Apple vernieuwt MacOS: dit is er verbeterd

© PXimport

Apple vernieuwt MacOS: dit is er verbeterd

Laptops & ultrabooks

Geplaatst: 7 juni 2021 - 17:21

Aangepast: 14 december 2022 - 10:25

Joris Peterse

Tijdens de Apple WWDC heeft Apple de nieuwste versie van MacOS gepresenteerd: het besturingssysteem voor de Mac en MacBook. MacOS 12, met de naam MacOS Monterey maakt werken met een Mac en een iPad makkelijker.

Ontwikkelaarsconferentie WWDC werd geopend met een Keynote van Apple, waarin alle nieuwe apps en besturingssystemen worden uitgelicht. Naast MacOS Monterey presenteerde Apple iOS 15 (het besturingssysteem van de iPhone), iPadOS 15 en watchOS 8.

MacOS Monterey

De opvallendste vernieuwing van MacOS 12 zit in de samenwerking met het nieuwe iPadOS 15. Dankzij de universal control-functionaliteit kun je eenvoudig aan je project op de Mac doorwerken op de iPad, of vice versa. Het is zelfs mogelijk om hierbij dezelfde muis en toetsenbord te gebruiken. Hiermee verkleint Apple de grenzen tussen de verschillende apparaten en laat het zien dat ze graag de tablet als volwaardig laptop-alternatief willen neerzetten.

Ook het delen van bestanden tussen beide apparaten is eenvoudiger geworden: je kunt gewoon drag and drop gebruiken om bestanden van het ene apparaat op de andere te slingeren.

© PXimport

AirPlay en meer

Ook brengt Apple (eindelijk) AirPlay naar de Mac, zodat je foto’s en video’s ook naar het scherm van je Mac kunt brengen. De Opdrachten-functionaliteit (Shortcuts) maakt ook zijn intrede op de Mac. Deze functionaliteit, die je misschien kent van de mobiele apparaten, maakt het mogelijk om zelfgemaakte geautomatiseerde taken uit te voeren. Op gezette tijden en momenten, of met de druk op een knop. Bijvoorbeeld om je locatie naar een contactpersoon te sturen op een gezette tijd.

Een Safari-opfrissing zorgt ervoor dat de browser wat moderner oogt en trackers meer moeite hebben om gegevens over je te verzamelen. Ook is het mogelijk tabbladen te groeperen.

De nieuwe Focus-optie zorgt ervoor dat je zo ongestoord mogelijk op de Mac aan de slag kunt, door meldingen en andere afleidingen te verbergen.

© PXimport

MacOS Monterey uitproberen

Wanneer de nieuwe versie van MacOS precies uitgerold wordt is nog niet bekend. Wel heeft Apple een betaversie uitgegeven. Deze kun je via https://developer.apple.com op je eigen Mac(Book) uitproberen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000