5 Microsoft-trekjes van Google

© CIDimport

5 Microsoft-trekjes van Google

Geplaatst: 15 december 2012 - 07:10

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Redactie ID.nl

Google-topman Eric Schmidt stelt dat zijn bedrijf het nieuwe Microsoft is. Hij heeft helemaal gelijk, maar niet (alleen) op de manier die hij denkt. 5 Microsoft-trekjes van Google.

De welbespraakte en soms omstreden ex-ceo van Google laat weer van zich horen. Ditmaal stelt hij dat de zoek- en cloudreus net als Microsoft is, van twintig jaar geleden. Beide overwinnen Apple, beweert Eric Schmidt van Google. Even los van het feit dat Microsoft na zijn pc-overwinning op Apple enorm is voorbijgestreefd door het bedrijf van Steve Jobs. Maar Schmidt heeft gelijk: Google 'don't be evil' heeft veel weg van 'evil empire' Microsoft.

Grootste, goedkoopste

Google is met Android de optie voor de grote massa. Net zoals Windows. De goedkope optie voor de grote massa, die deze optie dan ook en masse omarmt. Net zoals voorheen Windows. Nog even los van hoeveel procent marktaandeel Android nu precies heeft versus Apple's iOS. Én hoe zo'n percentage tot stand komt; gemeten naar leveringen aan winkels, verkoop aan gebruikers, activeringen van installaties, bezoek aan websites, en wat dies meer zij.

Misschien dat Android nu nog net niet groter is dan iOS. Maar de aanvankelijke achterstand op de smartphonerevolutie van de iPhone is zeer snel ingelopen. Net zoals Microsoft ooit met MS-DOS de achterstand op de Apple 1 en ][ heeft ingelopen. Net zoals het bedrijf van Bill Gates daarna met Windows een geslaagde demarrage heeft gepleegd versus de Macintosh. Het volgens velen minder gelikte alternatief was wel een goed-genoeg optie en heeft de massamarkt gewonnen. Net zoals Android nu/straks?

Honingpot

Google is met zijn veelgebruikte producten aantrekkelijk voor gebruikers, en dus ook voor kwaadwillenden. Zoekmachinefraude is een dark art die geheel en al gewijd is aan Google. Net zoals overigens SEO (search engine optimisation) geheel om Google draait, en dus eigenlijk GO (Google optimisation) zou moeten heten. Dezelfde aantrekkingskracht heeft Google's snel gegroeide mobiele besturingssysteem Android, op gebruikers én malwaremakers.

Enerzijds doordat Android groot is qua gebruikersaantallen, net zoals Windows. Anderzijds omdat het een open systeem is wat apps van Jan en alleman toelaat, net zoals Windows. Apple heeft bewust voor de onvrijheid - en veiligheid - van de ommuurde tuin gekozen, waardoor iOS behoorlijk malwarevrij is. Ook nu het veelgebruikt is, in tegenstelling tot het door Windows verslagen Mac OS X.

Rijpe malwareprooi

'Ons platform heeft geen antivirus nodig.' Van wie is deze uitspraak, uit 2011? Van Google. Nu heeft Microsoft nooit beweerd dat Windows prima veilig te houden is zonder securitysoftware. Maar Google loopt met Android nu wel flink achter de malwaremakers aan. Inmiddels is het bedrijf wel teruggekomen op die boude veiligverklaring van het eigen besturingssysteem.

Daarbij heeft Google ook de sneer naar securityleveranciers weer ingetrokken. Die bedrijven zijn charlatans en oplichters genoemd, die zich moeten schamen. Google vertrouwt nu overigens wel op geaggregeerde metingen van die 'bullshit-verkopers' om malafide Android-software te detecteren. Het heeft nog wel een inhaalslag te plegen wat betreft het beter beveiligen van zijn eigen platform. Net zoals Microsoft vóór SP2 (service pack 2) voor Windows XP, en vóór de verbeteringen in Vista en Windows 7.

Google heeft, net zoals Microsoft met Windows, ook nogal wat te verbeteren aan die eigen bescherming. Zie maar de (in)effectiviteit van de net ingebouwde app-scanner in Jelly Bean (Android-versie 4.2, niet te verwarren met Jelly Bean Android-versie 4.1). En dat terwijl de dreiging allang duidelijk was, net zoals bij Microsoft. Eind 2011 werd bekend 'Android ook in 2012 belangrijk malware-target'. Drie keer raden wat nu, een jaar later, de prognose is voor Android? Juist, 'aanzienlijke groei in bedreigingen' voor dat smartphone- en tabletbesturingssysteem.

Darwinistisch en volhardend

Microsoft heeft intern heel veel gelijksoortige projecten lopen. Voormalig ceo en grondlegger Bill Gates is altijd heilig overtuigd geweest van Darwinisme: dat de sterkste zal overleven. Projectteams, strategische richtingen, prototypes en zelfs concrete producten zijn bewust overlappend en tegenstrijdig opgezet. Om in felle managementmeetings hun levensrecht te moeten verdedigen.

Google houdt weliswaar geregeld lenteschoonmaak, maar heeft wel zijn befaamde 20-procentsregel én houdt bewust deels-concurrerende producten aan. Naast het inmiddels flink succesvolle Android is er nog het kleine cloudbesturingssysteem Chrome OS. Naast webbrowsers Chrome staat de voortdurende financiële steun voor Firefox.

Niet alleen Darwinistisch, maar ook volhardend. Is Google, net zoals Microsoft. Na het geflopte Buzz volgt de nieuwe social-poging Google+. Na Latitude volgt Maps, gekoppeld aan Google+. Na de eigen smartphone Nexus One zijn diverse Nexi-apparaten gevolgd. Enzovoorts. Net zoals Microsoft het niet heeft opgegeven na Windows 1 (en 2 en 3.0), na Internet Explorer 1 (en 2 en 3), enzovoorts.

Afgekeken van Apple

Niet alleen Android-toestellen zijn nageäapt - of gestolen - van Apple, ook dat besturingssysteem zelf. Dit beweert niet alleen wijlen Apple-ceo Steve Jobs, maar blijkt ook uit interne Samsung-paperassen en uit de evolutie van Android. Zowel het platform zelf als de toestellen die daarvoor zijn gemaakt vertonen een opvallende verandering sinds het aanslaan van de allereerste iPhone.

Android is heel snel omgeslagen van een BlackBerry-afgeleide, compleet met fysiek toetsenbord, naar een totale touch-telefoon. Jobs noemde het mobiele besturingssysteem van zijn ooit hechte internetpartner een “gestolen product". Saillant detail: toenmalig Google-ceo Eric Schmidt had in die tijd zitting in de bestuursraad van Apple.

De kunst afkijken van Apple, net zoals Microsoft. Die heeft het licht gezien van de grafische gebruikersinterface (gui), gebaseerd op een kantoormetafoor compleet met bureaublad, mapjes en archiefkasten. Wie kwam daar als eerste mee? Apple. Veel van de Windows-gui is afgekeken van Apple's toen baanbrekende Macintosh-computer. Toegegeven, die Microsoft-omslag is niet snel gegaan, maar in de jaren tachtig lag het tempo veel lager dan nu.

Overigens net zoals Apple de mosterd grotendeels heeft gehaald bij het vermaarde en vér vooruitziende onderzoekslab PARC (Palo Alto Research Centre) van printergigant Xerox.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten