Microsoft Surface Laptop Go review - Stijlvol en compact

© PXimport

Microsoft Surface Laptop Go review - Stijlvol en compact

Geplaatst: 2 maart 2021 - 09:42

Aangepast: 17 november 2022 - 08:57

Redactie

De Surface Laptop Go is Microsofts lichtste en goedkoopste Surface Laptop. Deze stijlvolle, compacte en relatief betaalbare notebook is bedoeld voor dagelijks computerwerk. Maar is 'ie er ook echt geschikt voor? Wij zochten het uit en je leest het in deze Surface Laptop Go review.

Na de Surface Go 2, een kleine, relatief goedkope Windows-tablet die je door toevoeging van een magnetisch toetsenbord in een minilaptop omtovert, pakt Microsoft uit met een vergelijkbare laptopversie. De Surface Laptop Go is een compacte, lichtgewicht laptop voor dagelijks gebruik met bijna vierkant 3:2-aanraakscherm en een prijskaartje tussen 629 en 999 euro afhankelijk van de uitrusting.

De goedkoopste variant heeft maar 4 GB geheugen en slechts 64 GB eMMC-opslagruimte, met minder dan 32 GB vrije ruimte voor eigen bestanden. Die hardware-uitrusting is te beperkt om er volop Windows 10-applicaties mee te gebruiken. Je kunt er wel vlot mee op het internet surfen, video’s bekijken en eenvoudige applicaties draaien. Dankzij Windows 10 Home in S-modus gebeurt dit volgens Microsoft op een veilige, virusvrije manier.

Vermoedelijk is deze goedkopere versie vooral bedoeld voor een onderwijsomgeving, waarbij de belangrijkste toepassingen en data in de cloud opgeslagen worden. De duurste variant, ook met Windows 10 Pro, heeft een grotere 256GB-ssd en verschilt verder niet van de versie die wij testten: de middelste variant met Windows 10 Pro, tiendegeneratie Intel Core i5-processor, 8 GB geheugen en een ssd van 128 GB, waarop vlak na de ingebruikname nog 74 GB vrij is.

Design en scherm

De naar keuze ijsblauwe, platina- of zandkleurige behuizing bestaat uit twee stukken. De bovenkant, met het volwaardige chiclet-type toetsenbord en vijfvingerig aanraakvlak, is samen met de schermbeschermplaat uit aluminium vervaardigd. 

De basis bestaat uit polycarbonaat composiet harsmateriaal, versterkt met glasvezel. Dertig procent daarvan is gerecycled. Opvallend is dat ook het brede schermscharnier van dit materiaal is gemaakt; Microsoft heeft duidelijk alle vertrouwen in de robuustheid ervan. De Surface Laptop Go weegt slechts 1,11 kilo en is minder dan 1,6 centimeter dik.

Het 12,6inch-PixelSense-aanraakscherm (doorsnede 32 centimeter) met 3:2-beeldverhouding heeft een pixeldichtheid van 148 ppi. De schermranden zijn zeer smal, wat de slanke uitstraling nog versterkt. De schermkwaliteit is uitstekend, met heldere kleuren, een goede zwartweergave, maar verhoudingsgewijs kleine tekst, pictogrammen en andere items. 

Standaard is de tekstgrootte ingesteld op 100 procent. We vermoeden dat de meeste gebruikers er baat bij hebben dit naar 125 procent te vergroten. Uiteraard past er dan wel minder informatie op het relatief kleine scherm, maar wij vonden deze instelling in elk geval aangenamer om mee te werken.

© PXimport

Aansluitingen en beveiliging

Naast de bedrijfseigen Surface Connect-aansluiting heeft deze kleine Microsoft-laptop gelukkig ook usb-a- en usb-c-poorten (de laatste met ondersteuning voor laden en voor de DP Alt-modus, zodat je met één kabel een extern usb-c-scherm kunt aansluiten). Een analoge 3,5mm-audiopoort is eveneens van de partij. De wifi-chip ondersteunt al de eerste ‘wave’ van de snellere wifi 6.

Aandachtspuntje: de magnetische koppeling van de Surface Connect-poort, ook wel bekend als de 40-pin Microsoft SurfLink-connector, gaf althans bij ons testexemplaar niet steeds een betrouwbare koppeling: meer dan eens moesten we het stekkertje van de 39W-voedingsadapter extra aandrukken om het laden daadwerkelijk te starten. Gelukkig zit er wel een kleine witte led op de zijkant van de magnetische stekker, dus je ziet het direct als de lader niet goed is aangesloten.

Bij de twee duurdere varianten is er een Windows Hello-compatibele vingerafdruksensor geïntegreerd in de stroomtoets die je terugvindt in de bovenste smalle rij functietoetsen, tussen de PgDn- en Del-toetsen in. Je start de laptop met één toetsdruk en logt tegelijk in bij Windows 10 (OneTouch inloggen). Dit werkte bij ons altijd vlot: vanuit de slaapstand volstond ook na veel testen bijvoorbeeld altijd één druk op de stroomknop om Windows veilig te openen.

Die Fingerprint Power Button werkt samen met de tpm2.0-beveiligingschip, die bij deze laptops in de firmware geïntegreerd is en niet in een aparte (veiligere) hardwarechip. Zakelijke en projectversies, bedoeld voor bedrijven en grotere organisaties, kunnen wel worden besteld met een hardwarematige beveiligingschip (en met tot 16 GB ram).

© PXimport

Prestaties en conclusie

Microsoft geeft geen details over het type accu, maar vermeldt een gemiddelde gebruiksduur tot 13 uur. We vermoeden dat die cijfers haalbaar zijn bij niet al te belastende taken en wanneer de helderheid van het scherm niet te hoog ingesteld is. Microsoft testte dit bij 150 nits, wat iets te donker is om praktisch mee te werken.

In de meer realistische UL Futuremark kantoortaken-batterijbenchmark, waarbij we het scherm op halve helderheid instellen, noteerden wij een autonomie van 11,5 uur. In de video-batterijbenchmark hield de Surface Laptop Go het 9,5 uur vol. En zelfs in de zeer belastende gamebenchmark stopte de accu pas na bijna 2,5 uur. Dit zijn behoorlijk goede autonomiecijfers, zeker als we rekening houden met hoe plat en licht deze laptop is.

De algemene prestaties zijn wat je bij deze hardware mag verwachten. De ssd is niet van de snelste, maar blijft uiteraard krachtiger dan een klassieke harde schijf.

De Microsoft Surface Go 2 is al met al een mooie, lichte en slanke laptop met voldoende aansluitingen die voor dagelijks gebruik echt voldoende krachtig is. Voor hetzelfde geld vind je bij andere fabrikanten misschien even krachtige laptops, maar die zullen vaak groter en zwaarder zijn. Vergelijkbaar slanke laptops zijn meestal duurder.

8,0

ONS OORDEEL

Microsoft Surface Laptop Go

Pluspunten

Slank design

Uitstekend scherm

Usb-c met laadfunctie en DP Alt-modus

Minpunten

Relatief trage ssd

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000