Beste lichte laptops getest - Draagbare computerkracht

© PXimport

Beste lichte laptops getest - Draagbare computerkracht

Laptops & ultrabooks

Geplaatst: 17 augustus 2020 - 06:54

Aangepast: 17 november 2022 - 10:40

Redactie

We testen zes dunne laptops die bedoeld zijn voor algemeen computerwerk. De fabrikanten slagen erin een grote waaier aan opties in zeer draagbare behuizingen te stoppen. De tijd is voorbij dat je bij een slanke laptop veel compromissen moet sluiten op het gebied van de prestaties. Dit zijn zes van de beste lichte laptops van het moment.

De tijd dat slanke laptops omwille van de doorgedreven miniaturisering duur en traag waren, ligt al lang achter ons. De voor deze test ingestuurde ultradraagbare computers presteren allemaal goed tot uitstekend. Dat is niet alleen te danken aan nieuwe energiezuinige en toch krachtige mobiele chipsets, maar ook aan de ssd die in elk van de geteste apparaten aanwezig is. Ssd’s zijn nu eenmaal veel sneller en heel wat energiezuiniger dan harde schijven. Ze zijn natuurlijk nog altijd iets duurder, reden waarom fabrikanten niet altijd de allersnelste soorten ssd’s gebruiken in hun laptops. Maar zelfs die presteren veel beter dan een traditionele harde schijf.

Draagbaarheid is op zich natuurlijk geen technisch criterium, maar een laptop die onder de anderhalve kilogram weegt, niet veel groter is dan een A4’tje en niet dikker dan pakweg 1,4 cm neem je gemakkelijk overal met je mee. De lichtste laptop in deze test weegt zelfs iets minder dan een kilogram, de zwaarste is 1,38 kilogram. Alle apparaten op één na hebben een recente mobiele processor van Intel. Huawei leverde een laptop met een AMD-processor. Dit maakt een lagere verkoopprijs mogelijk dan bij Intel-gebaseerde notebooks, maar je levert volgens onze metingen niet merkbaar in op prestaties of stabiliteit. T

wee laptops hebben een traditioneel scherm. Van de vier met aanraakscherm zijn er twee met een volledig openklappend scherm, zodat je ze ook als Windows-tablet kunt gebruiken. Bij die twee laptops (HP Dragonfly en Lenovo Yoga) wordt niet toevallig ook een stylus meegeleverd, zodat je op het scherm kunt schrijven en tekenen. Lenovo slaagde er zelfs in om zijn stylus een rustplaats te geven achteraan in de dunne behuizing. Op die manier raak je de pen minder snel kwijt.

Alle laptops zijn uiteraard uitgerust met een webcam, maar Huawei en Lenovo voegen een fysieke privacyfunctie toe, zodat je de camera niet zelf hoeft af te plakken met een stukje plakband. HP heeft op zijn beurt weer een optioneel scherm met een ingebouwd privacyfilter, zodat omstaanders niet kunnen meegluren. Die dure optie ontbrak bij ons testsysteem, maar als je het nodig hebt weet je dat ze er is.

© PXimport

Acer Swift 3

© PXimport

De Swift 3-laptops met Windows van Acer zijn naar keuze verkrijgbaar met een 13,5inch-scherm (2256 × 1504 pixels, ips VertiView) met een beeldverhouding van 3:2, of een 14inch-scherm (1920 × 1080, ips) met een verhouding van 16:9. De schermen zijn overigens niet aanraakgevoelig. De behuizing is gemaakt van een magnesiumaluminium-legering. De specificaties tussen de verschillende varianten zijn identiek, op de cpu/gpu, geheugen en opslagruimte na.

Wij testen een betaalbare variant met 14inch-scherm. Alle poorten bevinden zich links en rechts in de platte behuizing. De enkele usb-c-poort is thunderbolt3-compatibel (achtmaal sneller dan usb 3.0 in combinatie met een thunderbolt3-opslagapparaat). De dualband-wifi-chip van Intel is al compatibel met wifi 6 (802.11ax). In combinatie met een GIG+-router zijn daarmee in de toekomst in theorie draadloze doorvoersnelheden tot 1,7 gigabit per seconde mogelijk. De stroomknop bevindt zich rechts boven in het toetsenbord. Het toetsenbord is van goede kwaliteit, met voldoende grote letter- en cijfertoetsen, maar een vrij kleine Enter-toets.

Veel overbodige software staat er niet op deze notebook, maar Acer JumpStart toont wel af en toe pop-ups met ‘aanbiedingen’. Die kun je gelukkig uitschakelen. Bij normaal gebruik kun je rekenen op ruim een werkdag accuduur, maar zestien uur zoals Acer beweert lijkt ons te optimistisch.

Acer Swift 3

7Score70

 • Pluspunten

 • Licht

 • Snelle ssd

 • Thunderbolt3-poort

 • Minpunten

 • Geen geheugenkaartlezer

Acer Swift 5

© PXimport

De Swift 5-laptops met Windows van Acer hebben een 14inch-scherm, terwijl de behuizing eerder op een 13inch-maatje lijkt. De verhouding tussen beeldscherm en behuizing is 86,4%. De behuizing is gemaakt van een magnesiumaluminium-lithium legering: zeer licht, maar tegelijk sterk. Deze notebook weegt minder dan één kilogram en is anderhalve centimeter dun. Je houdt hem probleemloos met één hand vast.

De Swift 5 bestaat in verschillende varianten, verkocht via verschillende kanalen, zowel online als in de winkel. Wij testen een standaardversie met Intel Core i5, maar er zijn ook duurdere varianten met Core i7, het maximum van 16 GB geheugen en een extra Nvidia GeForce MX350 grafische module. Net als bij de Swift 3 verschillen alleen de cpu/gpu, hoeveelheid geheugen en opslagruimte tussen de verschillende varianten.

Het 14inch-aanraakscherm (1920 × 1080, ips) heeft erg smalle randen aan drie zijden. Je kunt het ontspiegelde, matte scherm niet helemaal platleggen of volledig openklappen, maar het is wel mogelijk om het tot 135 graden naar achteren te duwen. Het scherm is van goede kwaliteit, met mooie gestoken kleuren en zonder de geelzweem die we in het verleden weleens opmerkten bij oudere versies van de Swift 5. Ook deze laptop heeft een wifi6-module (802.11ax), maar thunderbolt 3 ontbreekt hier. Het toetsenbord is vergelijkbaar met de Swift 3. De accu houdt het bij normaal gebruik gemakkelijk een werkdag uit.

Acer Swift 5

8Score80

 • Pluspunten

 • Licht en dun

 • Snelle ssd

 • Goede prestaties

 • Minpunten

 • Geen geheugenkaartlezer

ASUS ZenBook 14 UX434

© PXimport

De ASUS ZenBook 14 UX434-laptop heeft enerzijds een traditioneel 14inch-aanraakscherm (1920 × 1080, ips) met zeer dunne schermranden en anderzijds een mini-aanraakscherm onder het toetsenbord. Dit zogenoemde ScreenPad, met een schermdiagonaal van 5,65 inch en een resolutie van 2160 × 1080 pixels, herkent vier gelijktijdige aanrakingen. Windows 10 definieert dit scherm als een uitgebreid scherm voor het hoofdscherm. Het is ook het tweede scherm van de laptop.

Wanneer je dus een extern scherm koppelt aan deze laptop, dan wordt die het derde scherm. Je switcht tussen ScreenPad en touchpad door er met drie vingers tegelijk op te tikken. Je kunt het scherm ook volledig uitschakelen met de Fn-F6-toetsencombinatie. Dan werkt het aanraakvlak op de traditionele manier. Daarnaast kun je aanraakvlak ook compleet uitschakelen. Je gebruikt allerlei apps op dit minischerm, bijvoorbeeld door er een numeriek toetsenbord van maken of een bedieningspaneel voor een mediaspeler. Externe ontwikkelaars kunnen via een API zelf hulpprogramma’s ontwerpen voor het ScreenPad.

ASUS verbeterde het stroomverbruik van het minischerm, zodat de accu langer meegaat wanneer je het ingeschakeld laat. Wat op het eerste zicht misschien een gimmick lijkt, blijkt in de praktijk een slimme uitbreiding die nuttige diensten bewijst. De accu van deze goed presterende notebook houdt het probleemloos een volledige werkdag uit.

ASUS ZenBook 14 UX434

8Score80

 • Pluspunten

 • Slank

 • Multifunctioneel ScreenPad

 • Nvidia-gpu

 • Minpunten

 • Ssd is iets trager

HP Elite Dragonfly

© PXimport

De HP Elite Dragonfly weegt minder dan 1 kilogram en heeft een scherm dat je 360 graden openklapt. Deze laptop werkt dus in vier standen: als laptop, ‘tent’, tablet of presentatiescherm. De smalle randen dragen extra bij tot het slanke uiterlijk van deze laptop. Je neemt de Dragonfly in de tabletmodus probleemloos met één hand vast. Twee stevige aluminium schermscharnieren zorgen voor een stabiel x360-mechanisme. Ook de usb-c-voeding is opvallend licht en compact, en perfect bruikbaar om onderweg ook je smartphone mee op te laden.

Wij testen de goedkoopste variant, met 13,3inch-scherm (1920 × 1080, ips), Intel Core i5 en 256GB-ssd, maar er zijn ook duurdere varianten met Core i7, 1 TB opslagruimte en 4K-schermen met ingebouwde privacyoptie die ervoor zorgt dat omstanders de scherminhoud niet kunnen zien.

Een actieve stylus is meegeleverd. Daarmee schrijf en teken je vlot op het scherm, dat voorzien is van een Wacom AES digitizer. Het verlichte ‘chicklet’-toetsenbord is bestand tegen morsen. Je typt er vlot op, al zijn sommige navigatietoetsen wel klein uitgevoerd. De wifi-module is klaar voor wifi 6. De HP Long Life-accu is binnen dertig minuten tot vijftig procent weer opgeladen. Volledig opgeladen gaat de accu een volledige werkdag mee bij normaal kantoorgebruik.

HP Elite Dragonfly

7Score70

 • Pluspunten

 • Thunderbolt 3

 • x360 scherm

 • Actieve pen

 • Minpunten

 • Duur

 • Geen geheugenkaartlezer

 • Ssd is iets trager

Huawei MateBook D 14 (2020)

© PXimport

De Huawei MateBook D 14 heeft een AMD Ryzen 5 3500U-processor met een Radeon RX Vega 8 grafische module. Deze stijlvolle laptop heeft een donkergrijze aluminium behuizing met schuin aflopende randen, die op het hoogste punt minder dan 1,6 cm dik is. Er is ook een lichtgrijze variant.

Het niet aanraakgevoelige 14inch-scherm (1920 × 1080, ips) heeft aan drie kanten dunne randen van slechts 4,8 mm, wat het slanke uiterlijk nog versterkt. Het scherm leg je desnoods volledig plat. De 720p-webcam bevindt zich niet in de schermrand, maar is een pop-uptype dat onzichtbaar verborgen zit in de bovenste rij functietoetsen tussen de F6- en F7-toetsen. De camera springt naar boven als je erop drukt en is pas dan actief. Nog een handig snufje is de plaatsing van de vingerafdruksensor: die is geïntegreerd in de ronde stroomknop die zich rechtsboven naast het toetsenbord bevindt. Op die manier schakel je de laptop met één druk op de knop veilig in en log je tegelijk in.

Bezitters van een Huawei-smartphone krijgen een extra functie: een nfc-sensor in de polssteun naast het aanraakvlak detecteert automatisch wanneer je er een Huawei- of Honor-smartphone met EMUI10 of hoger tegenhoudt en activeert dan de Huawei-multischermfunctie. Je kunt de telefoon dan bedienen met de laptop, terwijl je zijn scherm ziet op het laptopscherm.

Huawei MateBook D 14 (2020)

7Score70

 • Pluspunten

 • Slank

 • Webcam met privacyfunctie

 • Schermdelen met Huawei/Honor-smartphones

 • Minpunten

 • Geen geheugenkaartlezer

 • Ssd is iets trager

Lenovo Yoga C940 (14”)

© PXimport

De Lenovo Yoga C940 (14″) is een ultradraagbare laptop met scherm dat 360 graden draait en een stylus die achteraan in een uitsparing verdwijnt, zodat je hem altijd bij de hand hebt. Deze notebookcomputer oogt bijzonder stijlvol, met zijn champagnekleurige aluminium chassis uit één stuk dat vooraan slechts 1,44 cm en achteraan maar 1,57 cm dun is. Er bestaat ook een grijze uitvoering.

Het 14inch-aanraakscherm (1920 × 1080, ips) heeft nauwelijks zichtbare randen. Het scherm kantelt rond een aluminium scharnier waarin het Dolby Atmos-luidsprekersysteem gemonteerd is. Voordeel van deze ‘soundbar’ is dat ze in alle standen een zo optimaal mogelijk stereo- en virtueel 3D-geluid produceert.

Zoals bij alle 360graden-laptops kun je de Yoga C940 in vier standen gebruiken: laptop, ‘tent’, demonstratiestand en tablet. Wij testen een variant met full-hd-scherm, maar er zijn ook 4K-varianten. De webcam heeft een afsluitklepje (‘TrueBlock Privacy Shutter’ genaamd). Op het verlichte chicklet-toetsenbord met vrij grote toetsen typ je vlot met tien vingers. De wifi-module is al compatibel met de snellere wifi6-standaard. Volgens Lenovo haalt het door ons geteste model tot achttien uur op de accu. Ruim dertien uur in onze kantoorbenchmark vinden we ook al niet slecht voor een dergelijke krachtige laptop.

Lenovo Yoga C940 (14”)

9Score90

 • Pluspunten

 • Stylus past in de behuizing

 • Webcam met privacyfunctie

 • Thunderbolt 3

 • Minpunten

 • Niet de goedkoopste

 • Geen geheugenkaartlezer

Conclusie

Alle laptops presteren goed tot uitstekend. Ze zijn allemaal geschikt voor dagelijkse computertaken en dit in een slanke en lichte verpakking. Wil je snufjes zoals een openklappend aanraakscherm waarop je met stylus schrijft en tekent, een extra snelle thunderbolt3-aansluiting of een webcam met fysieke privacysluiter, dan betaal je uiteraard een meerprijs.

De Lenovo Yoga C940 heeft het allemaal en presteert ook nog eens uitstekend, met een opvallend lange accuduur. Het is onze logische keuze voor het keurmerk Best Getest. De Huawei MateBook D 14 heeft een pop-upwebcam die je privacy bewaakt, maar verder geen snufjes zoals een openklappend aanraakscherm. Wel heeft deze slanke laptop een opvallend democratisch prijskaartje, terwijl de prestaties goed zitten. Ons keurmerk Slimme Koop zit hem dan ook als gegoten.

0,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000