Sinds de invoering van een abonnementsmodel door Adobe is Photoshop niet meer de beste keus voor gebruikers die af en toe een foto willen bewerken. Gelukkig zijn er goede Photoshop-alternatieven, we geven je een paar opties voor de Mac.

GIMP

GIMP is een gratis programma dat al jaren beschikbaar is voor zowel PC als Mac. Je kunt GIMP downloaden vanaf www.gimp.org. Klik op Download en kies vervolgens voor Download GIMP directly.

Met GIMP kun je bijna alles wat je met Photoshop ook kunt en je hebt tientallen gereedschappen tot je beschikking. Het grootste nadeel is dat het programma er een beetje rommelig uitziet en geen echte Mac-feel heeft. Ook crasht het programma af en toe.

PRIJS: Gratis

www.gimp.org

GIMP is gratis, maar oogt een beetje rommelig.

© PXimport

Affinity Photo

Ben je bereid iets te betalen voor je bewerkingsprogramma, kies dan voor Affinity Photo. Het programma haal je uit de App Store voor vijftig euro en voelt als een compleet en intelligent Mac-programma.

Het mooie is dat Affinity Photo gewoon PSD-bestanden kan openen en je dus verder kunt werken aan projecten die je met Photoshop hebt gemaakt. De hoeveelheid opties zijn enorm en het is eigenlijk raar dat het programma zo goedkoop is, Affinity Photo voelt écht als een volwassen concurrent van Photoshop.

PRIJS: € 49,99

affinity.serif.com

Pixelmator

Pixelmator was altijd het beste alternatief voor Photoshop omdat het veel goedkoper was. Maar sinds de komst van Affinity Photo lijkt de prijs van dertig euro een beetje heftig. Het programma kan net als Affinity Photo PSD-bestanden inlezen en is iets makkelijker in gebruik dan Affinity Photo.

Het programma is ook voor iOS verkrijgbaar voor 4,99 euro. Je kunt projecten die je met de iOS-versie hebt gemaakt vervolgens weer openen in de Mac-versie. Pixelmator ziet er verder erg goed uit en werkt soepel. Ben je op zoek naar een goedkoop alternatief en heb je niet alle functies van Affinity Photo nodig, kies dan voor Pixelmator.

PRIJS: € 29,99

www.pixelmator.com

Pixelmator is een prima programma voor weinig geld.

© PXimport

Sketch

Waar Affinity Photo en Pixelmator echt gericht zijn als vervanging voor Photoshop, is het Nederlandse Sketch een vervanging voor Illustrator. Het programma richt zich voornamelijk op het maken van icons, websites en interfaces.

Niet alleen vector-bestanden zijn overigens met Sketch te maken, het programma kan ook foto's importeren en je kunt simpele bewerkingen toepassen. Uiteraard kun je een compleet website-design met één druk op de knop exporteren als losse onderdelen. Met de gratis app Sketch Mirror kun je bovendien het design van je gemaakte website of app meteen testen op een iPhone of iPad.

PRIJS: € 116,46

www.sketchapp.com

Met Sketch maak je gemakkelijk designs van websites en apps.

© PXimport

Photoshop Express Editor

Als je echt alleen simpele dingen aan je foto wilt bewerken, dan kun je ook voor Photoshop Express Editor kiezen. Dit programma werkt vanuit je browser door naar www.photoshop.com te navigeren en voor Tools / Photoshop Express Editor te kiezen. Je kunt helaas alleen JPG-bestanden bewerken.

Tik op Upload Photo en je foto wordt in je browser geladen. Links zie je de verschillende gereedschappen. Je kunt rode ogen weghalen, een afbeelding vergroten of verkleinen of bijvoorbeeld de witbalans aanpassen. Voor je iPad en iPhone heeft Adobe overigens Photoshop Express, deze app is iets uitgebreider maar ook gratis.

PRIJS: Gratis

www.photoshop.com

Photoshop Express Editor is een programma dat je vanuit de browser kunt bedienen.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000