ID.nl logo
Apple’s nieuwe MacBook Air heeft een groter 15inch-scherm
Huis

Apple’s nieuwe MacBook Air heeft een groter 15inch-scherm

De nieuwe Apple MacBook Air heeft voor het eerst een schermformaat van 15,3 inch. Voorgaande modellen hadden kleinere schermen van maximaal 13,6 inch. Apple presenteert ook een Mac Pro 2023, een Mac Studio 2023 en toont de nieuwste macOS-versie (macOS 14). Dit wil je weten over de computeraankondigingen.

De nieuwe Apple-computers zijn voorgesteld op Apple’s jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC op het hoofdkantoor in de Verenigde Staten. Goed om te weten is dat de computers binnenkort in de Nederlandse (web)winkels komen te liggen. Hieronder vind je allereerst de verkrijgbaarheid en adviesprijzen van de computers.

Lees ook: iOS 17, iPadOS 17, watchOS en tvOS aangekondigd: dit is er nieuw

De MacBook Air (15 inch) is verkrijgbaar vanaf 13 juni en kost als goedkoopste uitvoering 1599 euro. Je kunt de laptop in verschillende kleuren kopen. Voor de Mac Pro 2023 betaal je minimaal 8399 euro als deze computer vanaf 13 juni te koop is. De duurste uitvoering is veel duurder en echt gericht op grafische experts die de computer voor hun veeleisende werk nodig hebben. Iets minder veeleisend, maar nog steeds op zoek naar een extreem krachtige computer? De Mac Studio 2023 is ook verkrijgbaar vanaf 13 juni en kost als instapmodel 2429 euro. Aan de meest uitgebreide versie hangt wel een veel hoger prijskaartje.

MacBook Air 15,3 inch

De MacBook Air is Apple’s goedkoopste laptop en een minder geavanceerde variant op de MacBook Pro. Traditioneel heeft de MacBook Air ook een kleiner scherm dan de Pro, die er nu met schermen van 14 en 16 inch. De Air beschikt over een 13,6inch-scherm, maar krijgt nu ook een 15,3inch-uitvoering. Die is volgens Apple bedoeld voor wie een lichtgewicht laptop met een groter scherm zoekt en niet per se de krachtigste specificaties van nu nodig heeft. Voor die doelgroep is en blijft de Pro-serie te koop.

De nieuwe MacBook Air (15,3 inch) is te koop in verschillende kleuren.

De grotere MacBook Air doet qua ontwerp en specificaties veel denken aan de kleinere versie (die ook gewoon te koop blijft). Zo heeft hij een door Apple ontwikkelde M2-processor, een vingerafdrukscanner bij het toetsenbord en een magnetische MagSafe-oplaadaansluiting. De laptop is slechts 11,5 millimeter dik, heeft een hoofdtelefoonaansluiting en twee usb-c-poorten met Thunderbolt 4-ondersteuning. Je kunt er de laptop dus mee opladen, maar ook een extern scherm verbinden, snel data overzetten en meer. Volgens Apple gaat de accu tot achttien uur mee voordat je de oplader moet bakken. In vergelijking met ‘de snelste MacBook Air met Intel-chip’ is het nieuwe, 15inch-model twaalf keer sneller. Althans, dat meldt Apple. Maar die MacBook Air met Intel-chip is al jaren oud, dus het is niet gek dat het nieuwste model een stuk sneller is.

Het scherm van de laptop kan volgens Apple ook lekker fel, zodat je er zonder problemen op kunt werken in de trein of op een goed verlicht kantoor. In het scherm zit bovenin een kleine uitsparing voor de Full-HD-webcam. Zo kun je in hoge resolutie videobellen met vrienden en collega’s. Prettig is en blijft dat de MacBook Air passief gekoeld wordt en daarom geen ventilator heeft. En dus niet zoemt. De MacBook Air 15,3 inch beschikt over maximaal 24 GB werkgeheugen en een ssd van maximaal 2 TB. Het instapmodel heeft minder werk- en opslaggeheugen en kost 1599 euro.

Mac Pro 2023

Met een nieuwe Mac Pro wil Apple grafisch experts op hun wenken bedienen. De computer is nog steeds vrij groot en oogt van de buitenkant identiek aan de oudere versie met een Intel-processor. Het ‘kaasrasp’-ontwerp is behouden, tot vreugde van de een en chagrijn van de ander. Het is de eerste grote Mac Pro-update in vier jaar tijd. En dat merk je. In het nieuwe model zit een splinternieuwe en razendsnelle Apple M2 Ultra-processor. Die bestaat in feite uit twee aan elkaar gekoppelde M2 Max-processors. En die zijn los al heel krachtig. Zo zit er één M2 Max in de nieuwe Mac Studio. De Mac Pro (2023) is dus een beest van een computer.

Rechts de Mac Pro, naast een los verkrijgbare Apple-monitor

De computer heeft daarom ook veel geavanceerde aansluitingen. Denk aan acht Thunderbolt 4-poorten om schermen op aan te sluiten of data over te zetten en zes open PCIe 4.0-sloten. Daar kun je als professionele fotograaf bijvoorbeeld SDI-kaarten van camera’s op aansluiten. Ook is de computer voorzien van de nieuwste snufjes, zoals wifi 6E en bluetooth 5.3. Het geheugen van de Mac Pro (2023) is maximaal 192 GB groot. Met die specificaties lijkt geen programma te zwaar. Met de Mac Pro (2023) kun je bijvoorbeeld films in elkaar zetten of games ontwikkelen, zo verklaart Apple.

Een projectie van de binnenkant van de nieuwe Mac Pro.

Het prijskaartje vanaf 8399 euro maakt direct duidelijk dat deze computer niet voor de doorsnee consument bedoeld is. Iets dat ook geldt voor de goedkopere en vernieuwde Mac Studio, die we hieronder uitleggen.  

Mac Studio 2023

Apple komt met een nieuwe Mac Studio, zijn desktopcomputer voor mensen die er hele zware taken op uitoefenen. Bijvoorbeeld tv-programma’s ontwikkelen, aldus Apple zelf. De nieuwe Mac Studio draait in de goedkopere versie op een Apple M2 Max-processor die volgens het bedrijf 25 procent sneller is dan de M1 Max uit de vorige Mac Studio. Een duurdere Mac Studio-variant heeft een compleet nieuwe M2 Ultra-processor, die als gezegd als het ware bestaat uit twee aan elkaar gekoppelde M2 Max-chips. Ook de Mac Studio kan geleverd worden met maximaal 192 GB geheugen – evenveel als de Mac Pro (2023). Dat is vijftig procent meer dan zijn voorganger.

Rechts de vierkante Mac Studio, naast een los verkrijgbare Apple-monitor

Als gezegd start de Mac Studio (2023) bij 2429 euro. Hiermee is hij weliswaar goedkoper dan de Mac Pro (2023), maar blijft hij waarschijnlijk buiten jouw bereik. Dat is niet erg, want Apple verkoopt andere computers die een veel logischere keuze zijn voor jou als consument. Denk aan de compacte, krachtige en betaalbare Mac Mini en de iMac – een computer met ingebouwd beeldscherm van 24 inch. Lees hier onze review van de Mac Mini of hier onze iMac-review.

macOS 14

Naast nieuwe computers presenteert Apple ook de nieuwste versie van zijn computerbesturingssysteem. Dat is macOS 14. Deze software staats straks standaard op de drie nieuwe computers en komt als gratis update beschikbaar voor moderne bestaande Macs, MacBooks en iMacs. Apple noemt macOS 14 ‘Sonoma.’ Een in het oog springende vernieuwing zijn widgets, als het ware interactieve blokken die je kunt plaatsen op het startscherm van je laptop of computer. Zo zie je snel het weer, de tijd of notities, om maar een paar voorbeelden te geven.

Widgets in macOS 14.

macOS 14 krijgt ook een gaming modus, die eenmaal ingeschakeld de processor (cpu) en grafische processor (gpu) instructies geeft om prioriteit te geven aan de rekenkracht voor de game die je speelt. macOS 14 krijgt daarnaast bewegende screensavers, die het scherm van je laptop of computer opfleuren. Deze functie is optioneel, dus je kunt ook blijven kijken naar een zwart scherm. Wie videobelt, kan in macOS 14 straks kiezen voor Augmented Reality-effecten die je achtergrond beïnvloeden. Zo kun je jezelf professioneler in beeld brengen door de slides van je PowerPoint-voorstelling schuin achter je te projecteren, bijvoorbeeld.

Apple brengt binnenkort een testversie uit van macOS 14 om foutjes te ontdekken en op te lossen. De definitieve update verschijnt vermoedelijk in het najaar voor alle bezitters van een moderne Mac, MacBook en iMac.

▼ Volgende artikel
Zo houd je je caravan of camper schoon – vóór, tijdens en na de vakantie
© Maya - stock.adobe.com
Huis

Zo houd je je caravan of camper schoon – vóór, tijdens en na de vakantie

Op vakantie met de camper of caravan? Dan wil je vooral genieten van de vrijheid en zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan huishoudklusjes. Hoeft ook niet: met een beetje voorbereiding, wat slimme hulpmiddelen en een paar kleine dagelijkse routines blijft alles fris. En dat betekent ook: geen monsterschoonmaakklus bij thuiskomst dus. Als dat geen ontspannen vooruitzicht is!

🚐 Dit artikel in het kort

Schoonmaken tijdens de vakantie: niet de favoriete hobby van de meeste mensen. Tegelijkertijd is het wel lekker wanneer het in je caravan of camper een beetje fris blijft. In dit artikel lees je: 🚐 Hoe je zorgt dat je met een schone en opgeruimde caravan op pad kunt. 🚐 Wat je onderweg kunt doen om de boel een beetje bij te houden. 🚐 Hoe je de grote schoonmaak na je vakantie zo efficiënt mogelijk kunt aanpakken.

Lees ook: Brug te laag? Bocht te krap? Met campernavigatie verloopt je reis wél probleemloos

🧳Dit doe je voor vertrek

Een goede start begint met een schone basis én de juiste spullen aan boord. Door je camper of caravan voor vertrek al goed schoon te maken, bespaar je jezelf tijdens je reis een hoop werk. Maak het aanrecht, de koelkast en het kookgedeelte schoon, stofzuig de vloer en neem kastjes en oppervlakken af met een vochtige doek. Ook ramen en spiegels kun je beter alvast schoonmaken: onderweg kan stof er zich dan minder makkelijk aan hechten.

Check daarnaast het toiletgedeelte. Spoel het chemisch toilet door, vul het reservoir met toiletvloeistof en neem een extra navulling mee. Reinig toiletpot en deksel grondig. Nu blijft het onderweg alleen nog maar een kwestie van bijhouden.

Pak vervolgens de juiste schoonmaakspullen in voor onderweg:

☐ Compacte handstofzuiger of kruimeldief (liefst op accu)
☐ Microvezeldoeken en een droge trekker
☐ Setje (liefst biologisch afbreekbare) schoonmaakmiddelen (voor keuken, sanitair en vloeren)
☐ Mobiele lagedrukreiniger met watertank
☐ Vuilniszakken
☐ Bezem of stoffer en blik

Houd het opgeruimd

Alle schoonmaakspullen in een opbergbox
Huh? Een lágedrukreiniger?

Van hogedrukreinigers hebben de meeste mensen wel gehoord, maar wat is een lagedrukreiniger? Kort gezegd: een draagbaar reinigingsapparaat dat water onder lage druk uitspuit. In tegenstelling tot een hogedrukreiniger gebruikt hij minder kracht, waardoor hij geschikt is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen, fietsen, textiel of je camper of caravan. De meeste modellen hebben een ingebouwde watertank, zodat je geen kraan of tuinslang nodig hebt. Daardoor kun je hem ook onderweg gebruiken – bijvoorbeeld op een parkeerplaats, camping of bij het strand. Denk aan het afspoelen van modder, zand, vogelpoep of insecten. Omdat de druk laag is, loop je minder risico op beschadigingen of weggespoten lak of kitranden.

🏖️ Dit doe je onderweg

Ook op vakantie is het prettig als je je huis op wielen fris houdt. Regelmatig even schoonmaken voorkomt dat vuil zich ophoopt en maakt de eindschoonmaak makkelijker.

Vloeren en oppervlakken

Gebruik een handstofzuiger om zand en kruimels dagelijks weg te halen. Houd een doekje en wat allesreiniger bij de hand voor gemorste drankjes of vlekken. Leg een matje bij de ingang en neem vieze schoenen buiten al af, zodat je geen modder of zand naar binnen loopt.

Keuken en badkamer

Werkbladen maak je schoon na elk gebruik. De gootsteen en kraan kun je afnemen met een vochtige doek. In de badkamer is het belangrijk om na elke douchebeurt overtollig water weg te trekken en oppervlakken droog te maken met een microvezeldoek. Zo voorkom je kalkaanslag en schimmel.

Ventileren en luchten

Zorg dagelijks voor frisse lucht in het voertuig, vooral in de natte ruimte. Laat ramen of dakluiken even open staan om condens en vocht af te voeren.

Toilet bijhouden

Leeg de toiletcassette op tijd en maak hem ook af en toe schoon vanbinnen met water en een beetje azijn of toiletvloeistof. Zo blijft het fris én voorkom je verstoppingen.

©Kärcher

🏡 Dit doe je als je weer thuis bent

Ben je weer thuis, maak dan zo snel mogelijk schoon – zodat je caravan of camper meteen weer 'vertrekklaar' is. Haal eerst alle losse spullen uit het voertuig. Zo kun je meteen uitzoeken wat weg kan. Gooi afval weg en haal de koelkast leeg en maak hem schoon. Laat de deur van de koelkast openstaan om geurvorming te voorkomen.

Bekleding en textiel

Banken en stoelen zijn vaak intensief gebruikt. Met een vlekverwijderaar kun je – de naam zegt het al – vlekken verwijderen; is dat niet nodig, gebruik dan een textielverfrisser in sprayvorm om alles weer lekker fris te laten ruiken. Laat alles goed drogen, het liefst buiten bij warm weer, om schimmel te voorkomen.

Kasten, keuken, douche en wastafel

Kasten, plankjes en tafelbladen neem je af met een vochtige doek en mild schoonmaakmiddel. De keuken, inclusief fornuis en randen, maak je eenvoudig vetvrij met een stoomreiniger. Die werkt ook goed op kalkaanslag in de douche en op kranen.

Toilet reinigen na de reis

Spoel het toilet grondig door en maak het volledig leeg. Reinig ook het afsluitrubber en laat de cassette goed drogen voordat je die weer opbergt.

Vloeren en hoekjes

Gebruik een stofzuiger met kierenmondstuk om kruimels, zand en stof uit de vloer en hoekjes te halen. Controleer ook de ruimte onder banken en bedden.

Buitenkant van camper of caravan

Gebruik een hogedrukreiniger om vuil van de buitenkant te verwijderen. Werk eventueel met een zachte wasborstel op een telescoopsteel om makkelijk bij het dak te kunnen. Insectenresten, straatvuil en vogelpoep verwijder je het best zo snel mogelijk om vlekken te voorkomen.

©maho


▼ Volgende artikel
Dit moet je doen als je je Chromebook niet meer aan krijgt
Huis

Dit moet je doen als je je Chromebook niet meer aan krijgt

Heb je een Chromebook die niet meer opstart? Geen paniek. Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om het apparaat weer tot leven te wekken. In veel gevallen is het probleem namelijk eenvoudiger op te lossen dan je denkt.

Als je Chromebook opeens niet meer aangaat, valt dit te proberen:

  • Verwijder eventuele accessoires en dongels
  • Maak de oplaadpoort schoon
  • Staat het scherm wel aan?
  • Probeer een andere kabel
  • Controleer de batterij
  • Maak gebruik van de Powerwash

Ook interessant: Chromebook en Chromebook Plus: dit zijn de verschillen

Chromebooks staan bekend om hun gebruiksgemak en scherpe prijs, en inmiddels kunnen ze ook prima offline functioneren. Maar daar heb je weinig aan als het apparaat niet opstart. Reageert je Chromebook nergens meer op? Met deze tips vergroot je de kans dat hij toch weer meewerkt.

Koppel accessoires en dongels los

Begin bij het begin: haal alle randapparatuur uit de poorten. Denk aan usb-sticks, externe muizen of dongels. Soms zorgt een aangesloten apparaat voor een stroomprobleem of een storing, waardoor de Chromebook niet goed opstart. Doet hij het na het loskoppelen weer? Sluit de accessoires dan stuk voor stuk opnieuw aan om te ontdekken welk onderdeel de boosdoener is.

Maak van je Chromebook een alleskunner met een handige dongel.

Breid eenvoudig je aansluitmogelijkheden uit!

Reinig de oplaadpoort

Een verstopte usb-poort kan ook roet in het eten gooien. Stof of vuil belemmert soms het contact tussen kabel en apparaat. Een spuitbus met perslucht is ideaal om de poort schoon te blazen. Heb je die niet bij de hand, dan kun je ook voorzichtig een plastic tandenstoker of een wattenstaafje met een beetje isopropylalcohol gebruiken. Vermijd houten stokjes, die kunnen splinters achterlaten.

Controleer of het scherm werkt

Lijkt het alsof de Chromebook niets doet? Check dan eerst of het scherm überhaupt aanstaat. Het kan gebeuren dat iemand voor de grap de helderheid op het minimum heeft gezet. Druk een paar keer op de helderheidstoets om te zien of het beeld terugkomt. Nog steeds niets? Sluit het apparaat dan eens aan op een extern scherm om te testen of de Chromebook wel signalen afgeeft.

©Google

Gebruik een andere kabel

Geen resultaat? Probeer dan een andere usb-c-kabel. Misschien ligt het simpelweg aan een defecte oplader. Als het ledlampje aangaat bij het aansluiten van een andere kabel, weet je dat het apparaat stroom krijgt. Voor de zekerheid kun je ook een ander stopcontact proberen, al is dat zelden de oorzaak.

Check de accu

Brandt het lampje, maar weigert de Chromebook alsnog dienst, dan zou de accu weleens defect kunnen zijn. In sommige gevallen kun je die zelf vervangen, maar let op: je garantie vervalt dan meestal. Het is verstandiger om contact op te nemen met de verkoper of fabrikant. Als dat niets oplevert, kun je overwegen om een reparatiespecialist in te schakelen.

©Tada Images - stock.adobe.com

Voer een Powerwash uit

Als je Chromebook nog wel opstart maar niet goed functioneert, kan een zogenoemde Powerwash uitkomst bieden. Dit is een fabrieksreset die alle gegevens wist en het systeem schoon herstart. Zorg dus dat je belangrijke bestanden vooraf veiligstelt, bijvoorbeeld in de cloud. Zo geef je je Chromebook mogelijk een tweede leven, zonder nieuwe aan te hoeven schaffen.

Zo werkt een Powerwash:
  • Zet de Chromebook aan
  • Druk tegelijk op Ctrl+Alt+Shift+R
  • Klik op 'Opnieuw opstarten'
  • Kies in het volgende scherm voor Powerwash en klik op Doorgaan
  • Volg de instructies en bevestig de reset
  • Na afloop start je de Chromebook opnieuw op en log je in met je Google-account

Alles geprobeerd?

Hopelijk helpt dit en kun je na het uitvoeren van één van deze stappen weer gebruikmaken van je Chromebook. Zo niet en ben je van plan een nieuwe Chromebook te kopen, dan is het handig om te weten wat bijvoorbeeld de verschillen zijn tussen een normale en Plus-variant. Daarnaast gaven we eerder al wat tips over het kopen van zo'n laptopvervanger en kun je hier lezen wat vijf goede opties voor een redelijk betaalbare prijs zijn.