FaceTime en App Store komen naar de Mac

FaceTime en de App Store worden beschikbaar op de Mac. Mac-gebruikers kunnen bellen met iPhone-gebruikers en in de App Store apps kopen of downloaden. Daarnaast introduceert het bedrijf Mac OS X Lion en zowel een 11,6 inch als een 13,3 inch MacBook Air. Dit heeft Apple op het href="http://macworld.nl/a/22054682/wordt-mac-os-x-lion-op-het--back-to-the-mac--evenement-geintroduceerd.html">Back to the Mac-evenement</a> bekend gemaakt.

Apple heeft zoals verwacht Mac OS X Lion aangekondigd. Bij het ontwikkelen van Lion is volgens Apple inspiratie opgedaan uit iOS. Zo wordt het mogelijk om gebruik te maken van multitouch bewegingen. Dit wordt volgens Steve Jobs een belangrijke functionaliteit op de Mac. De multitouch functionaliteiten zijn bedoeld voor een multitouch trackpad, Magic Mouse of Magic Trackpad. Jobs benadrukt dat touchscreens bedoeld zijn om horizontaal te liggen. Hierdoor zijn de schermen minder geschikt voor laptops en desktop computers. Het nieuwe OS moet in de zomer van 2011 beschikbaar zijn.

App Store

Ook liet Jobs in de demo van Lion de App Store zien. Deze moet binnen 90 dagen beschikbaar zijn voor Snow Leopard. De apps die hierin werden getoond konden full screen worden bekeken. Daarnaast onthouden de apps wat je aan het doen bent zodra je hem afsluit, waardoor de software de volgende keer op daar verder gaat. Het is overigens niet de bedoeling dat de apps for de Mac alleen beschikbaar worden in de App Store. De apps worden na het downloaden automatisch geïnstalleerd en geüpdatet.

De apps worden verzameld in Launchpad, dat met de iPad vergelijkbare bureaubladen levert. Het is mogelijk om op meerdere bureaubladen een app te hebben draaien. Met Mission Control kun je vervolgens overzicht krijgen over de verschillende apps die je hebt open staan.

iLife ‘11

iLife ’11 bestaat uit iPhoto ’11, GarageBand ’11 en iMovie ’11. iPhoto heeft een aantal nieuwe functionaliteiten zoals een full screen mode. Deze functie lijkt overigens op iOS. Daarnaast is er een facebook-integratie aangebracht waardoor je foto’s eenvoudig op Facebook kan plaatsen. Ook het mailen van foto’s is verbeterd. Ook iMovie is uitgerust met nieuwe functionaliteiten. Zo heeft de applicatie een People Finder gekregen, waarmee je videobestanden kunt opzoeken waarin mensen worden vertoond.

Daarnaast zijn er vijftien thema’s beschikbaar waarmee je movie trailers kunt maken. GarageBand ’11 krijgt onder andere Flex Time, Groove Matching, nieuwe gitaarversterkers en nieuwe piano- en gitaareffecten. Met Groove Matching kun je een audiotrack benoemen tot groove track. Hierdoor wordt het ritme van het instrument, bijvoorbeeld de drums, toegepast op alle andere instrumenten.

FaceTime

FaceTime komt naar de Mac. Hierbij kan gebeld worden met mensen die gebruik maken van een Mac, maar ook met iPhone-gebruikers. Iemand bellen kan door simpelweg op een contactpersoon te klikken. Het videogesprek dat volgt kan full screen worden bekeken. De beta van FaceTime wordt vandaag of morgen beschikbaar gesteld.

Tot slot heeft Apple twee nieuwe MacBook Air’s aangekondigd. Het gaat om een 13.3 inch en 11,6 inch laptop, beide uitgerust met een LED-backlit beeldscherm. De 13,3-inch variant heeft een beeldscherm met een resolutie van 1440x900 en de 11,6 inch een resolutie van 1366x768. Daarnaast zijn beide laptops uitgerust met een Core 2 Duo processor, 2GB intern geheugen en een NVIDIA GeForce 320m videokaart. De 13,3 inch laptop is op de dikte plek 2,8 cm dik en op de dunste plek 1,73 cm. De 13,3 inch variant weegt 1,3 kilo en de 11,6 inch 1,04 kilo. De MacBook Air’s hebben uiteraard een FaceTime-camera.

Flash

Voor de opslag wordt gebruik gemaakt van flash geheugen. Het gaat hierbij om flash geheugen op het moederbord. Met de 13,3 inch laptop kun je volgens Jobs 7 uur draadloos internetten of hem 30 dagen standby laten staan. Met de 11,6 inch is dit 5 uur. De trackpad van de apparaten is van glas en ze hebben stereo speakers gekregen.

De 11,6-inch MacBook Air gaat in de Verenigde Staten 999 dollar kosten. Deze is dan uitgerust met 64GB aan flash geheugen. Voor 1199 dollar wordt de laptop uitgerust met 128GB. De 13,3 inch variant is beschikbaar voor 1299 dollar met 128GB en 1599 dollar voor 256GB.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000