed stress of een fietstochtje op je hartslag heeft.

Op naar week 2

Terugkijkend op de eerste week, is de Withings Pulse mij absoluut meegevallen. Vooral het feit dat je er als gebruiker amper naar om hoeft te kijken stemt mij positief. Daarbij lijkt ook de batterij het goed vol te houden. Na een week is de accu voor de helft leeg. Heel netjes dus.

Vandaag heb ik de Withings-app gekoppeld aan de ShapeUp-app welke naadloos met elkaar zouden kunnen samenwerken. Dit is ook wel nodig, want hoewel de Withings-app je zaken als je gewicht laat bijhouden, is er geen optie ingebouwd om de calorie-inname te tracken. Gelukkig heeft ShapeUp een uitgebreide database aan ook Nederlandse producten, dus dit zou mij de komende week moeten gaan helpen om mijn levensstijl nog verder te ‘verdigitaliseren’.

Lees op de volgende pagina mijn bevindingen van week 2...

[UPDATE WEEK2]

Het design van de Pulse vond ik aanvankelijk mooi, maar wat saai. Na twee weken gebruik ben ik het simplistische ontwerp echter steeds meer gaan waarderen. De siliconenhoes begint zijn strakke vorm echter wel wat te verliezen. In mijn ogen wat vroeg na twee weken. De Pulse zelf is de afgelopen week overigens twee keer flink op de grond gestuiterd, maar de aanvankelijke angst voor afbladderende coating blijkt ongegrond. De matzwarte behuizing houdt, op wat krasjes na, prima stand.

 

© PXimport

De behuizing blijft mooi, al trekt het materiaal wel erg veel stof aan.

Van collega’s kreeg ik de afgelopen week meerdere malen de vraag wat de meerwaarde van de Pulse nou is ten opzichte van een telefoon (als de Galaxy S4) of ander apparaat met ingebouwde stappenteller. Tuurlijk, er zijn genoeg devices die eveneens bewegingen kunnen bijhouden maar naast het feit dat er in de Pulse ook nog een hartslagmeter zit, is een grote plus in mijn ogen dat je er de hele dag niet naar om hoeft te kijken.

Zo gaat de batterij twee weken mee, en in tegenstelling tot een smartphone hoef je er niet constant aan te denken om het apparaat in je broekzak te stoppen als je gaat lopen. Om nog maar te zwijgen van het ongemak bij het registreren van je slaappatroon. Dergelijke slaap-apps eisen dat je de smartphone onder een kussen of matrashoes schuift, terwijl de Pulse nauwelijks merkbaar om je pols zit en een veel nauwkeurigere meting doet. Nee, de Pulse heeft na twee weken gebruik zijn meerwaarde ruimschoots bewezen.

Gamification

Toch komen er na die periode ook wat minpunten bovendrijven. Zo had ik graag gezien dat het mogelijk was om de Pulse als horloge in te zetten. Ik vind het namelijk erg leuk om regelmatig te checken hoeveel stappen ik al heb gezet, en daarvoor moet ik het apparaatje nu steeds loshalen van mijn riem. De Withings-app en de informatie op het Pulse-scherm confronteren je constant met het feit dat je toch echt 10.000 stappen per dag moet zetten, en dan wil je dit natuurlijk ook met enige regelmaat kunnen controleren. Daarnaast was het ook leuk geweest om - in het kader van gamification - een soort achievement-systeem in te bouwen om je als gebruiker te belonen. Het zonnige weer van de afgelopen week legde overigens nog een klein minpunt bloot: het Pulse oled-display is namelijk moeilijk leesbaar in direct zonlicht.

 

© PXimport

Het synchroniseren gaat snel, en hiervoor hoef je de Withings-app niet eens te openen.

In de twee voorgaande artikelen sprak ik al lovende woorden over de batterijduur van de Pulse, en daar sta ik nog altijd achter. Het apparaat heeft twee volle weken dienst gedaan, en wat blijkt; als de batterij zo goed als leeg is, zal eerst het scherm worden uitgeschakeld waarna de Pulse nog 24 uur blijft registreren. Deze data krijgt je na het opladen dus alsnog netjes te zien en dit kan je gewoon nog synchroniseren met de app. Petje af! Het opladen gaat trouwens lekker snel via een micro-usb-kabeltje, en hier hoeft ik de komende twee weken dus ook niet meer bij stil te staan. Heerlijk.

 

© PXimport

In direct zonlicht is het beeldscherm moeilijk leesbaar.

Vorige week koppelde ik de Withings-app aan de ShapeUp-app. Echter, de samenwerking tussen deze applicaties is minimaal, en lijkt vooral gericht op de Withings-weegschaal. Het bijhouden van je calorie-inname heeft geen invloed op de statistieken in de Withings-app en andersom importeert ShapeUp geen data over je activiteiten. Hier kan dus nog zeker een slag gemaakt worden door de ontwikkelaar. Komende week ga ik de Android-app van Withings eens gebruiken. Ook heb ik RunKeeper afgelopen week aan de Pulse gekoppeld, alleen nog niet actief gebruikt. Ik ben benieuwd of die app beter samenwerkt met de Pulse.

Lees op de volgende pagina mijn bevindingen van week 3...

UPDATE WEEK 3

De afgelopen week heb ik de iPhone verruild voor een Android-toestel om de functionaliteit van de Withings-app op de Google-mobieltjes eens te testen. De app werkt nagenoeg hetzelfde, waardoor gebruikers van beide besturingssystemen verzekerd zijn van de volledige Withings Pulse-ervaring. Nou ja, bijna volledig dan.

Ook in de Android-app zie je het bekende vlinder-icoontje op het startscherm, waarbij iedere vleugel voor een van de gemeten gezondheidsaspecten staat: activiteit, hartslag, gewicht en slaap. Hoe voller een vleugen gevuld is, hoe beter je deze data bijhoudt. Een handig visueel handvat dus, dat je direct laat zien waar je scherper op moet letten.

Apps koppelen

Apps van derden werken gelukkig ook goed samen met de Android-versie. Zo kan je onder meer Runkeeper en MyFitnessPal koppelen. Een groot nadeel van de Android-app is wel dat deze minder stabiel is dan de iOS-versie. Zo liep ik twee keer tegen het probleem aan dat de Pulse geen data kon uitwisselen met de smartphone, wat de Pulse kenbaar maakte door een groot kruis op het touchscreen te tonen. Enige-oplossing: de app verwijderen, opnieuw installeren, inloggen. Gelukkig trekt de app dan automatisch al je gegevens van de server, waardoor je in ieder geval geen opgespaarde data kwijt bent.

Heb je een BlackBerry of Windows Phone, dan zal je het helaas nog even zonder toegewijde app moeten stellen. Wel is er een desktop-applicatie beschikbaar die je dezelfde data laat zien als de app, en zelfs nog wat meer in detail treedt op het punt van je slaapritme. Toch is het gemak van een smartphone-app wel erg veel waard, en de Pulse aanraden aan iemand zonder iPhone of Android-toestel kan ik dan ook niet.

Update

Deze week is er een grote firmware-update binnengekomen op de Puse, die de werking van het apparaat moet verbeteren. Sinds deze update heb ik op het Android-toestel overigens geen synchronisatieproblemen gehad. Een ander groot voordeel: je kunt op de Pulse nu tot tien dagen terug swipen, waar dat voorheen twee dagen was. Handig!

Na drie weken met de Pulse rond te hebben gelopen, ben ik me steeds minder bewust van het feit dat het apparaatje aan mij riem hangt. Dit is natuurlijk een voordeel, maar het is me ook al twee keer gebeurt dat ik van broek wisselde en de Pulse in mijn broek achterliet. Gevolg, een halve dag waarop er dus geen activiteit gemeten wordt. Dit zou met een armband minder snel gebeuren.

Volgende week zal ik een definitieve conclusie trekken over de Pulse, de Withings-app en de levensvatbaarheid van Quantified Self.

Op de volgende pagina lees je mijn conclusie over de Withings Pulse na vier weken gebruik...

UPDATE WEEK 4

Na een maand de Pulse fulltime te hebben gebruikt, kan ik vol overtuiging zeggen dat dit apparaatje je op een vrij eenvoudige manier laat bijhouden hoe gezond je leeft. En als je het

ding consequent gebruikt (wat een peulenschil is want je hoeft hem alleen

maar aan je riem te clippen) krijg je al snel door waar je zwakke punten liggen. Kom je gemiddeld niet boven de 5000 stappen per dag? Dan weet je dat je minimaal het dubbele

moet gaan wandelen. Zie je dat je tijdens je slaap veel wakker wordt of onrustig bent? Misschien moet je dan toch wat minder tv kijken of suikers eten vlak voordat je in bed stapt.

Pulse synchroniseren

De manier waarop de Pulse met de iPhone synchroniseert is uitstekend. Indien Bluetooth aanstaat zorgt de app er eigenhandig voor dat de data wordt bijgewerkt. De compatibiliteit met Android laat nog wel wat te wensen over, want ik kreeg de afgelopen weken meerdere malen te maken met een foutmelding op de Pulse als ik handmatig wilde synchroniseren.

Ook voor het bijhouden van zaken als je gewicht en de verbrandde calorieën is de Pulse zeer nauwkeurig. Wel vereist dit wat extra toewijding van jouw kant, want je moet nog wel zelf iedere dag je gewicht invoeren en bij elke maaltijd via een externe app opgeven wat je eet. Het is een behoorlijk allround systeem, maar WIthings moet nog een behoorlijke stap maken wil Quantified Self een echte impact krijgen op ons leven.

Zo moet een dergelijk apparaat in mijn ogen ten alle tijden de staat van je lichaam bijhouden, en dan heb ik het dus ook over vitale zaken als hartslag, lichaamstemperatuur en bloeddruk. Daarbij moet je als gebruiker niet teveel tijd en energie in deze data hoeven te steken. Een horloge, smartphone of Pulse-achtig apparaat zou je met eenvoudige visualisaties of trillingen op de hoogte moeten brengen van de stand van zaken. Hoeveel energie heb ik nog? Wanneer moet ik naar bed? Heb ik teveel stress? Moet ik op mijn bloeddruk letten? Wordt het niet eens tijd om te gaan hardlopen? Ik wil dat een gadget in staat is mij deze zaken te melden als dat nodig is, zonder dat ik hier zelf moeite voor hoef te doen.

De Pulse zet hierin een goede eerste stap. Er is echter nog een lange weg te gaan voordat Quantified Zelf als een zesde zintuig in ons leven wordt geïntegreerd. Toch is het ook nu al rete interessant om met de Pulse rond te mogen lopen en iedere dag alle data tot me te nemen.

Withings Pulse

Prijs € 99,95

Afmetingen 43 x 22 x 8 millimeter

Gewicht 8 gram

Beeldscherm 128 x 32 pixels (oled)

Pluspunten

Mooi design

Klein en licht

Batterijduur

Hartslagmeter

Synchronisatie iPhone

Minpunten

Stofmagneet

Display moeilijk leesbaar in zonlicht

Synchronisatie Android

SCORE 8/10

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten