Huawei Matebook 16 - Speel- en werkmaatje

© PXimport

Huawei Matebook 16 - Speel- en werkmaatje

Geplaatst: 15 juni 2022 - 09:04

Aangepast: 4 maart 2023 - 12:56

Joris Peterse

De Huawei Matebook 16 is een laptop die met name opvalt vanwege zijn prachtige scherm. Al met al bleek het een genot om te werken en te spelen op deze laptop, hierover lees je meer in deze Huawei Matebook 16 review.

De situatie rondom Huawei blijft eigenaardig. Op smartphonegebied heeft het merk de hoop in Nederland op moeten geven: zonder Google-diensten bleken de toestellen niet de moeite waard. Daarom focust het merk zich voor consumenten op andere productgroepen, zoals in-ears, monitoren (zoals de Huawei Mateview, smartwatches (zoals de Huawei GT3 Pro) en in dit geval laptops.

Niet dat dit nieuwe productgroepen voor Huawei zijn. En het blijf een eigenaardig gegeven dat Huawei geen Android met Google-diensten mag leveren, maar wel producten op de markt mag brengen met Windows. Overigens hoef je je geen zorgen te maken: bij de aankoop van een Windows-laptop van Huawei blijft Windows gewoon werken en updates krijgen zoals dat ook het geval is met andere laptopmakers die geen last hebben van Amerikaanse handelsembargo’s.

Bovendien heeft Huawei een streepje voor op bijvoorbeeld Asus, omdat Huawei-laptops niet met bloatware komen: geen voorgeïnstalleerde McAfee-ellende, icoontjes als website-snelkoppelingen of andere rommelige programma's... Alleen een praktische PC-Manager, waarin ook een handige diagnostische tool zit om te checken of alle onderdelen goed werken.

De bouwkwaliteit van de Matebook 16 is dik in orde.

© PXimport

Ontwerp: MacBook met veilige webcam

Huawei maakt al een tijdje laptops. Het Chinese merk geeft daarbij extra veel aandacht aan de beeldkwaliteit en het ontwerp. Ook deze Matebook wijkt daar niet van af, met een metalen ontwerp dat wat afgekeken is van de MacBook en zeer degelijk afgewerkt is.

Opvallend is dat Huawei in het toetsenbord de webcam heeft verstopt, in een knopje tussen de F6- en F7-toets. Iedereen zijn eigen voorkeur, maar persoonlijk vind ik het een mooi weggewerkte mogelijkheid en een privacyfunctie die een gerust gevoel geeft. Of het nu MacBooks, laptops of andere apparatuur is: je weet pas echt zeker dat je webcam veilig afgeschermd is als dit fysiek gebeurt. 

Dat zit bij de Matebook 16 wel goed. Vooral omdat zowel Microsoft als Huawei geen beste reputatie hebben als het op privacy en veiligheid aankomt, hoewel de angst niet altijd gegrond hoeft te zijn, geeft zo’n camera een veiliger gevoel.

Het nadeel van de plaatsing is wel de kijkhoek, die niet onderkin-vriendelijk is. Persoonlijk heb ik de pandemie thuisgewerkt met (een andere) Huawei-laptop met eenzelfde camera, waarbij het niet de onderkinnen waren die commentaar opleverden, maar juist het plafond in de werkkamer dat nog niet gestuct was. Het is iets persoonlijks, maar voor mij is zo’n netjes weggestopte camera heel wat plafondcommentaar waard.

De webcam zit in het toetsenbord verwerkt.

© PXimport

Veel (gewicht) aan boord

Het toetsenbord zelf tikt prettig weg en er zijn een vliegensvlugge vingerafdrukscanner en een redelijk groot touchpad aanwezig. Qua aansluitingen vind je twee usb-poorten aan de rechterkant, twee usb-c-(oplaad)poorten links samen met een HDMI- en audiopoort.

De laptop is vrij groot, omdat er een 16 inch beeldscherm met een (drie bij twee verhouding) in geplaatst is. Hoewel de schermranden relatief dun zijn. Het feit dat er geen webcam boven het scherm zit helpt mee. Tel bij het formaat ook de metalen behuizing mee en je komt tot de conclusie dat het wel flink sjouwen is om de Matebook 16 mee te nemen: hij weegt twee kilo.

De CPU is misschien niet de nieuwste, in de benchmarks scoort hij nog uitstekend.

-

Dagje ouder

Toch is er wel iets geks: ons testmodel verscheen met Windows 10. Niet met Windows 11. In de specificaties staat dat de laptop geleverd wordt met Windows 11. Dat zou er mogelijk aan kunnen liggen dat de laptop vorig jaar nog aangekondigd werd en ook met een AMD Ryzen 7 (5800H of 5600H)-processor van vorig jaar wordt geleverd. Hoewel de gekozen chipset ook misschien wat beter verkrijgbaar is vanwege de nasleep van het chiptekort. 

Het is wel iets om in overweging te nemen: ben je bereid rond de 1100 euro voor een laptop te betalen, wat nu de huidige adviesprijs is, dan wil je wellicht de nieuwste processorgeneratie.

Dat houdt nog niet in dat de laptop slecht presteert overigens. Integendeel. In benchmarks werden uitstekende scores gehaald en onze praktijktest, waarbij we ons even goed uitgeleefd hebben met GTA V, doorstond de laptop met behoorlijk hoge instellingen. Wat knap is, aangezien er geen losse videokaart in de laptop aanwezig is. 

Laat ik wel voorop stellen: de Huawei Matebook 16 is geen game-notebook. Maar heeft wel genoeg spierballen om wat games te spelen.

Huawei Matebook 16

© PXimport

Huawei Matebook 16

© PXimport

Huawei Matebook 16

© PXimport

Huawei Matebook 16

© PXimport

Huawei Matebook 16

© PXimport

Qua Huawei-bloatware valt het alleszins mee, zoals je mag verwachten van een laptop in deze prijsklasse.

© PXimport

Accuduur

De Huawei Matebook is bij gewoon gebruik fluisterstil, omdat de ventilatoren pas aan gaan bij wat zwaarder gebruik. De laptop lijkt bovendien zuinig zijn werk te doen, wat ik combinatie met de hoge accucapaciteit van 84 Wh een lange accuduur oplevert. Zo’n veertien uur heb ik er op kunnen werken, wat natuurlijk wel erg afhankelijk is van hoe je de Matebook belast.

Wanneer ik zwaar werk deed met de lader ingeplugd, deed de koeling zijn werk uitstekend. Maar was het wel het stekkerblok dat opvallend heet werd. De testversie van de laptop beschikte over een extra 135 watt snellader, de gewone lader gaf ons hierbij een wat beter gevoel. Bovendien is dat ook beter voor de levensduur van de accu.

Huawei Matebook 16

© PXimport

Tot de verbeelding

Het is toch vooral het scherm van deze laptop dat de show steelt. Het IPS-scherm is haarscherp: 2520 bij 1680 pixels. Bovendien het scherm helder genoeg om een donkere werkkamer te verlichten – waardoor je tijdens je werk niet gehinderd wordt door zonlicht dat je scherm slecht afleesbaar maakt. Ook is de kleurweergave uitstekend gekalibreerd, waardoor de laptop ook uitermate geschikt is voor foto- en videobewerking en ontwerpen.

De beeldverhouding van 3:2 werkt in praktijk uitstekend. Hoewel sommige andere modellen Huawei-laptops over een touchscreen beschikken, is dat met deze Matebook 16 overigens niet het geval. Hoewel dat persoonlijk is, heb ik dat in praktijk echter nooit gemist. Windows en touchscreen voelt vooralsnog als een gedwongen huwelijk.

Toch zijn er een paar puntjes over dat scherm. Het glazen paneel van het scherm reflecteert een beetje. De verversingssnelheid van 60 hertz zal misschien niet iedereen bekoren, hoewel je wellicht beter af bent met een gaminglaptop als dat belangrijk voor je is. Ook zijn de Macbook-miniledschermen net even wat indrukwekkender… En duurder.

Conclusie: Huawei Matebook 16 kopen?

Ongeacht waar je je laptop voor gebruikt: het scherm van de Huawei Matebook 16 nodigt uit om er de hele dag naar te kijken. De beeldkwaliteit is werkelijk subliem. Daarbij zijn de accuduur, bouwkwaliteit en prestaties ook dik in orde. De laptop is echter wel prijzig, en voor dat geld heb je geen losse videokaart of de recentste AMD-chipset. Ook maken het formaat en gewicht de Matebook niet heel mobiel.

8,0

Ons oordeel

Huawei Matebook 16

Pluspunten

Beeldkwaliteit

Bouwkwaliteit

Krachtige laptop

Accuduur

Minpunten

Geen GPU of nieuwste chipset

Gewicht

Conclusie

**Prijs** Vanaf € 1149,- **Processor** AMD Ryzen 5 5600H of Ryzen 7 5800H **RAM** 16 GB **Opslag** 512 GB ssd **Scherm** 16 inch IPS (2520 x 1680) **OS** Windows 11 Home **Aansluitingen** 2x usb-c, 3,5mm-headsetaansluiting, HDMI, 2x usb **Webcam** 720p camera **Draadloos** Wifi 6, bluetooth 5.1 **Afmetingen** 25,5 x 35,1 x 1,8 cm **Gewicht** 2 kilo **Accu** 84 Wh **Website** [www.consumer.huawei.com](https://consumer.huawei.com/nl/laptops/matebook-16/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000