5 Pages-functies die je nog niet kent

Apple's Pages, beschikbaar op zowel OS X en macOS als iOS, is een geavanceerde en handige tekstverwerker. Een nadeel van het streven van Apple om al hun producten zo eenvoudig mogelijk te maken, is dat geavanceerde functies vaak verstopt zitten. Hier zetten we de handigste voor je op een rij.

Veel Apple-klanten stappen van Pages over naar Word omdat Pages volgens hen X of Y niet doet, terwijl deze functies wel in Pages aanwezig zijn. Pages is in eerste instantie bedoeld om te typen, en dat is waar het programma zich op focust. Maar ook alle geavanceerde functies die je wellicht kent van Microsoft Word staan klaar voor je. Lees ook: 9 handige OS X El Capitan functies die je nog niet kent.

Woorden tellen

In Pages staat de woordenteller niet standaard aan. Maar als je het één keer aanzet, zal het de keren daarna standaard aan staan. Op je Mac is dit eenvoudig aan te zetten. Open Pages en ga naar Weergave > Toon aantal woorden. Nu zie je linksonder het aantal getypte woorden in je document staan. Als je het aantal woorden van een bepaald stukje tekst weten, selecteer je het stukje tekst. De woordenteller toont nu het aantal woorden in het geselecteerde stukje.

Als je een stuk tekst selecteert, telt Pages alleen de woorden in het geselecteerde stuk.

© PXimport

Op iOS is dit iets lastiger. Open de app en begin een nieuw document. Tik nu rechtsboven op de moersleutel. Ga vervolgens naar Instellingen en zet het schuifje bij Aantal woorden op groen. In je document zie je nu onderaan het aantal woorden staan in een zwarte balk.

Je kunt op je Mac de woordenteller verplaatsen door erop te klikken, deze ingedrukt te houden, en het vakje vervolgens te verslepen. Ook kun je door de twee pijltjes aan de rechterkant van het vakje de informatie die de woordenteller weergeeft aanpassen. Je kunt het aantal tekens, alinea's of pagina's zo ook heel eenvoudig zien. Op iOS doe je dit door door op de woordenteller te tikken.

Werk in stijl


Om je tekst er duidelijker en interessanter uit te laten zien, kun je gebruik maken van stijlen.

Zo voeg je heel eenvoudig verschillende soorten tekst toe aan je document.

Ga op je Mac in Pages rechtsboven naar Opmaak (het knopje met de kwast erin).

Hier krijg je alle stijlopties die je zou verwachten, zoals Bold en Italic, en hoe je tekst is uitgelijnd.

Media has no description

© PXimport

De bovenste optie (onder het kopje Tekst) is Stijl. Door hierop te klikken - waarschijnlijk staat de stijl standaard op Hoofdtekst - toon je alle beschikbare stijlen. Je kunt kiezen uit stijlen als Titel, Ondertitel, Bijschrift, et cetera. Door een stuk tekst te selecteren, en vervolgens op de juiste stijl te klikken, verander je de stijl in bijvoorbeeld een Titel.

Waarom Stijlen zo handig zijn, komt nu pas. Als je een stuk tekst als bijvoorbeeld Titel hebt geselecteerd, kun je de tekst nog steeds aanpassen. Verander bijvoorbeeld de kleur of de grootte. Door nu naast de huidige stijl op Werk bij onthoudt Pages de nieuwe stijl van de titel. Pages verandert nu automatisch alle tekst die als Titel is geselecteerd zodat ze allemaal deze nieuwe stijl hebben.

Op iOS zijn deze stijlen ook te gebruiken. Selecteer hiervoor in een document in Pages een stuk tekst en ga naar het kwastje bovenaan de pagina. Nu kun je de stijl van het geselecteerde stuk tekst aanpassen.

eBooks maken in Pages

De app iBooks van Apple, waarmee je digitale boeken kunt lezen, ondersteunt ePub bestanden. Met Pages kun je tekstdocumenten - inclusief afbeeldingen, hoofdstukken en zelfs videos - heel eenvoudig opslaan als ePub bestanden.

Aan het eind van dit artikel leggen we je uit hoe dit moet, maar als je meer tips wilt over het maken van eBooks in Pages kun je dit artikel lezen.

Opmerkingen maken

In Word kun je opmerkingen plaatsen bij geselecteerde stukken tekst, wat binnen bedrijven veel gebruikt wordt. Dit is ook mogelijk met Pages. Om dit te doen selecteer je eerst de tekst waarbij je de opmerking wilt maken. Ga nu naar Voeg in > Opmerking. Je kunt ook gebruikmaken van de toetsencombinatie Shift + Command + K.

Media has no description

© PXimport

Op iOS kun je opmerkingen toevoegen door in Pages de tekst te selecteren, en dan in het zwarte balkje waar ook Knip, Kopieer en Plak staan op het pijltje aan de rechterkant te tikken. Zo zie je vanzelf de optie Opmerking staan. Tik hierop om een opmerking te maken.

Uiteraard zijn dankzij iCloud je opmerkingen beschikbaar op al je apparaten, ongeacht op welk apparaat je de opmerking gemaakt hebt.

Delen met Word

Documenten die je in Pages hebt gemaakt, kun je heel makkelijk omzetten naar Word-bestanden. Zo kun je ze eenvoudig delen met Word-gebruikers. Je kunt dit op twee manieren doen. De eerste manier is door het bestand te exporteren via Archief > Exporteer naar > Word. Nu kun je het ebstand als Word document opslaan op je Mac.

De tweede manier is om het bestand direct te delen. Dit doe je via Deel > Stuur een kopie. Hier kies je het programma waarmee je het bestand wilt delen, zoals Mail. Kies nu voor Word en klik dan op Volgende. Nu zie je dat Mail opent met jouw bestand als Word document als bijlage.

Hetzelfde document, gemaakt in Pages en geopend in Word.

© PXimport

Op je iOS-device is dit ook heel eenvoudig. Open het document dat je wilt delen en tik op de Deel-knop (het vierkantje met het pijltje erin, rechtsboven). Kies voor Stuur een kopie en vervolgens voor Word. Nu kun je het bestand delen als Word-document.

Als je het bestand op wilt slaan (of versturen) als Pfd of ePub, werkt dit hetzelfde. Kies dan in plaats van Word voor Pfd of ePub.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten